REPORTAŽE

31. 8. 2007

Dickless Tracy / Broken Arrow

MC, Brežice / 25. 8. 2007

Pisalo se je leto 1997, ko so se mami Cepanec začeli kodrati lasje in je ata Cepanec začel mučit glavobol. Namesto da bi se njuna sinova Tomi in Ivan v glasbeni šoli učila klavirja, petja in se nekoč pridružila New Swing Quartetu, sta poprijela za kitaro in bobne ter začela zganjati neznosni hrup »grindmageddona« in to sedaj počneta že celo desetletje. Prvih sedem let sta po Sloveniji razgrajala skupaj z Gooydo in še nekaterimi soborci. Z Gooydovim odhodom je Tzeppo prešel na vokal, leta 2004 so s Kanadčanom Jeannotom postali multinacionalna zasedba, v zadnjem obdobju, ko sta slednjega in basista Vaskota zamenjala Wrba in Hochewar, pa njihov grind dobiva vse več death metalskega prizvoka in tudi sami pravijo, da so končno postali pravi heavy metal band. Mogoče se na zunaj to niti ne opazi, a Dickless Tracy so v času svojega obstoja ena najbolj dejavnih zasedb na slovenskem prostoru, verjetno so odigrali največ koncertov (tako doma kot v tujini s številnimi velikimi imeni svetovne ekstremne metal scene) in prodali največ merchandisea, edini manjko njihove kariere je ta, da kljub večim poizkusom še niso izdali pravega albuma. Bolj kot obešanje svojih dosežkov na veliki zvon jih je v prvem desetletju zaznamovala skromnost in trdo delo, ki ga je vedno spremljal izjemen smisel za humor.
Tako kot je minilo prvo desetletje, tako je potekalo tudi njegovo praznovanje – organizirano brez posebnega pompa, a s posebnim koncertom v domačem Mladinskem centru konec avgusta. Dickless Tracy so svoj nastop razdelili na tri dele, ki so ga odigrali s tremi različnimi zasedbami, ki so najbolj zaznamovale njihovo kariero, celoten izkupiček od vstopnine (170 vstopnic po 2 EUR) so namenili Fundaciji za pomoč otrokom, kot predkupina pa so nastopili še eni domačini, Broken Arrow. Death metalci in grinderji niso ravno publika, ki bi padala na mehkejše zvoke in zelo spevne melodije, ki jih izvaja brežiški heavy/glam kvartet in zato tudi ni bilo tako divje kot ponavadi na njihovih nastopih in tudi med odrom in publiko je bilo nekoliko fizične distance, a oba Marolta in Predaniča to ni kaj dosti motilo. S sproščenim, uigranim in dovršenim nastopom so ogreli dobršen del že v klubu prisotne publike (kadilski zakon je le naredil svoje) in pokazali, da gre za odlično zasedbo, od katere si lahko še veliko obetamo in lahko postane zelo močan akter slovenske heavy metal scene. Tokrat so igrali brez priredb, ob komadih kot Hih The Streets, We Ride, Lonesome Bed in ostalimi pa so posebej za slavljence priredili svoj hit v Grind Til The End.
Dickless Tracy so svoj skoraj dve in polurni nastop začeli z najnovejšo zasedbo in v tem delu tudi odigrali najnovejše komade. Potreben je bil le Incubator Of Death in razvil se je močan mosh, prvi izmed mnogih (različno številčnih in intenzivnih). To so bili Dickless Tracy, kot jih poznamo z letošnjih nastopov, brezkompromisno rušilni, rahlo »pozerski« s tehnično zahtevnejšim in death metalsko naravnanim materialom. Band je odlično sprejet kamorkoli pride, doma pa so carji. Publika pozna njihove komade na pamet, poje s Tzeppom in je izredno energična. Pri komadu Outside je Teglo za bobni zamenjal Rope (Sweet Sorrow), ki je bil njegova zamenjava že na nedavnem koncertu v Avstriji z Napalm Death, ko je bodoči profesor slovenskega jezika na Češkem pil poceni pivo in se razmetaval na svoje najljubše black in death metal bande.
Set lista (Tzeppo/Tegla/Hochewar/Wrba): Grindstorm, Incubator Of Death, Promised For Eternity, Outside, Become, Halls Of Sickness, Conflicts Of A Time To Come, Conclusive Inscription.
V osrednjem delu nastopa z Vaskom in Jeannotom so se na oder vrnile njihove nepozabne točke polne humorja, zaradi katerih so v času rednega izvajanja marsikomu od smeha pritekle tudi solze. Prvi del je bil še »grind do jaja« z resnimi obrazi na odru, potem pa so se začele salve smeha s Kennyjevim ubojem in nadaljevale z »worshippsnowfallinginthenorgedarkenwoods«, legendarnim black metalskim poklonom Norland Fjordland in satanovim mlajšim bratom Tzeppom »behind the mask«. Jeannot je nato poprijel za bass, pokazal ubijalski solo, Vasko za Tzeppovo kitaro, Teglin brat pa je odpel Đudas Prajst priredbo Kršim zakon, za konec pa si je Tzeppo privoščil še avtorja prispevka, ki je Vaskotu na vokalu pomagal pri akustični verziji Babegrind. Kultno.
Set lista (Tzeppo/Tegla/Vasko/Jeannot): Deeds Of Flesh, Howling, When Battle Calls, Of Light And Darkness, They Killed Kenny, Norland Fjordland, Kršim zakon, Babagrind.
Še bolj kulten pa je bil zadnji del nastopa. Originalna Dickless Tracy zasedba se je verjetno še zadnjič (če ne še ob kakšni obletnici) zbrala skupaj in ob tem na vaji na novo posnela in v omejeni nakladi desetih izvodov izdala prva dva demo posnetka, prvega, demo The First Chapter pa na koncertu tudi v celoti odigrala; ob tem pa še polno kultno obskurnih komadov iz prvih Dickless Tracy let. Majkl Gooyda je vrnil svoje značilne screame, nasploh pa je bil možakar med domačimi »worshipperji« najbolj težko pričakovan gost na odru; pol nastopa so vzklikali le njegovo ime in ga častili skoraj kot boga. Raztur do konca!
Set lista (Tzeppo/Tegla/Gooyda): Mass Media, Go Fukkin Nihilist, Zar ne vidiš?, Authority, Debilana, War Victims, Dickless Theme Song, Štrajk prašičev, Why?, Rotting Reality, Patreni/Buka Session, Radije volim..., No More Swastika Troops, Nuklearna država, Djenni zna kuhat.
Super je bilo v enem večeru spet videti različne, najbolj značilne trenutke zgodovine Dickless Tracy, bandu pa ob okrogli obletnici vse naj in še na naslednjih deset let »grindmageddona«!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
21. 3. 2006Tribute To Miki / Reportaže
9. 8. 2020Dickless Tracy / Morywa / Galerija
29. 11. 2010Metal detektor / Novice
9. 6. 2005Fuck The Commerce VIII / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
22. 8. 2020
Big Bad Wolf, Britof
TrainStation SubArt, Kranj
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana