RECENZIJE

10. 5. 2006
Scar Symmetry - Pitch Black Progress
Nuclear Blast/Mordor, 2006
S prvencem Symmetric In Design so Scar Symmetry lani vzbudili zanimanje med privrženci švedske melodične death metal frakcije in izgleda, da so člani zasedbe, ki sicer igrajo v razno raznih bandih, Scar Symmetry pri sebi sedaj postavili kot prioriteto.
Band je medtem pristal pri Nuclear Blast in leto 2006 bo kot kaže zanje še uspešnejše od lanskega. Dobro popotnico temu so si pripravili sami z novim albumom Pitch Black Progress, na katerem v bistvu nadaljujejo začeto na prvencu. Omembe vrednih stilskih korektur ni opaziti, njihov glavni adut ostaja kombiniranje izredno melodičnega čistega vokala z globokimi growli ter simbioza moderno nastrojenih death metalskih napadov in švedske melodične šole, so pa nekoliko razširili svoj do sedaj prikazani spekter. Izdatneje so poudarili kontrast med vokaloma in tako so čisti postali še spevnejši, na trenutke že skoraj popovski, growli pa še agresivnejši, izmenjave med njima pa so zelo pogoste in bliskovite. Nasploh je danes težko najti band, ki bi se v taki meri in v takšnem kontrastu posvečal iskanju harmonije med melodiko in brutalnostjo, kot to počnejo Scar Symmetry. Tega pa ne počnejo več tako pogosto znotraj samih skladb kot na prvencu, na Pitch Black Progress so ponekod ubrali direktnejši pristop, najdejo pa se tudi čisto melodične skladbe z manj poudarjenim death metalskim faktorjem.
Ob poslušanju albuma je morebitno uhajanje misli k Soilwork sicer še razumljivo, a Scar Symmetry že imajo svojo specifiko, ki jih postavlja med najzanimivejše izvajalce žanra, ki mu pripadajo.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
25. 1. 2007Tarot - Crows Fly Black / Recenzije
10. 9. 2012Black September / Novice
18. 5. 2011Black Veil Brides / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
2. 7. 2020
ODPOVEDANO! UK Tech-Fest 2020
Newark, Združeno kraljestvo
2. 7. 2020
Bring Me The Horizon
Volt Festival, Sopron, Madžarska
3. 7. 2020
Skalp, Pelhan
Bar hiša mladih, Pale, Ajdovščina
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Sick Midsummer 2020
Bäckerberg Scharnstein, Avstrija
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Alter Bridge
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija