REPORTAŽE

4. 5. 2005

Brainstorm / At Vance / Mercenary

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 29. 4. 2005

Po letu dni je bilo v Ljubljani končno spet nekaj za power in heavy metalce. V okviru Inside The Monster European Tour 2005 so na Metelkovo prišli vse popularnejši Nemci Brainstorm, njihovi rojaki At Vance (uradno; drugače pa »fantje z vseh vetrov«) in Danci Mercenary.
Slednji so še en dokaz več, kako zna biti pot do uspeha v metalu težka in trnava in se nahajajo nekje na mestu, kjer so bili tokratni headlinerji pred pet in več leti. Verjetno še na slabšem, kajti po treh izdanih albumih je njihovo prevozno sredstvo zaenkrat še manjši avtodom. Ko so Mercenary začeli s prvim komadom, je bilo razmerje ljudi na in pod odrom približno 1:1. A na to se niso kaj preveč ozirali, začeli so, kot da bi bila hala polna, s polno energije in elana. Iz minute v minuto je publika le postajala številčnejša in na koncu je bila številka že kar spodobna. Med temi jih je bilo nekaj, ki so band poznali, dober pa je bil tudi odziv ostalih. Imeli so težave z zvokom, predvsem se je slabo slišalo brutalnejši basistov vokal in tako so na albumu izredno zanimive menjave vokalov, v katere se je vključeval tudi klaviaturist, nekako zvodenele. Drugače pa so delovali kot zelo harmonična celota, ki je na odru poskrbela za veliko akcije in bila zelo hvaležna za odziv publike. Nekaj simpatij so si gotovo dobili.
Set lista Mercenary: reDestrucDead, Firesoul, Seize The Night, Sharpen The Edges, World Hate Center, 11 Dreams.
At Vance je all-star zasedba samih prekaljenih mačkov, ki jo vodi kitarist Olaf Lenk (ex- Zed Yago, Velvet Viper). Trenutno zasedbo dopolnjujejo še vokalist Mats Leven (ex- Malmsteen), bobnar Mark Cross (ex- Metalium, Helloween, Kingdom Come) in »naše gore list« John ABC Smith, prej poznan kot Dario Trobok, član sarajevčanov Vatreni poljubac, kasneje pa kultnih nemških heavy metalcev Scanner in tudi Gallows Pole. John je nekajkrat pozdravil publiko »po naše«, glavna vloga na odru pa je nedvomno pripadla super frontmanu Matsu, ki je navduševal že pred časom s Therion (po njegovih besedah je bil to eden najboljših koncertov cele turneje). Njegove skorajda akrobacije, tako vokalne kot fizične, so dvigale temperaturo med publiko, pokazal pa je tudi pravi odnos do fanov, saj jim je nemalokrat ponudil mikrofon, da so ga lahko nadomeščali pri refrenih. V začetku je imel Olaf nekaj tehničnih težav s svojo kitaro, kar pa ni pomenilo večje ovire pri samem nastopu. Največ komadov so odigrali z nedavno izdanega albuma Chained, ki so bili dobro sprejeti, še bolj pa starejšega datuma, The Evil In You, Heart Of Steel in Broken Wov. »We want more« vzkliki banda na koncu žal niso mogli več priklicati nazaj, oder je bilo potrebno pripraviti za Brainstorm.
Set lista At Vance: Tell Me, The Evil In You, Fallen Angel, Heart Of Steel, Rise From The Fall, Chained, drum solo, Broken Wov, Take Me Away.
Kot že na zadnji turneji je Brainstorm nastop napovedal intro, Neil Diamondov Beautiful Noise, med katerim se je že začelo močno ploskanje in vzklikanje »Brainstorm, Brainstorm...«, a to ni bilo še nič proti tistemu, kar je sledilo. Brainstorm so s kvalitetnimi albumi in nastopi prišli do svoje prve headlinerske turneje in znova so pokazali, da več kot zasluženo. Nastop so začeli z uvodnim komadom odličnega zadnjega Liquid Monster albuma, Worlds Are Coming Through, pri katerem se je Gala hala spremenila v pravo norišnico. Sicer je bilo na koncertu nekaj pod dvesto obiskovalcev, a ti so naredili atmosfero, kot da bi jih bilo več tisoč. Po vsakem komadu ploskanje, huronsko vzklikanje »Brainstorm, Brainstorm..«, »Mille, Mille,..« ali »Andy, Andy..«, glasno petje vseh refrenov, skakanje, kaj takega ne doživiš pogosto; ali pa večminutno »ooooo« petje po All Those Words. S stavkom »Vi niste normalni, vi ste abnormalni,« je kitarist Milan Loncaric povedal vse. Set lista bi lahko bila daljša, žal niso odigrali ničesar z Ambiguity albuma (od prvih treh le Voices), a vseeno je bila s polno hiti zadnjih treh albumov zelo dobro izbrana. Odigrali so tudi celotno Trinity Of Lust trilogijo, kjer je pri Soul Temptation svoje pevske sposobnosti preizkušal, in to dobro, kitarist Thorsten Ihlenfeld. A njegove se vseeno ne morejo primerjati z Andyjevimi. Andy je na odru enostavno car. Odpel je perfektno, ob tem pa kot vedno bil nabit z energijo, vzpostavil odličen kontakt s publiko in še dvigal že tako noro vzdušje. Na odru pa ni samo Andy, on je le glavni člen zelo homogene, energične, power celote. Kar malo prehitro je prišla Burns My Soul, ki je zaključila redni del programa. V dodatku je potem sledil še en šus, Doorway To Survive in obvezna zaključna Under Lights, s katero so se poslovili od slovenske publike. Upajmo, da ne za dolgo.
Set lista Brainstorm: Intro (Beautiful Noise), Worlds Are Coming Through, Blind Suffering, The Leading, Voices, Highs Without Lows, Inside The Monster, Shiva's Tears, Fornever, Soul Temptation, All Those Words, Hollow Hideaway, Burns My Soul, Doorway To Survive, Under Lights.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
9. 7. 2007Bang Your Head 2007 / Reportaže
11. 3. 2014Brainstorm / Novice
11. 4. 2004Edguy / Brainstorm / Nocturnal Rites / Reportaže
13. 9. 2001Mercenary / Novice
3. 4. 2005Brainstorm / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija
31. 12. 2020
Brant Bjork, MaidaVale
p.p.c., Gradec, Avstrija
31. 12. 2020
1000mods
p.p.c., Gradec, Avstrija