RECENZIJE

4. 11. 2004
Sonata Arctica - Reckoning Night
Nuclear Blast/Mordor, 2004
Po Edguy je Nuclear Blast »pobasal« še Sonata Arctica, s tem naenkrat pridobil dva izmed najbolj vzpenjajočih se mladih metal bandov v zadnjih letih in hitro dobil zamenjavo za Stratovarius.
Sonata Arctica na svojem četrtem albumu melodičnega metala seveda ne izumljajo na novo, nadaljujejo pa v neki logični smeri, ki so si jo začrtali s prejšnjimi izdelki. Hitre pasaže se menjavajo s počasnejšimi, melodičnimi, atmosferičnimi, v glasbo pa so vnesli še nekoliko več epskih in rahlo progresivnih elementov, kar najbolj pokažejo v dolgem epu White Pearl, Black Oceans, »odpiljeni« Wildfire in tudi netipični skladbi srednjega tempa The Boy Who Wanted To Be A Real Puppet. Brez standardnega programa udarnih skladb z double-bassom, hitrimi kitarsko-klaviaturskimi solažami/dueli v Misplaced in Ain't Your Fairytaile ter balade Shamandalie seveda ne gre. My Selene je še ena tipična, »hitro konzumirana« himna z zanimivimi klaviaturskimi solažami, nekako nad ploščo pa se dviguje dramatično obarvana himna Don't Say A Word.
Spremembe so majhne, opazne in mogoče album zaradi tega ne bo »zadel« od prve. »Nedolžnost« Ecliptice je pri njih že zdavnaj izginila, jo pa uspešno nadomeščajo z vse večjo zrelostjo.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
5. 3. 2003Sonata Arctica - Songs Of Silence / Recenzije
1. 10. 2000Sonata Arctica - Ecliptica / Recenzije
27. 10. 2001Sonata Arctica - Silence / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2020
KoRn, Gojira
AXA aréna NTC, Bratislava, Slovaška
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija
8. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Arena, Dunaj, Avstrija
9. 6. 2020
Guns N' Roses
Ernst Happel Stadion, Dunaj
10. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška