REPORTAŽE

11. 2. 2017

Almanac / Gloryful / Lichtgestalt

Orto Bar, Ljubljana / 8. 2. 2017

Na kulturni praznik se je po celi državi odvijalo kup dogodkov. Eden izmed njih, tisti v ljubljanskem Orto Baru, je bil pisan na kožo težkometalski publiki, saj so v goste prispele tri »nemške« skupine. Za predskupini ta oznaka drži, headlinerji Almanac pa sicer delujejo v Nemčiji, a band sestavljajo člani z vseh vetrov.
Prvi so pred peščico publike začenjali zganjati kulturo gospodje, ki so si nadeli ime Lichtgestalt. Nikoli slišali za njih? Nič hudega, nihče izven Nemčije ni. Četverica namreč preigrava tisto specifično »švabsko« inačico trdega industrial/gothic rocka z besedili v nemščini, ki germanski publiki sede kot budali šamar, slovansko ljudstvo pa ga prenaša precej slabo. Saj poznate take bande – malce vas spomnijo na Rammstein, delčki zvenijo kot Lacrimosa (verjetno se imenujejo po njihovem komadu?), vmes se najdejo tudi kakšni deli, ki bi jih lahko pripisali Deathstars. Če bi band nastopil v Wacknu, bi se prav gotovo pod odrom kar trlo na pol oblečenih pijanih fanov s pinki napihljivo kitaro v eni, z rogom zluftanega piva pa v drugi roki, a to je Orto Bar in tukaj ni bilo tako. Band je, kljub medlemu odzivu, v nastop vložil ves trud in energijo in za to si zasluži konkreten »thumbs up«.
Na malce boljši odziv so naleteli Gloryful, ki so s svojo energijo in catchy heavy/power metalom pod oder uspeli zvleči še kakšno izgubljeno dušo, ki je pred njihovim nastopom tavala po spodnjem delu Orto Bara. Fantje za razliko od predhodnikov niso popolnoma neznani, saj smo jih lani lahko slišali v Tolminu na festivalu Metaldays. In če na Metaldays niso preveč navdušili, je bil tokratni nastop za odtenek boljši, čeprav vokalistu Johnnyju La Bombi manjka pevske in fizične kondicije, kar se dokaj opazno sliši pri višjih vokalnih linijah in ob sopihanju med komadi. V tri četrt ure so se sprehodili čez vse tri albume, največjo težo je imel seveda lanski End of the Night. Pod črto soliden koncert, a bandu za preboj v prvo ligo manjka kilometrine, kondicije in predvsem zapomljivih hitov, ki bi jih razlikovali od konkurence.
Do prihoda zvezd večera na oder velike dvorane se je le-ta vsaj za odtenek bolj napolnila, tako da ne moremo govoriti o čisto prazni dvorani, a še vedno bi vsi obiskovalci brez težav sedli na en avtobus LPP. Maloštevilčnost je sicer nadomestila presenetljiva glasnost in pridno spremljanje »ukazov« z odra, a vseeno bi pod njem lahko videli več fanov bandov, v katerih so soustvarjali nastopajoči. Slovenija res premore tako malo podpornikov Rage, Lingua Mortis Orchestra, Brainstorm, Symphorce, Pink Cream 69, Adagio, …? No, pa dovolj o tem, predajam štafeto kolegu Gregu.
Zaradi delovnih obveznosti z novo metal oddajo na slovenskem radiu sem (Grega) zamudil obe predskupini in pa tudi začetek nastopa Almanac. Prvo, kar me je dobesedno šokiralo, je bil porazno slab obisk koncerta, česar se bom dotaknil na koncu. Če odštejemo torej slabo kuliso, je skupina Almanac v dobrih 110 minutah izvedla koncert epskih razsežnosti. Brez zajebancije lahko rečem, da je šlo za enega najboljših klubskih heavy metal nastopov, kar sem jih videl v svoji osemnajstletni karieri obiskovanja koncertov. Trojni glavni vokal, ki ga sestavljajo Andy B. Franck (Brainstorm), David Readman (Pink Cream 69) in Jeannette Marchewka, je namreč funkcioniral perfektno, za kar gre moj globok poklon tudi tonskemu mojstru, o igranju Victorja Smolskega pa nima smisla izgubljati besed. Človek je namreč neverjeten, tako v smislu tehnične izvedbe kot v smislu kompozicijskih sposobnosti. Glasba Almanac je namreč kompozicijsko izjemno bogata in zahtevna, kljub temu pa pravi power metalski refreni prav hitro zlezejo pod kožo in seveda mojster zabavljač Andy B. Franck hitro pripravi še tako majhno občinstvo do petja in sodelovanja. Da je Victor svetlobna leta oddaljen od trivialnih otročarij tipa Sabaton oziroma Powerwolf pa prikaže tudi z igranjem suite Lingua Mortis, treh skladb z najbolj epskega projekta, ki se ga je lotil s svojo bivšo zasedbo Rage. Tokrat nam je postregel s tremi skladbami s tega projekta, ki jih je zlil skupaj v najbolj bombastičnih skoraj dvajset minut koncerta. Verjetno najbolj zaslužen za dobro vzdušje na koncertu pa je bil Andy. Mož je s svojo karizmo in neprestanimi šalami ves čas komuniciral z občinstvom, se večkrat z odra spustil med nas in z največjimi fani v občinstvu tudi odpel vrstico ali dve. Za še eno presenečenje pa je poskrbel mali basist, ki se je sredi koncerta malce sramežljivo sprehodil do mikrofona in se predstavil kot Armin Alić, Bosanec, in nam nato namenil nekaj besed v maternem jeziku, kar je seveda izpadlo zelo simpatično in nagovor je naletel na zares topel sprejem. Vzdušje se je dvigovalo iz komada v komad in tako je ob prvi napovedi slovesa v Ortu zares glasno odmevalo »We want more!« in to smo tudi dobili, v obliki še dveh klasik skupine Rage, Straight to Hell in Empty Hollow. Odlično, sedi pet lahko rečem za band.
Žal moram reportažo zaključiti z manj prijetno temo. Dejstvo, da je bilo na dotičnem koncertu manj kot trideset duš, je za sceno milo rečeno sramotno. Predvsem je v oči bodel manko glasbenikov, članov skupin, ki so po zvrsti sorodni glasbi Gloryful in Almanac. Kje so/ste bili člani Black Diamond (no, razen enega kitarista), kje Space Unicorn on Fire, kje Metalsteel? Če sami ne podpiramo(te) lastne scene, potem te scene pač ne bo več. Osebno se mi zdi naravnost tragikomično, da neka skupina ala Sabaton razproda Kino Šiška, na zares kvalitetno zasedbo in koncert, kjer nastopajo prave svetovne legende metal glasbe, pa pride nekaj osivelih glav, ki so taiste glasbenike povečini že večkrat videle. Morda bo šla tale kritika komu v nos, a dejstvo je, da bomo zelo kmalu obsojeni na jamranje, da se nič ne dogaja, ker sploh ne bo več interesa na domačo grudo voziti podobno kvalitetne glasbe.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
11. 2. 2017Almanac / Gloryful / Lichtgestalt / Galerija
31. 1. 2019Brainstorm / Mob Rules / Gloryful / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
13. 2. 2019
Smrt / Britof / Grob
Reportaža
11. 2. 2019
Ways of a Heretic / Marax / Chains
Reportaža
1. 2. 2019
Brainstorm / Mob Rules / Gloryful
Reportaža
1. 2. 2019
Dirty Skunks Fest 2019
Reportaža
29. 1. 2019
Letni koncert MetalRock Akademije
Reportaža
3. 1. 2019
Slayer / Lamb Of God / Anthrax / Obituary
Reportaža
24. 12. 2018
Within Destruction / Dethrone the Corrupted / Morbid Creation
Reportaža
13. 12. 2018
Sear Bliss
KONCERTI & FESTIVALI
19. 2. 2019
Project for Bastards, Sedmina, Facial Tissue Dispenser
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
21. 2. 2019
KoD: Morywa, Maskardh, Morost
Orto Bar, Ljubljana
22. 2. 2019
Alter za Matjaža: Tomato Punx, Britof, Underpodngrabn, Beerfits, Jut
Špajz, Slovenj Gradec
23. 2. 2019
Obscura, Fallujah, Allegaeon, First Fragment
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
23. 2. 2019
Carnival of Death Metal Fest: Ater Era, Ursus' Escape, Dark Pools
El Covo de Jameson, Trst, Italija
23. 2. 2019
SkyEye
Mladinski center Brežice