REPORTAŽE

18. 6. 2019

Death Angel / Evil Invaders / Eruption

Orto Bar, Ljubljana / 14. 6. 2019

Zunaj je termometer kazal skoraj 30 stopinj, oboževalci thrash metala pa smo se vseeno nekako stlačili v Orto Bar za pravi thrash metal spektakel. Znana ljubljanska lokacija je tokrat gostila Death Angel iz San Francisca. V Sloveniji so nas zadnjič obiskali leta 2017 skupaj z Annihilator in Testament v Kinu Šiška. Death Angel so se na odrih pojavili že davnega leta 1982 pod imenom Dark Theory, prvi album The Ultra-Violence pa so izdali leta 1987. Žal njihova začetna kariera ni bila preveč srečna. Leta 1990 so med vožnjo na koncert doživeli prometno nesrečo, v kateri se je hudo poškodoval takratni bobnar, Andy Galeon. Ker ga niso želeli nadomestiti, je njihova takratna založba prekinila pogodbo. Šele leta 2001 so se ponovno združili in nadaljevali projekt pod imenom Death Angel. Danes veljajo za enega najvplivnejših thrash metal bandov, kar se jih najde na sceni, pred kratkim pa so še izdali deveti studijski album Humanicide.

V petek so prvi na oder stopili domači Eruption, ki so lani v skoraj istem obdobju primerno počastili Iced Earth v Kinu Šiška. In kot takrat so tudi ob tej priliki priredili izjemen spektakel. Ob 20h je bil Orto Bar že dosdobra napolnjen, saj ljudje že dobro vemo, da so Eruption zelo uigrani in lahko vsakič pričakujemo izjemen nastop. Bil je sicer kratek zaradi časovne omejitve, saj so bili le prvi od treh bandov, ne glede na to pa je bil popolnoma na nivoju.

Sledili so belgijski thrasherji Evil Invaders. Njihov thrash metal, njihov »look« , natančnost pri izvajanju pesmi in neverjetna energija, ki jo prinašajo na oder … vse kaže na to, da so pravi veterani zvrsti, mogoče celo med pionirji in da dobro vejo, kako se ustvari pravo vzdušje na takih koncertih. No, niso veterani. Band je izdal svoj prvi EP leta 2013. Poleg tega se da na njihovi spletni strani prebrati, da je povprečna starost znotraj skupine 22 let. Njihov slog zelo spominja na speed-thrash metal iz začetka 80-ih let, na odru pa so izjemno energični. Predvsem vokalist zna kot pravi frontman izjemno dobro segreti publiko. Enkrat med nastopom je celo prišlo do tehničnih težav z ozvočenjem, saj se je zvok za nekaj časa prekinil. Invadersi pa se niso dali in so kar nadaljevali z igranjem, tehniki pa so medtem vse takoj uredili. Ustvarili so tako vzdušje, kot se ga da ponavadi doživeti na koncertih Municipal Waste, so pa v primerjavi s temi veliko hitrejši in nimajo preveč punkerskih potez.

In končno so se ob notah Thrown to the Wolves na odru pojavili še težko pričakovani Death Angel in v prvih vrstah se je takoj začel mosh pit. V lokalu je postalo naenkrat še bolj vroče. Malo zaradi poletne vročine, še bolj pa zaradi izjemno zagrete publike. Še sami Death Angel so bili presenečeni, da se je zbralo toliko ljudi z napolnjenimi baterijami. Tekom koncerta so večkrat izkazali hvaležnost vsem zbranim za podporo, vzdušje je bilo res, po besedah vokalista, prava proslava metala. Svetlobne igre z lučmi na odru so bile tudi nekaj posebnega, zelo dobro so se ujemale s pesmimi in pomagale še močneje podpreti vzdušje vse do zaključka koncerta. Lestvica je zajela kar sedem različnih albumov, največ pa je bilo pesmi s prvega albuma The Ultra-Violence. Zanimiva pa je bila izbira, da so zadnji album Humanicide predstavili šele proti zaključku nastopa in to s kar tremi pesmimi zapored, ki jih je publika zelo dobro sprejela – očitno so Death Angel ponovno izdali kvaliteten album. Koncert so zaključili s pesmijo Kill as One z njihovega prvenca.

Vsi trije bandi so se res potrudili, da so ustvarili super poletno srečanje metalcev. Energija je špricala z vseh koncev, odkar so stopili na oder Eruption pa vse do zaključne pesmi Death Angelov, tako da smo bili na koncu vsi popolnoma izčrpani in se kar vlekli proti izhodu na zrak. Smo pa s seboj odnesli kup novih spominov na koncert in že težko pričakujemo še en tak večer, poln pozitivnih vibracij. Pred koncertom mi je uspelo uloviti basista in se z njim pogovoriti. Baje imajo radi Slovenijo in se radi vračajo k nam.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 5. 2009Death Angel / Novice
13. 7. 2015Death Angel / Novice
9. 9. 2004Wacken Open Air 2004 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška