RECENZIJE

20. 9. 2004
Saxon - Lionheart
Steamhammer(SPV)/Panika Records, 2004
Po treh letih neprestanega koncertiranja in nekaj res fantastičnih (videnih) nastopov je bil že čas, da Saxon izdajo nov studijski album. Vmes je bil še Heavy Metal Thunder, a od britanskih legend vedno radi slišimo kaj novega, to je le band, ki ne živi na stari slavi.
Saxon se na Lionheart po pričakovanju niso izneverili in heavy metal svetu dali še en odličen izdelek. Lionheart nekako nadaljuje tradicijo Unleash The Beast in Killing Ground albumov s kančkom Metalhead in Saxon iz zgodnjih osemdesetih. Zamenjava Fritza Randowa z Jörgom Michaelom seveda ni mogla biti slaba izbira in to se že vidi pri eni najtrših skladb, kar so jih kdaj posneli, Witchfinder General. Podobno hitro in heavy se album nadaljuje z Man And Machine, potem pa z naslovno skladbo preide v srednji tempo z epskim pridihom in značilnimi Saxon solažami, melodijami, dinamiko in karizmatičnim Biffovim vokalom v top formi. Tako bi Saxon klasike iz osemdesetih zvenele, če bi jih posneli danes! »We have the power, we have the courage,« poje Biff v izredni, udarni himni Justice in prav ima. Lionheart je album z »jajci«, Saxon se v svoj heavy metal ne bojijo vpeljati modernejših elementov, riffov. To so že počeli, a še nikoli ni tako uspelo v harmoniji z njihovim klasičnim zvokom kot sedaj.
Petindvajset let je minilo od izdaje prvega albuma in Saxon so z Lionheart tako sebi kot vsem ljubiteljem heavy metala podarili najboljše možno darilo. »Long live heavy metal, long live Saxon!«

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
30. 8. 2004Dio - Master Of The Moon / Recenzije
27. 6. 2004Mob Rules - Among The Gods / Recenzije
27. 4. 2004UFO - You Are Here / Recenzije
13. 9. 2005Helloween - Mrs. God (single) / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Sick Midsummer 2020
Bäckerberg Scharnstein, Avstrija
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Alter Bridge
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
4. 7. 2020
Omega Sun
Mostovna na prostem, Nova Gorica
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki