RECENZIJE

8. 6. 2020
Zorya - Rusalka (EP)
samozaložba, 2020

Zorya je slovenski one man black metal projekt. V njem ali skozi njega Jan Oblak odkriva širne daljave atmosferičnega black metala, kar pa ne počne še niti eno leto. Jan je namreč dal projektu življenje decembra lanskega leta, skozi ritme in melodije atmosferičnega black metala pa opeva slovansko mitologijo in osebna čustva. Bolj ali manj v skladu z definicijo izbranega žanra.

A da Rusalke kljub vsemu ne moremo stlačiti povsem v okvire klasičnega, za to poskrbi glasba. Osebno me je mešanica med Nokturnal Mortum iz Ukrajine in Veldes iz domačih logov dokaj presenetila, hkrati pa seveda tudi navdušila. Na podlagi zadnje povedi torej pravilno sklepate, da Jan v svet black metala ne prodira z ničemer blazno novim, temveč zna že slišano in že uporabljeno predstaviti na svoj način. Melanholija, otožnost in žalost otvoritvenega komada Winter je takšna, kakršno si predstavljamo pravo zimo z metrom snega in temperaturami pod ničlo, referenca z domačimi Veldes pa je v tem oziru na podlagi glavnega kitarskega riffa najmočnejša. Taisto vzdušje preveva prve tri od šestih komadov, to ponavljanje pa je deloma tudi šibka točka recenziranega polvečerca. A s Flies Without the Light se vzdušje spremeni, ritem dvojnega bas bobna se umiri oziroma upočasni, v ospredje še bolj stopi nedistorzirana kitara, kontrast med melodiko in v muke zavitim kričečim vokalom pa postane večji. Z vrhuncem ploščka, komadom Tree of Life, Jan združi vse, kar je predhodno ponudil, zaradi česar je povsem razumljivo in logično, da je zaključni Spirit neke vrste mešanica med klasičnim komadom in outrom: monotonost, prvič uporabljene spacy klaviature in dungeon synth se razvijejo v hladen in nalezljiv black metal komad, ki kriči po več.

In dejansko bi lahko bilo vsega več, kajti s šestimi komadi v skupni dolžini manj kot 25 minut je Rusalka tudi v tej zvezi vse kaj drugega kot običajna. Toda kračina me nikakor ne moti, saj razvlečenih komadov osebno nikoli nisem maral. Rusalka pa je tako postala kompakten primerek atmosferičnega black metala, začinjenega s kančkom eksperimentiranja.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Sick Midsummer 2020
Bäckerberg Scharnstein, Avstrija
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Alter Bridge
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
4. 7. 2020
Omega Sun
Mostovna na prostem, Nova Gorica
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki