RECENZIJE

5. 6. 2012
Steel Assassin - WW II: Metal Of Honor
High Roller Records, 2012

Formalno Steel Assassin z letošnjim letom končujejo že tretjo dekado svojega delovanja, dejansko aktivnih let pa ni bila niti tretjina. V osemdesetih so edini omembe vreden pečat pustili s sodelovanjem na kompilaciji Metal Massacre 6, zares pa je skupina po dolgih letih mirovanja zaživela v drugi polovici prejšnjega desetletja z izdajo prvenca War Of The Eight Saints in igranjem na specializiranih, klasičnih heavy metal festivalih.
Band oziroma bolje rečeno vodja zasedbe, (zelo dober) kitarist, komponist Kevin Curran, se počuti domače v zgodovinskih konceptualnih tematikah. Kot je razvidno že iz samega naslova albuma, ta govori o drugi svetovni vojni. Pri tem ne gre za konceptualni album v smislu celovite povezane zgodbe, ampak za tematsko različne »pripovedi«, ki vsaka opisuje določen dogodek druge svetovne vojne. Steel Assassin ne deluje kot zasedba, ki bi ostala v osemdesetih in naredila album stilsko ali produkcijsko kot so jih snemali v najproduktivnejšem obdobju klasičnega heavy metala. Američani delujejo kot band, ki je uspešno izvedel transformacijo iz tistega obdobja v današnji čas in to na način kot so ga naredili bandi, ki so bili aktualni takrat in ki so aktualni ter v koraku s časom danes.
Stilsko se Steel Assassin nahajajo nekje med trenutnimi Iron Maiden, Iced Earth, zadnjim obdobjem Metal Church in solo obdobjem Brucea Dickinsona. Kvalitetno ne dosegajo omenjenih zasedb, a so vseeno na nivoju, imajo svoje pluse in kar je najvažnejše, imajo svojo podobo. Podobno kot navedene zasedbe so tudi Steel Assassin naredili pester, raznolik album z močnimi, dinamičnimi mid tempo skladbami, daljšimi, zanimivimi epi in direktnimi heavy granatami. Od slednjih izstopa Guadalcanal s poudarjeno Motörhead/Overkill bas linijo in strupenim ritmom, med epi Normandy Angels, med mid tempo himnami pa uvodna God Save London. Tu velja omeniti markanten vokal, ki je v srednjih legah blizu današnjemu Kiskeju, drugače pa kar malo diši po Dickinsonu. Na albumu se najde tudi kakšna manj zanimiva skladba, a nič ne de. Da band je vreden poslušanja pokaže tudi z uspelo metalizirano predelavo Rush klasike Red Sector A.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 8. 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
KONCERTI & FESTIVALI
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana