REPORTAŽE

21. 11. 2014

Cannibal Corpse / Revocation / Aeon

Explosiv, Gradec, Avstrija / 19. 11. 2014

Po zaključenih formalnostih na blagajni/garderobi se zaradi zamude hitro odpravim v dvorano, od koder se je že ob prihodu slišalo glasno grmenje, ki pa mi je bilo neznano, zato sem vedel, da Kanibali še niso začeli. Ko stopim mimo prijaznih varnostnikov v dvorano, me sprejme izrazita kitarska solaža, ki ji sledi nekaj melodičnih ritmov, nakar slišim še samo nekaj v stilu: »We are Revocation!« Aha, to so bile torej predskupine. Malo se ozrem po dokaj polni dvorani, da najdem kakšen znan obraz. Teh ni malo, odpravim se pa do osamljenega in zdolgočasenega, ki s hrbtom sloni ob zadnjo steno dvorane:
»Serbus, kak si?«
»Kaj si komaj zdaj prišel?«
»Ja. Kako je bilo?«
»Nisi čisto nič zamudil!«
Pogovor poleg glavnine obiskovalcev nadaljujeva zunaj na svežem zraku, kjer so bile temperature blizu ničle. Ker sem kljub vsemu prišel na death metal koncert in ne na klepet, se ponovno odpravim do blagajne/garderobe, da bi oddal jakno. A še prej presenečenje. »SOLD OUT!« Nisem mogel verjeti očem. Očetje brutalnega death metala so razprodali graški klub Explosiv. Zakon! Ta okoliščina pa je me po drugi strani dodatno spodbudila k temu, da se predčasno odpravim nazaj v dvorano, da si »rezerviram« vsaj spodobno mesto za ogled koncerta. Ko sem stopil noter, me je neslo naravnost pred oder, kjer v prvi vrsti naletim še na eno znano faco:
»Serbus, kak si?«
»Gre.«
»Kakšni sta bili predskupini?«
»Jih nisi videl?«
»Ne, sem bil do pol devetih v službi. Od Revocation sem ujel le še zadnjo solažo.«
»Aeon so potrgali gate, brutalno do konca. Fajn so ga žgali! Revocation pa v svoji muziki združujejo death in thrash metal pa pank, vse razno, sam pa sploh ni bilo slabo.«
Toliko o predskupinah, ki jih po vsej verjetnosti kljub ogledu ne bi znal kaj bolje opisati, saj ju sploh ne poznam. Zato pa toliko bolje poznam Cannibal Corpse, ki so me z objavljeno setlisto na spletu razveselili že doma. Hitra primerjava najdene setliste s tisto prilepljeno pred monitor, na katerega se je vsake toliko kasneje med koncertom z nogo naslonil George »Corpsegrinder« Fisher, je potrdila ponovitev glasbenega programa in obljubljala pravo death metal razturancijo. Kljub dokaj visokim pričakovanjem pa si doma ne bi upal predstavljati, da bo celoten koncert izpadel tako zelo všečno (z mojega vidika) in tako zelo brutalno (z vidika preostalih obiskovalcev).
Že poznate setlisto? Veste, kateri trije komadi bodo kot prvi zgrmeli čez vas? Ne? Potem pa še eno vprašanje. Kako dobro poznate ploščo The Bleeding in kateri komad bi želeli slišati z nje? No, jaz sem slišal vse tri glasbene želje. In medtem ko se je med prvim komadom zdelo, da bo avstrijska publika koncert spremljala relativno mirno, se je pravo norenje začelo takoj s prvimi udarci komada Fucked With a Knife. Valovi mosh pita so dolgo, do konca koncerta, neizprosno udarjali ob prvi dve vrsti pod odrom, kamor so se prvi osebki počutili povabljene ob nadaljevanju koncerta s Stripped, Raped and Strangled (komad, ki smo ga kot zadnjega lahko v živo slišali na dan žena leta 2007 v ljubljanski Cvetličarni. Zakon!
Sledila je nova plošča s tremi komadi. Izbor mi je bil pisan na kožo, nasmeh zadovoljstva na obrazu je postajal zmeraj širši. Na odru so se vedno pogosteje pojavljali crowdsurferji, do katerih so Kanibali imeli naslednji odnos: »Če pustiš ti mene pri miru, bom tudi jaz tebe.« V tem duhu skakalci niso težili bandu, band pa je njim pustil, da so se za nekaj sekund bohotili na odru, preden so jih odnesle roke vroče množice.
Kljub bandovemu premoru med posameznimi »temami« pravega premora v sredo ni bilo. Po novem albumu sta prišla na vrsto njegova predhodnika Torture in Evisceration Plague. Bili smo že na polovici koncerta. Band je s statičnim nastopom igranja instrumentov na mestu kazal znake starostne utrujenosti, medtem ko je zaradi dolgoletnih odrskih izkušenj zvenel dinamično in udarno kot vedno. Webster, Barrett in O'Brien sicer niso vihteli svojih glav kot Fisher, a znoj, ki je bil posledica čupanja na mestu, je kapljal z vseh treh, medtem ko je siva bradica Mazurkiewicz na bobnarskem stolčku deloval kot kakšen mlad skokec.
No, druga polovica z vidika repertoarja ni delovala tako »organizirano«, a to seveda nikogar niti malo ni motilo. Do konca koncerta smo še slišali komade s skoraj vseh preostalih albumov, najbolj pomembno pa je bilo, da je vsak naslednji zažgal najmanj tako zelo kot njegov predhodnik. Dvakrat polit s pivom in pošprican s Fisherjevim švicem sem dvorano zapustil z naslednjim verzom v ušesih: »If you want to live, you have to kill or become!«

Setlista Cannibal Corpse: Staring Through the Eyes of the Dead, Fucked With a Knife, Stripped, Raped and Strangled, Kill or Become, Sadistic Embodiment, Icepick Lobotomy, Scourge of Iron, Demented Aggression, Evisceration Plague, Dormant Bodies Bursting, Addicted to Vaginal Skin, The Wretched Spawn, Pounded into Dust, I Cum Blood, Disposal of the Body, Make Them Suffer, A Skull Full of Maggots, Hammer Smashed Face, Devoured by Vermin.


Vsega skupaj je band odžagal kar devetnajst komadov in s tem pokazal, da znajo biti tudi ekstremni metal koncerti daljši od šestdesetih minut. Na drugi strani pa je publika bandu odgovorila po svoje, in sicer: »Če zmorete vi, zmoremo tudi mi!« Za zaključek pa še šaljiva provokacija: »Gorica, boš v nedeljo zmogla tudi ti?«

SORODNE VSEBINE:
30. 6. 2015Revocation / Novice
15. 9. 2006Cannibal Corpse / Novice
17. 2. 2014Cannibal Corpse / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 9. 2019
Soen / Wheel / The Price
Reportaža
5. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 3. dan
Reportaža
3. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 2. dan
Reportaža
2. 9. 2019
Kaltenbach Open Air 2019, 1. dan
Reportaža
29. 8. 2019
Črna Šagra: Dekadent / Grob / Chains
Reportaža
23. 8. 2019
Metallica / Ghost / Bokassa
Reportaža
9. 8. 2019
MetalDays 2019, 5. dan
Reportaža
8. 8. 2019
MetalDays 2019, 4. dan
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2019
Putrid Pile, Vulvathrone, Anime Torment
MIKK klub, Murska Sobota
16. 9. 2019
Malthusian, Suffering Hour
Mladinski center Postojna
17. 9. 2019
KŠ X: Deafheaven, Touché Amoré, Portrayal of Guilt
Kino Šiška, Ljubljana
17. 9. 2019
Mgła, Martwa Aura, Dagorath
Orto Bar, Ljubljana
17. 9. 2019
Lvmen, Seul Ocean
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
18. 9. 2019
KŠ X: The Curse of Valburga (ljubljanska premiera)
Kino Šiška, Ljubljana