REPORTAŽE

23. 2. 2016

Disentomb / Kraanium / Visceral Disgorge / Within Destruction

Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana / 19. 2. 2016

Jeseniški Within Destruction so se odpravili na turnejo in se po nekaj špilih po Evropi vrnili nazaj ter tudi pri nas parali ušesa v družbi avstralskih Disentomb, ameriških Visceral Disgorge in norveških oziroma britanskih Kraanium. Brutalizacija, ki smo ji bili priča 19. 2. 2016 v Gromki, sicer ni nekaj, kar bi si zavrtel doma, je pa zadeva v živo kar zanimiva in poslušljiva, predvsem pa, kot se pogosto rad izrazim, mastna! Načeloma mi je vse jasno, le raperska oblačila polovice glasbenikov ne.
Kot se spodobi, so na domačem terenu okoli 20.00 prvi zagodli Within Destruction. Izbor komadov, ki so jih predstavili v svojem kratkem polurnem setu, je bil seveda prilagojen promociji novega, pri Rising Nemesis Records nedavno izdanega albuma Void (2016). Tako je bilo mogoče slišati istoimenski komad, ki je služil kot uvod v sam koncert, sledili pa so mu Plague of Immortality, An Unforseeable Anomaly, Desecration of the Elapsed, Rebirth of an Inverted World ter klasika King of Serpents, ki jih je davnega leta 2011 pravzaprav postavila na sceno. Opazno je, da je band z novo izdajo zrasel, saj so komadi z novega albuma, kar se tiče strukture, dosti bolj dodelani kot tisti, ki smo jih slišali na njihovem prvencu From The Depths (2012). Variirajo med brutalnimi blastbeati in mračno obarvanimi melodijami, ne manjka pa tudi breakdownov, ki jih je domača baza ljubiteljev lepih fantov iz Jesenic sprejela s headbanganjem v prvih vrstah. Within Destruction so izvedbo koncerta opravili z odliko, kar se seveda po šestih letih delovanja pričakuje od skupine. Karizmatičen vokalist, ki publiko nenehno spodbuja in se zaveda pomembnosti vsake minute na odru z neprestanim gibanjem ter ostali člani, katerih komplicirano in tehnično igranje včasih meji že na zlorabo inštrumenta, vse to je jeseniška zasedba, ki bo s takim delovanjem po vsej verjetnosti prilezla zelo visoko.
Sledil je ameriški slam death metal ansambel Visceral Disgorge. Napete riffaže, od katerih se kar cedi mast, so poskrbele, da je prišlo do bolj intenzivne participacije s strani publike, za nasmeh na obrazih ali pa obračanje trebuha pa so poskrbeli sempli na začetku tega ali onega komada. Osebno se ne bi spuščal v detajle glasbe, saj ima band izdan le en album, ki sliši na ime Ingesting Putridity (2011) in od vas zahtevam, da si ga zavrtite. Sama glasba ni »bog ve kaj« izvirna, riffaže se mi pa zdijo precej tipične in »zlajnane«, kar pa seveda ne pomeni, da niso dobre. Fantje so sicer naštudirani in ti sama glasba sede, je pa vokal tisti, ki se mi je zdel porazen, saj je nerealno monoton. Imamo le brutalen growl, ki se niti za kanček ne spremeni, o screamih pa vokalist še ni slišal. Kakor koli, skupina je poslušljiva ampak meni osebno se ne zdi kot nek umetniški presežek. Vsakemu svoje.
Po neprestanem govoru o falusih nato do konca večera nismo videli niti enega, četudi je med občinstvom menda bilo tudi nekaj članov že nekaj let neaktivne sevniške grindcore zasedbe Septic Scum – res škoda, da je iz njihovega tabora vse potihnilo, pa sploh ne zaradi občasnih ekshibistionističnih točk, ampak ker so znali na svojih koncertih narediti pravi žur. In ravno tega prejšnji petek sploh nisem pričakovala, namreč resnično polne dvorane in že ogretega občinstva točno ob osmih, ko je nastopila domača predskupina. Ko so z rahlo zamudo za ameriškimi kolegi pred publiko stopili Kraanium, se je ta sicer že malce razredčila, neumorna druščina pred odrom pa se je še dalje razmetavala, čupala, se zabavala z napihljivima kladivoma, ki ju je mednje vrgel band, in počela nekaj, kar bi še najlaže opisala s slam vlakcem. Verjetno je kdo iz ekipe nastopajočih skupin tudi to ujel na film, saj so se skupine tekom večera med seboj ves čas snemale s kamero GoPro (tukaj lahko na primer pogledate nastop Within Destruction), ampak mislim, da smo se med gledanjem tega »plesa« preostali obiskovalci ravno toliko zabavali kot tisti najbolj v elementu. Med stage divanjem je sicer na neki točki Pecivo padel na glavo oz. vrat in nas je že zaskrbelo, da bo morda potreben obisk urgence, a je bil kasneje na srečo videti okej, le bolj nejevoljen. Kraanium so nadaljevali, kot da se ni zgodilo nič resnejšega, saj so občasnih poškodb in določene mere nasilja na svojih koncertih gotovo vajeni, nelagodja pa so se sčasoma otresli tudi navzoči. Po svoje je s prsti po vratu svojega šeststrunskega glasbila neumorno poplesaval tudi novi začasni basist, ki se je opazno sprostil šele ob zadnjem, zanj tehnično manj zahtevnem komadu, sicer pa so ostali člani ves čas kazali dobršno mero zanosa. Kar mi pri Kraanium nikakor ne gre skupaj, je nežen in prijazen glas vokalista med nagovori, ta pa se v trenutku z lahkoto prelevi v mnogo brutalnejši growl, ki že meji na prašičji krulež, in tip je imel skoraj ves čas na ustnicah nasmešek. Še pozneje je na robu odra do ušeš nasmejan spremljal nastop kolegov Disentomb. Katere točno komade so Kraanuium odigrali ta večer iskreno ne morem reči, saj jih ne poznam tako dobro, lahko pa vsaj omenim, da so nastop odprli z aktualnim, po vrsti že četrtim albumom Chronicles of Perversion in prvih par komadov nam je, vsaj v prednjem delu dvorane, kar konkretno pretreslo drobovje. V živo so zveneli mnogo močneje, globlje in udarneje kot na studijskih posnetkih, saj je bil v Gromki tudi tokrat izredno dober zvok. Brez kakšnega koli skandiranja ali pretiranih vznesenih vzklikov se je peterica po zaključeni setlisti prestavila v zaodrje, a dobro razpoloženi obiskovalci in dober ducat obiskovalk je nato s toliko več navdušenja pozdravilo headlinerje večera.
Po premoru so se ljudje znova nanizali vse do šanka, spredaj pa so še naprej noreli in se zabavali isti obrazi kot že od začetka. Avstralski brutal death metalci imajo za seboj šele dva dema in studijska dolgometražca in če je prvi, Sunken Chambers of Nephilim (2010), še spominjal na zvok zasedb, kot sta Deeds of Flesh ter Devourment, so z drugim ploščkom Misery, ki je izšel predlani, jasneje definirali svoj slog. V glavnem so se tudi osredotočili na predstavitev slednjega, vsaj v prvi polovici seta. V primerjavi s prejšnjima dvema skupinama so ponudili več tehničnega preigravanja z občasnimi breakdowni, še močnejšo zvočno klofuto in eksplozijo energije, primerljivo s tisto od vokalista Within Destruction. Oddaljili so se tudi od rdeče niti tega večera – slama, ki je del občinstva očitno že malce utrudil, saj so nekateri do njihovega nastopa kljub vračajočemu se dežju in mrazu počakali raje zunaj pri črni kuhinji. Avstralci so poželi veliko odobravanja in pozitivnih odzivov, celo več vzlikov »we want more« že kar sredi njihovega nastopa, saj so nekateri obiskovalci mogoče že slutili, da bomo tokrat znova prikrajšani za približno polovico seta zadnje skupine. Ob najavi zadnjega komada je širokopleči vokalist na oder povabil še publiko, čemur so se kaj hitro odzvali dekle in še nekaj zagrizencev, ki so s čupanjem in »rogovanjem« nadaljevali še na drugi strani dvorane skupaj z nastopajočimi. Četudi so Disentomb pričeli z manjšim zamikom, so se poslovili kar dvajset minut pred napovedanim zaključkom. Verjetno spet zaradi kakšne prijave v zvezi s kaljenjem javnega reda in miru. Na petek. Deset minut čez enajsto.
Tokratni dogodek je pokazal, da so slovenski publiki tovrstni koncerti po godu in upam, da bo v prihodnje padel še kakšen več kot doslej. Verjetno je k temu prispevalo tudi dejstvo, da se je tokrat pri nas ustavil milo rečeno super paket skupin na zadnji delovni dan v tednu tik po zaključku izpitnega obdobja, vse to pa se je odrazilo tudi na obiskanosti dogodka. Vse pohvale Mičotu in Within Destruction za super izpeljan večer in držim pesti za še več takšnih špilov do konca turneje.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
ODPOVEDANO! Berlin Deathfest 2020
Berlin, Nemčija
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija