Na današnji dan
1957
Rodi se Adrian Smith, kitarist zasedbe Iron Maiden
NAGRADNE IGRE
Traja do: 21. 2. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

28. 2. 2013
Svartidauði - Flesh Cathedral
Daemon Worship Productions, 2012

Pred izdajo prvenca Flesh Cathedral konec lanskega leta so Svartidauði izdali tri demo posnetke in en split s skupino Perdition. Kje sta se ta dva banda našla, bi bilo zanimivo raziskati, saj prihajajo Perdition iz toplega južnega Čila, medtem ko Svartidauði imenujejo za domovino mrzlo severno Islandijo. A bolj zanimiva od split izdaje sta dva od demov, ki sta bila izdana 2009 in 2010. Na teh se namreč nahajajo kar tri od štirih pesmi s predstavljenega prvenca Flesh Cathedral. Stvar seveda ni tako črno-bela, kot se sprva zazdi. Svartidauði niso enostavno vzeli starih komadov, jih obogatili z enim več, zapakirali pod drugim imenom in ponovno prodali svojim poslušalcem. Glede na različne dolžine Sterile Seeds, The Perpetual Nothing in Flesh Cathedral je band te komade do določene mere predrugačil, ali so dejansko vsebinsko spremenjeni, pa ne morem trditi, saj demo posnetkov ne poznam. Band tako vsaj ne bo čez nekaj let prišel na idejo, da bi ponovno izdal »davno pozabljene« demo posnetke, ker mu tega očitno ne bo treba.
Poleg Falkenbach in Curse so tako Svartidauði tretji meni poznani band iz te sicer blackmetalsko dokaj plodne dežele. Po prepoznavnosti in zvrsti je kvartet bolj primerljiv s kolegi Curse, a ko je govora o kakovosti se mu tudi pred Falkenbach ni treba skrivati. Kot sem že omenil, Svartidauði na Flesh Cathedral ponujajo le štiri skladbe, ki pa skupaj štejejo skorajda šestdeset minut. Kam približno pes taco moli, najkasneje zdaj postane jasno. Seveda ni teh slabih šestdeset minut nabitih s številnimi zapomljivimi riffi, neusmiljenim kitarskim brutaliziranjem in neskončnim blastbeatanjem. Naštete prvine se sicer pojavljajo v vsaki pesmi, toda v skromnejšem deležu v primerjavi s počasnimi in srednje hitrimi pasažami, nabitimi s težko atmosfero. Pomembno vlogo pri ustvarjanju le-te imata kitari, ki delujeta dopolnjevalno, se izmenjujeta v vodilni vlogi in se prepletata. Bas kitara je ob tem ves čas nekje v ospredju, včasih bolj, včasih manj dominantna, medtem ko z efekti zadušeni in nerazločni vokali zvenijo kot klici v globokem rovu trpečega človeka, ki ve, da zanj ni več drugega izhoda kot smrt. Že omenjene kitare, ki so posnete zelo razločno, sicer občasno dajejo upanje in vzbujajo občutke, da se bo ta človek kljub vsemu nekako rešil, toda nato nad njega ponovno pride heavy atmosfera in človek ji dokončno podleže.
Za konec pa še ena zanimivost. Vso opisano vzdušje je Svartidauði uspelo ustvariti brez uporabe klaviatur. Skratka, še ena solidna izdaja več v vrsti mnogih v letu 2012.

SORODNE VSEBINE:
5. 3. 2014Svartidauði / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 2. 2021
Soen - Imperial
Recenzija
22. 2. 2021
Endezzma - The Archer, Fjord and the Thunder
Recenzija
19. 2. 2021
Luminescence - L#I
Recenzija
18. 2. 2021
Wayfarer - A Romance with Violence
Recenzija
17. 2. 2021
Silent Obsession - Lost (EP)
Recenzija
16. 2. 2021
Inmate - The Salt
Recenzija
15. 2. 2021
Chains - Musica Macabra
Recenzija
11. 2. 2021
Of Blood and Wine - Of Blood and Wine
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška