RECENZIJE

22. 11. 2011
Urgehal - Death Is Complete (EP)
Folter Records, 2010

Urgehal na svojih studijskih izdelkih nikoli niso bili znani po »spucanem« zvoku, še manj pri nastopih v živo. Ob skoraj že dvajsetih letih obstoja je pač neizogibno, da nekoliko bolj »spedenanemu« zvoku botruje naravni razvoj skupine. Vseeno pa je ta vsa leta še zmeraj spadal v kategorijo »umazan in popačen«, kakor tudi njihova glasba nasploh.
Z zadnjo izdajo Death Is Complete, ki nas je ljubitelje njihovega razumevanja old-school black metala razveselila konec prejšnjega leta, so se Urgehal tako na področju kakovosti zvoka kot tudi stila igranja pomaknili spet nekoliko bliže k svojim in h koreninam skandinavskega black metala. In kaj to pomeni? Že enkrat omenjen »umazan«, surov in brezkompromisen zvok, hreščeče kitare in vokali, nezaznaven bas ter počasno bobnanje z občasno nekoliko hitrejšo uporabo dvojnega pedala. Čeprav komadi zvenijo poznani, uporabljeni riffi niti za sekundo ne dolgočasijo. Skratka, norveški black metal stare šole kot iz knjige.
Edini argument, ki morebiti odvrne od takojšnjega nakupa tega izdelka je njegova dolžina. Death Is Complete je namreč EP z vsega skupaj le dvema pesmima in skupno dolžino točno sedem minut. Vsi, ki absolutno prisegate na vse prejšnje studijske izdaje iz hiše Urgehal, tudi z nakupom tega EPja ne boste zgrešili, ostali pa morda še nekoliko počakate, da Norvežani recenziran EP izdajo recimo kot bonus kateremu od naslednji studijskih albumov.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
3. 7. 2020
Skalp, Pelhan
Bar hiša mladih, Pale, Ajdovščina
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Sick Midsummer 2020
Bäckerberg Scharnstein, Avstrija
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Alter Bridge
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki