RECENZIJE

23. 3. 2020
Tulus - Old Old Death
Soulseller Records, 2020

Tulus so star black metal band iz Norveške. Band je bil ustanovljen v začetku 90-ih prejšnjega stoletja, natančneje leta 1991, njihov kultni prvenec z naslovom Pure Black Energy pa je bil izdan pet let kasneje. Tulus so torej začeli z delovanjem skupaj z drugimi bandi t. i. drugega vala black metala, katerega epicenter je bila ravno Norveška, in tako kot večina ostalih bandov tistega časa so tudi oni razvili povsem unikaten slog, ki ga ohranjajo še danes.

Old Old Death torej zveni tako, kot smo to od Tulus pričakovali, kar je – kot vedno – dobro in slabo hkrati. Dobro je zato, ker poslušalec ve, kaj dobi. In kaj je to? Deset mračnih, hladnih in groovy black metal komadov, ki vas bodo udarili kot kuga. Nič več in nič manj. In ravno slednje, tisto manj, je težava pri Old Old Death. Po skorajda treh dekadah delovanja sem kot dolgoletni bandov sledilec na njihovem šestem albumu pričakoval vsaj eno: več prepoznavnosti. Kot sem že zgoraj opisal, recenzirani album sicer zveni tipično za Tulus, a ker se je dotični projekt, sestavljen tudi iz članov bandov Khold in Sarke, z leti glasbeno približal ravno tem, tega muči ista zadeva kot njegovega predhodnika Olm og bitter. Poleg boljšega razločevanja od omenjenih bandov pa celovečercu Old Old Death ne bi škodil kakšen bolj izstopajoč komad. Album sicer ponuja relativno všečne komade, od katerih posamezni štrlijo iz povprečja zaradi uporabe klaviatur, bolj poudarjene bas kitare, kakšnega speedmetalskega riffa, srednjeveške folklorne melodije in še česa, a vsega naštetega je ravno dovolj za poobedek, nikakor pa ne more biti govora o glavni jedi, ki bi sladokusca dodobra nasitila.

Na tem mestu pa sem ostal dolžan še eno stvar. In sicer navedbo komadov, ki izstopajo. Začne se s Hel in šusom po speedmetalsko, ki poslušalca ob prvem poslušanju zavede o dejanskem nadaljevanju albuma. Sledi I havet hos Rån, najbolj groovy in rokerski komad, I hinmannens hånd na sredini albuma preseneti z uvodno clean kitaro, podobno epsko vzdušje pa se ponovi z zaključnim, najdaljšim in doomovsko najmočnejšim In Memoriam, ki spomni na vse, ki se jih človek želi spominjati.

Zaradi visoke mere podobnosti posameznih komadov se torej Old Old Death pridružuje albumom, ki zabavajo kot celota, medtem ko za pravi hit dejansko manjka nekaj več individualnosti.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 9. 2020
Marax - Still Think You're Holy? - A Tribute to Eliminator (EP)
Recenzija
23. 9. 2020
Finntroll - Vredesvävd
Recenzija
18. 9. 2020
Teufel - Temni Grad Smrti (EP)
Recenzija
16. 9. 2020
Uada - Djinn
Recenzija
10. 9. 2020
Nefarious Vermin - Elongated Misery
Recenzija
7. 9. 2020
Mephistophelian - Anotos
Recenzija
4. 9. 2020
Iz ropotarnice: Morgul - Lost in Shadows Grey
Recenzija
24. 8. 2020
Ozzy Osbourne - Ordinary Man
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija