Na današnji dan
1966
Rodi se Thomas Börje Forsberg, ki z Bathory postane širnemu svetu znan kot Quorthon
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

25. 10. 2004

Amon Amarth / Impious / Disillusion

Planet Music, Dunaj, Avstrija / 16. 10. 2004

Super nastop na Wacknu, Fate Of Norns je postal najvišje uvrščeni album na lestvicah v zgodovini založbe Metal Blade…. Amon Amarth so začeli z največjim vikinškim pohodom v sodobni zgodovini človeštva, ki ga nadaljujejo z evropsko turnejo Once Sealed In Blood. Pri tem jim je založba dodelila spremstvo kolegov Impious in nemškega odkritja leta, Disillusion. Naša severna meja se zaenkrat še uspešno brani pred Vikingi, zato je bilo potrebno pogledati do avstrijske prestolnice in se pripraviti na morebitni »napad« v naslednjih letih. Isti večer sta se v Salzburgu združili turneji Cannibal Corpse in Kataklysm, vendar to ni bila prepreka, da ne bi bil Planet Music poln (razprodano sicer ni bilo).
Sam bi imel veliko raje, da bi Disillusion in Impious zamenjali svoja mesta, vendar nekaj čez osem so prvi na oder stopili nemški progresivni death metalci. Po odličnem prvencu Back To Times Of Splendor me je zelo zanimalo, kako bo triu uspelo njihov zelo obsežen, skoraj filmski koncept spraviti na oder. Disillusion ni take vrste band in tudi ne igrajo take glasbe, kjer bi bilo toliko gibanja kot recimo pri Amon Amarth, njihov nastop temelji na intenzivni in emocionalni interpretaciji kompleksnega materiala. Tudi v živo so se predstavili kot odlična, tehnično izpopolnjena, kompaktna zasedba, s pravo mere energije, niso pa imeli sreče z ozvočenjem, ki je bilo nasploh najslabša točka koncerta. Trideset minut je minilo kot bi trenil, odigrali so le tri komade, najdaljša z albuma Back To Times Of Splendor in The Sleep Of Restless Hours ter umirjenega A Day By The Lake. Žal pa so izpustili najboljšega z albuma, Alone I Stand In Fires. Band si je sigurno pridobil nekaj novih fanov in v prihodnosti si lahko od njih še veliko obetamo.
Za razliko od prvih so Impious pred kratkim izdali že svoj peti album Hellucinate, a do sedaj še ni bilo kaj dosti slišati o njih. Zgleda, da pri Metal Blade še niso preboleli razpada The Crown in poleg metal/hardcoroevcev so v zadnjem času švedski death/thrash bandi bili najbolj iskana roba pri tej založbi. Z The Crown se Impious po kvaliteti ne morejo primerjati, podobnih bandov je na Švedskem danes polno, jih pa definitivno prekašajo v poziranju. Črne, mrežaste srajce, »hammerfallovske« poze, nasmeh do ušes in gremo. Le pevec je deloval bolj jezno. Sam nastop je bil zelo energičen in uigran, publika jih je kar dobro sprejela, bolj pa je pri tem šlo za ogrevanje za Amon Amarth. Z izjemo kakšnega starejšega komada (Burn The Cross) so igrali same novejše (Inject, Hellucinations, Toxic Paranoia, Infernique itd.).
Po polurnem odmoru so Amon Amarth ob velikem navdušenju nastop odprli z uvodnim komadom Fate Of Norns albuma, An Ancient Sign Of Coming Storm. Odlične melodije, agresivni ritmi, brutalni vokal, intenzivni bobni, ki zaznamujejo njihove himne, so Planet Music za uro in pol spremenili v množični vikinško bojno polje pod vodstvom Johana Hegga. Johan s svojo postavo, samozavestno držo, karizmo in brado (pri slamanju se že ne razloči od las) res daje vtis neustrašnega vodje, ki je na vsakem nastopu pripravljen, kot da gre za bitko življenja. Njegovemu tempu je brez problemov sledil cel band, ki je usklajeno napadal z rušilno močjo, nasproti pa jim je uspešno parirala (recimo) sedemstoglava množica headbangerjev. Masters Of War, The Last With Pagan Blood, Vs The World in ostale himne od The Avenger do Fate Of Norns albumov (najbolj zastopana sta bila Fate Of Norns in Versus The World), so pripeljale do vrhunca večera, mogočnih Death In Fire ter Victorious March. Med samimi komadi so si Amon Amarth vzeli malo počitka, Johan pa je tudi v simpatični nemščini nazdravljal publiki z vikinškim rogom. Redni del nastopa so zaključili z Bleed For Ancient Gods, po glasnih vzklikih pa se vrnili na obvezen dodatek in odigrali še Where Silent Gods Stand Guard ter Bloodshed.
Set lista Amon Amarth: An Ancient Sign Of Coming Storm, For The Stabwounds In Our Backs, Fate Of Norns, Masters Of War, Valkyiries Ride, Bastards Of A Lying Breed, The Last With Pagan Blood, Pursuit Of Vikings, The Sound Of Eight Hooves, Once Sealed In Blood, Vs The World, Death In Fire, Victorious March, Bleed For Ancient Gods, Where Silent Gods Stand Guard, Bloodshed.

SORODNE VSEBINE:
20. 12. 2003Disillusion / Novice
21. 6. 2013Amon Amarth / Novice
8. 7. 2004Amon Amarth / Novice
7. 9. 2009Impious / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
KONCERTI & FESTIVALI
17. 2. 2020
Obscura, God Dethroned, Thulcandra, Fractal Universe
Orto Bar, Ljubljana
19. 2. 2020
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
20. 2. 2020
KoD: Sabbathlon #3 – Orto Sabbathizem
Orto Bar, Ljubljana
20. 2. 2020
KoD: Teleport, Armaroth, Smrt
Orto Bar, Ljubljana
21. 2. 2020
Extreme Smoke 57, Carnifliate, Kreshesh Nepitash
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
21. 2. 2020
Anti Recesija, Đornata
Crazy Pub, Nova Gorica