RECENZIJE

24. 3. 2020
Soilwork - Verkligheten
Nuclear Blast, 2019
Avtorica: Mateja Felc

Po neskončnih menjavah članov vse od nastanka davnega leta 1995 danes pod imenom Soilwork sestoji ekipa, ki je lani izdala novo dozo švedskega melodic death metal materiala. Ustvarjali so sicer že leto pred tem in do konca 2018 izdali single Arrival, Full Moon Shoals in Stålfågel, ki se prevaja v »železno ptico«. Verkligheten po švedsko pomeni realnost, »bistvo, iz katerega bi vsi radi pobegnili. Verkligheten je naš poskus, da bi šli kam drugam, da bi izrazili vse tiste stvari, ki so rojene med hipnagogičnimi stanji in blaznostmi hiperrealizma«.

Je enajsti studijski album, na katerem prvič bobnarske paličice vihti Bastian Thusgaard. Levji delež je prispevalo še nekaj velikih imen skandinavske težke scene. Arch Enemy je za Stålfågel posodil svojo Alisso White-Gluz, Amorphis pa Tomija Joutsena za komad Needles and Kin. Alissa, poznana po brutalnih growlih, v tem gostovanju preseneti, saj lahko slišimo njen čisti glas. Podobno kot Bjorn ga je preklapljala v svojem prejšnjem bandu The Agonist, zato čisti vokal iz njenih ust ni ravno popolno presenečenje. »Realnost« je posneta tipično po načinu Soilwork, kar pa ni nujno slabo. Komadi s funky/hard rock prizvokom so »ušesni črvi«, ki si jih hitro zapomnimo.

Verkligheten je po Bjornovih besedah »najbolj epski in temačen do sedaj, hkrati pa zelo melanholičen in poživljajoč« ter »miks med zadnjima dvema albumoma The Ride Majestic in The Living Infinite«. Album nadaljuje vzorec z zadnjih treh, saj se vsi komadi poslušalcu predstavijo s prijetnim, počasnim ritmom, psihedeličnim učinkom in se iz pesmi v pesem prelivajo. Sam po sebi pravzaprav daje učinek, kot da se nadaljuje iz The Ride Majestic.

Verkligheten naredi uvod z istoimenskim instrumentalnim komadom, enakomernim ritmom bobna in mešanico akustike s kitaro in klavirjem. Brez postanka se zlije v single Arrival, s katerim naredi pravi vstop v Soilwork-material – dvojne stopalke, melodične kitare in Björnovi brezhibni prehodi med growlom in čistim vokalom. Full Moon Shoals kljub svoji dovršenosti meji na pop rock komad, se pa vseeno sklada z ostalimi in paše v celoto. Mistika se ponovno pojavi z začetkom skladbe When the Universe Spoke in elektronsko uverturo v Stålfågel. Po The Wolves are Back in Town se strasti spet umirijo s komadom Witan. Vrh album doseže z Needles and Kin in brutalnimi vložki Tomija Joutsena ter se z You Aquiver zaokroži tako »na izi«, kot se je začel.

Band je v času svojega delovanja prestal ogromno, pri čemer nenehno menjavanje članov predstavlja le kapljo v morju. Verkligheten izlije na plan vse tegobe in tesnobne pošasti, ki so se skrivale globoko v duši švedskih metalskih umetnikov. Poleg The Living Infinite je album ena boljših stvaritev skandinavskih velikanov.

SORODNE VSEBINE:
20. 5. 2003Soilwork - Figure Number Five / Recenzije
21. 5. 2001Soilwork - A Predator`s Portrait / Recenzije
12. 8. 2002Soilwork - Natural Born Chaos / Recenzije
19. 4. 2013Soilwork - The Living Infinite / Recenzije
29. 4. 2013Soilwork / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 9. 2020
Marax - Still Think You're Holy? - A Tribute to Eliminator (EP)
Recenzija
23. 9. 2020
Finntroll - Vredesvävd
Recenzija
18. 9. 2020
Teufel - Temni Grad Smrti (EP)
Recenzija
16. 9. 2020
Uada - Djinn
Recenzija
10. 9. 2020
Nefarious Vermin - Elongated Misery
Recenzija
7. 9. 2020
Mephistophelian - Anotos
Recenzija
4. 9. 2020
Iz ropotarnice: Morgul - Lost in Shadows Grey
Recenzija
24. 8. 2020
Ozzy Osbourne - Ordinary Man
KONCERTI & FESTIVALI
26. 9. 2020
Vulvathrone
Dvorišče MC Pekarna
26. 9. 2020
Deathfest 2020
Bukarešta, Romunija
26. 9. 2020
Metalitalia.com Festival 2020
Live Music Club, Trezzo sull'Adda, Italija
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola