Na današnji dan
2015
Grški ambientalni black metal projekt Spectral Lore izda EP Gnosis
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

9. 9. 2015
SaturninE - Mors Vocat
Terror from Hell Records, 2015

SaturninE so nas obiskale konec maja letos, in sicer kot predskupina svojim starejšim bratom Abysmal Grief. Tako je, SaturninE so ženska metal zasedba in prihajajo iz Italije. Toda visok nivo estrogena ni bil edini razlog, zakaj so dekleta s svojim nastopom naredila pozitiven vtis name. Njihov doom metal me je pritegnil, ker je bil obarvan z najbolj črno kovino, ki jo peterica spretno meša z drugimi metalskimi in nemetalskimi podžanri.
Mors Vocat je prvi celovečerec Italijank, ki so pred tem izdale le istoimenski demo Saturnine. Slednjega sicer ne poznam, toda primerjava track list obeh izdaj mi je izdala, da so SaturninE za svoj prvi studijski album uporabile le nove in svoje pesmi. Brez ponovitev in priredb ponujajo dekleta sedem novih pesmi, uvodno instrumentalno (če odštejem začetno šepetanje) in šest krulečih žalostink. Za prvo dvigovanje obrvi je pri meni po navadi odgovorna kombinacija: black metal krik + ženska. Zakaj? Vsota zna zveneti kot kakšen prehlajen kužek, ki se zaman trudi biti všečen ali prepoznan. Katrien je v tej zvezi drugačna, dokaj prepričljiva, čeprav vseeno trdim, da njenemu vokalu manjka neka določena mera karakterne izraznosti in več raznolikosti. Morda bi bilo za samo dinamiko in pestrost komadov boljše, če bi Mors Vocat ponujal več vokalne pestrosti.
Slednji termin je tudi delno argument za dodatno tarnanje. Doom metal iz hiše SaturninE je tiste bolj žalostne, temačne vrste. Bandu dobro uspeva približati tovrstno vzdušje svojim poslušalcem, vendar pa se sčasoma poraja vprašanje, kdo želi biti ves čas na isti način žalosten in zamorjen. Z vidika glasbene prepoznavnosti s takšno odločitvijo seveda ni nič narobe, to je pač slog, ki ga je band izbral, vendar pa po drugi strani ni nujno, da bo ta tudi nagovoril ali zadovoljil dovolj poslušalcev. Osebno bi si želel več hard rock/psychedelic/70s zvokov, ki so napovedani z že omenjenim Mors Vocat, več srhljive atmosfere v slogu Fangs In the Flesh ali več globokih ritmov, ki težko udarijo po poslušalcu med Empire of Guilt ali še težje med zaključnim Escape From Reality. Včasih določenim albumom manjka prava rdeča nit, pri dotičnem albumu pa je te za moje pojme preveč, saj band sicer ponuja zelo zanimive izlete v druge žanre.
Če ste torej žalostni in bi radi svojo žalost delili ali jo potisnili še globlje, potem si privoščite Mors Vocat trikrat na dan, sicer pa vsem življenja in lepih ter veselih stvari željnim priporočam le zmerno uživanje.

SORODNE VSEBINE:
12. 5. 2015Abysmal Grief / Saturnine / Reportaže
14. 3. 2012SaturninE / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
Recenzija
2. 12. 2019
Vulvathrone - Whoreification
Recenzija
27. 11. 2019
Dragonforce - Extreme Power Metal
Recenzija
26. 11. 2019
Bölzer - Lese Majesty (EP)
Recenzija
20. 11. 2019
Dark Sphere - Gemini (EP)
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
Recenzija
8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Recenzija
7. 11. 2019
Insomnium - Heart Like a Grave
KONCERTI & FESTIVALI
6. 12. 2019
Vulvathrone, Morywa, VxPxOxAxAxWxAxMxCx
Mladinski center Gornja Radgona
6. 12. 2019
Seitanik Ritval: Obnounce, Dark Sphere
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
7. 12. 2019
Leaves' Eyes, Sirenia, Forever Still, Lost In Grey, Asphodelia
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Unforgiven 4 (Metallica tribute)
Orto Bar, Ljubljana
7. 12. 2019
Iamdisease, Human Host Body, HakAttak
Mostovna, Nova Gorica
7. 12. 2019
Fest 2006: The Canyon Observer, Kyru, Relentless Youth, Marjana Trench
Stara šola, Rovte