RECENZIJE

26. 10. 2006
To/Die/For - Wounds Wide Open
Spinefarm Records, 2006
Razmere pri To/Die/For so se v zadnjem času le umirile, izgleda, da so neprestane menjave v zasedbi postale preteklost in zasedba je spet začela funkcionirati kot pravi band. To nakazuje kratek časovni razmik med Wounds Wide Open in IV, ki je pomenil začetek novega obdobja s čisto prenovljeno zasedbo.
Pozitivno kreativno atmosfero predhodnika so finski gothic metalci prenesli in jo še nadgradili na novem albumu. To/Die/For so v svoj zvok vnesli še več trših elementov, skozi cel album držijo dokaj živ tempo in kar oster ritem, ki ga na trenutke poživijo tudi z double-bassom. Žagajoče kitare so potisnjene v ospredje, tekoče, jasne solaže postajajo njihova stalnica, Wounds Wide Open je njihov najbolj kitarsko orientiran album. Bolj metalska usmerjenost se kaže tudi pri odigrani priredbi, kjer so disco/pop/rock popevke zamenjali z Ozzyjevo (I Just) Want You. Izbira se zdi kar logična, melanholično obarvana baladna klasika je ena izmed najbolj atmosferičnih skladb »Madmena« in po naravi primerna konceptu To/Die/For. Tršemu pristopu navkljub Finci niso zapostavili svoje značilne melanholične plati, ki jo ohranjajo tako z riffi, kot z razpoloženjskimi klaviaturami in otožnim vokalom. Prav vokal je eden izmed razlogov, da To/Die/For ne dosežejo širše uveljavitve, ki bi jo mogoče tudi s tem albumom lahko. Jyrki, Ville, J.P., so vsi pevci s karizmo, medtem ko Japeju le-te primanjkuje, njegove vokalne zmožnosti so bolj omejene. Drugače so skladbe kot take »catchy«, melodične, lepo aranžirane in med seboj dokaj enakovredne.
Album bi lahko popestrili z več žensko moškimi vokalnimi dueli, ki so lepo izpadli pri Liquid Lies, vseeno pa je Wounds Wide Open eden najsvetlejših trenutkov To/Die/For diskografije in dobra napoved za njihovo prihajajoče gostovanje pri nas.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
14. 6. 2005To/Die/For - IV / Recenzije
24. 7. 2002W.A.S.P. - Dying For The World / Recenzije
21. 2. 2005Agonize - When Memory Dies... / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija