REPORTAŽE

30. 6. 2014

Death To All / Gorguts

Kino Šiška, Ljubljana / 24. 6. 2014

24. junij, konec šolskega leta, predpraznični dan in tokrat tudi koncert uradne tribute skupine tehničnih death metal legend Death. Kot poklon velikanu metala ter glasbenemu geniju Chucku Schuldinerju, ki je leta 2001 prekmalu zapustil svet in postal nesmrten s svojo legendarno glasbeno zapuščino, ki jo poznamo kot Death, so se tokrat že drugo leto na evropsko turnejo odpravili Steve DiGiorgio, Sean Reinert in Paul Masvidal – zasedba z ene najbolj kultnih Death plat - Human. Chuckovo vlogo na vokalu in kitari je prevzel Max Phelps, ki je poleg Masvidala in Reinerta prav tako član Cynic.
Tudi tokrat so na touru DTA poskrbeli za odlično predskupino, in sicer kanadske technical death metalce Gorguts, ki so odlično ogreli publiko z dovršenim zvokom in odličnim nastopom. Bili so tudi edina predskupina, kar je redko pri današnjih turnejah in seveda velik plus, saj je veliko lažje uživati v koncertu, če je ena odlična predskupina in ne pet obupnih. Igrali so predvsem skladbe z njihovega najnovejšega albuma Colored Sands, ki ohranja smer, ki so jo ubrali s tretjo plato Obscura, in sicer bolj atmosferične in počasne riffe ter bolj počasne in močne bobne. Seveda so za oboževalce prvih treh albumov odigrali nekaj skladb. Ne morem tudi mimo glasbene podkovanosti in uigranosti vseh članov banda, predvsem bi izpostavil bobnarja Patricea Hamelina, ki je eden boljših bobnarjev, kar sem jih videl v živo, ter seveda Luca Lemaya, ki še vedno ohranja formo izpred 25 let. Koncertu je piko na i dodal še odličen zvok in lightshow, ki sta pričarala kozmično atmosfero njihovih skladb in dvignila koncert na vrhunsko raven.
Po odličnem nastopu Gorguts je sledil vrhunec večera – Death To All. Čeprav sem jih videl že lani na Dunaju in bil prijetno presenečen nad kvaliteto izvedbe, sem tokrat pričakoval še več, ampak to se na žalost ni zgodilo. Praktično isti set kot lani so hkrati odigrali še bolj površno. Vidi se, da Sean Reinert ni več sposoben odigrati na tako vrhunskem nivoju kot pred leti. Tudi Paul Masvidal izpade zelo smešno s svojim skakljanjem po odru, čeprav je pokazal še največ energije. Še najbolj pa je izpadel Steve DiGiorgio, ki je enostavno gora na odru in ima še vedno tisti pravi attitude in znanje, ki ga je pokazal tudi z bas solom. Tudi Max Phelps svojega dela ni opravil slabo in se je vokalno zelo približal Chucku, ampak to vseeno ni to. Je bilo pa zanimivo videti, ko so luči pokazale silhueto Maxa in se je prikazala njegova podobnost s Chuckom. Odigrali so večino plate Human, kar je glede na zasedbo pričakovano, dodali pa so poslastice z ostalih albumov, kot so Zombie Ritual, Spiritual Healing, Crystal Mountain, Baptized in Blood, Left To Die, Symbolic ter Spirit Crusher. Pri zadnjih dveh se jim je pridružil kitarist in vokalist nemških tech death prvakov Obscura – Steffen Kummerer, ki pa je glede na svoje kitarsko znanje delo opravil zelo površno. Pri Symbolic so bile kitare na začetku čisto mimo, pozabil pa je tudi odpeti na začetku. Osebno sem bil malce razočaran nad celotnim koncertom, vendar je to le najbližji približek Death, kar sem ga imel priložnost videti, in je definitivno užitek slišati te komade v živo, z ljudmi, ki so dejansko v preteklosti imeli čast stati na odru z enim in edinim Chuckom Schuldinerjem. Izkazali so mu tudi poseben poklon z 10-minutnim filmom o njegovem življenju in času z njimi, ki je dejansko utišal celotno dvorano.
Kljub vsem napakam mi še vedno ni žal, da sem jih videl dvakrat, in če bo priložnost, jih bom šel brez dvoma pogledat še enkrat, saj ima glasba Death v mojem glasbenem življenju zelo velik pomen. Pod črto je vseeno to le tribute band, ki ne bi bil po Chuckovih merilih, saj je le bil perfekcionist in bi vsem članom brez dvoma povedal svoje. Ne morem pa seveda mimo odličnih Gorguts, ki so popravili grenak priokus večeru. Lepo je bilo tudi videti solidno napolnjeno dvorano in ogromno oboževalcev Death, ki so uživali v glasbeni zapuščini, ki nam jo je zapustil Chuck.
Setlista DTA: Flattening of Emotions, Leprosy, Left to Die, Suicide Machine, Spiritual Healing, Within the Mind, Cosmic Sea, Crystal Mountain, Spirit Crusher, Symbolic, Zombie Ritual, Baptized in Blood, Lack of Comprehension / Pull the Plug.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
16. 3. 2015Day of Metal Fest / Galerija
26. 6. 2014Death To All / Gorguts / Galerija
20. 3. 2013Helloween / Gamma Ray / Shadowside / Reportaže
26. 8. 2015Brutal Assault 2015, 3. dan / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 9. 2019
Soen / Wheel / The Price
Reportaža
5. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 3. dan
Reportaža
3. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 2. dan
Reportaža
2. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 1. dan
Reportaža
29. 8. 2019
Črna Šagra: Dekadent / Grob / Chains
Reportaža
23. 8. 2019
Metallica / Ghost / Bokassa
Reportaža
9. 8. 2019
MetalDays 2019, 5. dan
Reportaža
8. 8. 2019
MetalDays 2019, 4. dan
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2019
Putrid Pile, Vulvathrone, Anime Torment
MIKK klub, Murska Sobota
16. 9. 2019
Malthusian, Suffering Hour
Mladinski center Postojna
17. 9. 2019
KŠ X: Deafheaven, Touché Amoré, Portrayal of Guilt
Kino Šiška, Ljubljana
17. 9. 2019
Mgła, Martwa Aura, Dagorath
Orto Bar, Ljubljana
17. 9. 2019
Lvmen, Seul Ocean
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
18. 9. 2019
KŠ X: The Curse of Valburga (ljubljanska premiera)
Kino Šiška, Ljubljana