Na današnji dan
1983
Cliff Burton odigra svoj prvi koncert z Metallico
NAGRADNE IGRE
Traja do: 7. 3. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 11. 2012

Corpus Christii / Frostmoon Eclipse / Somrak

Channel Zero, Metelkova, Ljubljana / 30. 10. 2012

Na evropski turneji Luciferian Frequencies se je nesveta trojica pri nas ustavila v torek, ironično tik pred krščanskim praznikom reformacije, tako da se je v Channel Zeru zbralo lepo število obiskovalcev. Koncert se je pričel z dobro uro zamude, saj so imeli Corpus Christii težave na hrvaški meji in tako vsa oprema ni pravočasno prispela v Ljubljano.
Somrak je prišel podpret vselej zvesti primorski kolektiv, tako da so imeli kar veliko publiko. Predstavili so svoj novi studijski izdelek The Blackwinged Serpent Crowned ter seveda zaigrali tudi nekaj starejših komadov z The Abhorred Blessings iz leta 2007. Na samem začetku je bil zvok grozljiv in preveč surov še za black metal, vendar ga je tonski mojster hitro popravil. Brez tonske vaje drugače pač ne gre. Zvok je bil z vsako pesmijo boljši, čeprav bi se dalo še kaj dodatno izpiliti. Dogajanje na odru je bolj ali manj ves čas krojil pevec, medtem ko sta se kitarist in basist večino časa skrivala za svojimi lasmi in se bolj posvečala igranju, bobnarja pa se zaradi megle kaj dosti niti ni videlo, se ga je pa zato toliko bolj slišalo. Pevec je tudi tokrat ponovil že ustaljene rituale, od pačenja, pitja iz keliha in pljuvanja krvi po publiki do trganja strani iz knjige. Ko sem jih nazadnje videla na Mostovni leta 2010, je to bila še Biblija, tokrat pa se je vokalist lotil kar nemškega prevoda LaVeyjeve Satanistične biblije. Ko je prižgal plamen, smo pričakovali še bruhanje ognja, ki se mu je tokrat verjetno organizatorjem na ljubo odpovedal. Slabša osvetlitev je pripomogla k še bolj hladnemu vzdušju na odru, ki so ga Somrak skupaj z meglo izkoristili sebi v prid. Izmed vseh treh skupin so imeli najbolj pomenljiv nastop in zdelo se je, da so se za domačo publiko tudi najbolj potrudili. Slednja ni skrivala navdušenja in poznavanja njihovih pesmi ter jih je bodrila z vzkliki in dvignjenimi rokami.
Frostmoon Eclipse po publiki sodeč še vedno ne pozna dosti ljudi, bodisi pa jim niso ravno pisani na kožo. Italijanov maloštevilna publika ni pretirano motila in svoj nastop so opravili profesionalno. Njihov imidž je bil sicer usklajen – črne srajce brez rokavov in z njihovim našitkom spredaj levo –, vendar se člani med seboj osebnostno ne bi mogli bolj razlikovati. Kitarist je med preigravanjem pesmi zdolgočaseno gledal malo predse, malo pod oder, malo na stran, sicer pa se je zelo očitno nastavljal fotografom. Pevec je poleg metalcorovskega vokala imel tudi precej podobne energične gibe in geste, nemirno je skakal po odru in redno ohranjal stik s publiko. Basist je neprestano in zelo energično čupal, tako da niti ne vem, kako v resnici izgleda. Bobnar se je znašel nekje vmes, igral pa je zelo dobro. Odličen je bil tudi zvok, tako da se mi je njihova glasba še najbolj vtisnila v spomin. Igrali so večinoma novejše pesmi z The End Stands Silent, nekaj pa jih je bilo tudi z albuma Death Is Coming (2003), na primer The Darkest Season Of Humanity, The Black Tide ter In A Sea Of Blood. Za konec so celo odigrali priredbo AC/DC Hells Bells. Publike niso kaj prida navdušili, tako da so se po slabi uri poslovili in oder prepustili portugalskim kolegom.
Corpus Christii so se v Ljubljano vrnili po dobrem letu dni, ko so jim pri nas nazadnje delali družbo The Stone. Band je resnično razred zase, pa niti ne toliko zaradi glasbe same. Pevec je kaj kmalu vzpostavil kar preveč intimen odnos do publike. Klel je čez Hrvate, čez tonca, čez grupijke. Na splošno je imelo vse, kar je rekel, tisti tipični blackmetalski »fuck off« odnos. No, vsaj morebitnim hrvaškim obiskovalcem se je opravičil, da so ga razjezili le njihovi cariniki. Porezani in potetovirani bradači so nam postregli z neusmiljeno dozo surovega black metala, ki na sceni postaja vse bolj izjema kot pravilo. Predstavili so svoj lani izdani album Luciferian Frequencies, čigar ime nosi tudi turneja. Somrak so jih podpirali iz prve vrste, saj je splošno znano, da so dobri kolegi. Med njihovim nastopom se je nabralo precej ljudi, publika pa jim je vračala bolj mešane odzive. Nekatere je preveč motil pevčev zaničevalni odnos do vsega svetega in nesvetega, spet drugi so se na to požvižgali in enostavno uživali vsak po svoje. Pozna ura, utrujenost in preveč alkohola so terjali svoje tudi od najbolj zagretih. Zaključili so približno četrt čez eno, tako da za seboj niso pustili nikakršnega razočaranja, sledil pa je še afterparty.
Ne glede na vse nepredvidljive tehnične pomanjkljivosti in zamudo si zaslužita organizatorja Nataša in Matevž veliko pohvalo. Verjetno ne govorim le zase, kajti takšnih koncertov bi lahko bilo več. Black metalci so zvesta in hvaležna publika, kar so tudi tokrat znova dokazali.

Fotogalerija: Bojan Zgonec

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
30. 4. 2015The Stone / Corpus Christii / Muert / Reportaže
27. 8. 2002Metal Mania Open Air 2002 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška