RECENZIJE

25. 5. 2013
Voivod - Target Earth
Century Media Records, 2013

Nenavadna skupina (in album) si zasluži nenavadno recenzijo. so po albumu , ki vsebuje zadnje delo preminulega kitarista Denisa D'Amourja – Piggyja , in negotovi prihodnosti oz. vprašljivem nadaljevanju skupine po izidu le-tega, ponovno zamigali tudi v studiu, iz katerega so nam podali zadetek v sredino tarče, album Target Earth . Vsa morebitna skeptičnost o zvenu in ideologiji nove studijske plošče je s tem razblinjena. Za to je zaslužna štiričlanska deteljica : vokalist Denis Bélanger – Snake , bobnar Michel Langevin – Away in povratni bas kitarist Jean-Yves Thériault – Blacky , ki vsi ponovno zbrani skupaj tvorijo ključne elemente Voivod. Zasedba je vedno vsebovala plemenite glasbenike in nič drugače ni s četrtim lističem , kitaristom Danielom Mongrainom – Chewyjem , ki je za razliko od ostalih znanih (sposobnosti) članov, nosil največje breme. S skupino se je na nastopih v živo medtem že dobro uigral, na studijskem gradivu pa deluje kot Piggyjev medij, kot njegov idejni prevodnik iz onostranstva (Chewy se je od Piggyja dejansko nalezel občutka za (infra)strukturiranje skladb Voivod). Zgodilo se je podobno kot pri skupini Crimson Glory, kjer je pevec Todd La Torre dostojno zapolnil čevlje zaščitnega znaka skupine, preminulega pevca Midnighta.
Od prvega zvočnega vzdiha pa do zadnjega izdiha so na albumu prisotni in prisebni strupen vokal, ki (glede na pevčev vzdevek »Snake« – kača) dejansko spominja na človeško inačico oglašanja te živali, intravenozno kitarsko delo z dobrodošlimi preobrati na ustreznih mestih in spogledljivimi soli, kultivirano bobnanje (brez zamaha v prazno ali prekomernih odbitkov) ter blažilno masiranje oziroma basiranje. Vse skupaj je posejano z dodatnimi kvalitetnimi semeni, na primer uporabo instrumenta ud (lutnji sorodno glasbilo), grlenim petjem in podobnimi dobrotami, ki naposled vzklijejo v poslušalčevih ušesih .
Novi pridelek (kanadske) glasbene znamenitosti pa se s tem ne zaključi. Tu so zanimivi naslovi pesmi (na primer Kluskap O'Kom, katere zgodba se ubada s staro legendo kanadskega domorodnega plemena Mi'kmaq), ki spodbujajo k raziskovanju tem(e), ter prav tako znamenita besedila, ki vlečejo skupno nit v okus tematskega albuma z vzorcem: »človek –> planet Zemlja –> (samo)uničenje?«. Poleg ostalih izjemnih verzov pa so prvič v tridesetih letih obstoja napisali besedilo v francoskem jeziku , Corps Etranger, ki je prijetna osvežitev v preostalem okolju albuma.
Slišati je tudi klasične prijeme Voivod (epska tridimenzionalna Mechanical Mind, ki je izšla tudi kot single ), duhovne eksperimente (Empathy For The Enemy, Warchaic in zaključna kratka Defiance), na Resistance pa pokažejo, da se ne sramujejo obdobja z Jasonom Newstedom. Nenazadnje pa je tu zopet tudi spremljajoča izvirna likovna umetnost, ki jo vedno skrbno prispeva Away. S Target Earth so se odtujili od v novem tisočletju zastavljenega, direktnejšega »punk-thrash metal/psihedelični heavy metal« pristopa in se povrnili v svoje progresivno thrash obdobje oziroma nakopičili vse dosedanje studijske izkušnje/odtenke in naredili prototip, pri katerem niso izpustili niti prej omenjenega glasbenega pasu, po katerem so Voivod z Jasonicom vozili nekaj časa (2002–2009). To so vnesli tudi v naslovno sliko, v kateri se nahajajo združeni barvni odtenki vseh njihovih predhodno izdanih studijskih albumov.
Ostajajo prijetno samosvoji, metalski prvoligaši, nekaterim zateženi, drugim nenadomestljivi – dosmrtno Voivod. In posmrtno tudi, saj Piggyjeva zapuščina uspešno živi naprej.
Album je bil izdan tudi v omejeni nakladi kot poseben paket s temu primerno prijazno ceno. Ta vsebuje škatlo, ki jo krasi barvna naslovnica albuma, v kateri se nahajajo tri razglednice, dve nalepki, poster, pas, avdio CD Target Earth v posebni medijski knjižici z domiselno drugačno črno-belo (retro) naslovnico, na katerem sta tudi dve dodatni pesmi, posneti v živo na Roadburn Festivalu, ter dodaten avdio CD, »živi« album Live At Roadburn 2011, ki vsebuje še več posnetkov s tega festivala (in je pred tem izšel le na vinilu ), na katerih lahko slišite/preverite Chewyjevo uigranost s preostalimi člani pri igranju starejših klasik Voivod.

 


Slikovno gradivo je last avtorjev in zakonitih lastnikov slik/fotografij.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija