RECENZIJE

9. 9. 2015
SaturninE - Mors Vocat
Terror from Hell Records, 2015

SaturninE so nas obiskale konec maja letos, in sicer kot predskupina svojim starejšim bratom Abysmal Grief. Tako je, SaturninE so ženska metal zasedba in prihajajo iz Italije. Toda visok nivo estrogena ni bil edini razlog, zakaj so dekleta s svojim nastopom naredila pozitiven vtis name. Njihov doom metal me je pritegnil, ker je bil obarvan z najbolj črno kovino, ki jo peterica spretno meša z drugimi metalskimi in nemetalskimi podžanri.
Mors Vocat je prvi celovečerec Italijank, ki so pred tem izdale le istoimenski demo Saturnine. Slednjega sicer ne poznam, toda primerjava track list obeh izdaj mi je izdala, da so SaturninE za svoj prvi studijski album uporabile le nove in svoje pesmi. Brez ponovitev in priredb ponujajo dekleta sedem novih pesmi, uvodno instrumentalno (če odštejem začetno šepetanje) in šest krulečih žalostink. Za prvo dvigovanje obrvi je pri meni po navadi odgovorna kombinacija: black metal krik + ženska. Zakaj? Vsota zna zveneti kot kakšen prehlajen kužek, ki se zaman trudi biti všečen ali prepoznan. Katrien je v tej zvezi drugačna, dokaj prepričljiva, čeprav vseeno trdim, da njenemu vokalu manjka neka določena mera karakterne izraznosti in več raznolikosti. Morda bi bilo za samo dinamiko in pestrost komadov boljše, če bi Mors Vocat ponujal več vokalne pestrosti.
Slednji termin je tudi delno argument za dodatno tarnanje. Doom metal iz hiše SaturninE je tiste bolj žalostne, temačne vrste. Bandu dobro uspeva približati tovrstno vzdušje svojim poslušalcem, vendar pa se sčasoma poraja vprašanje, kdo želi biti ves čas na isti način žalosten in zamorjen. Z vidika glasbene prepoznavnosti s takšno odločitvijo seveda ni nič narobe, to je pač slog, ki ga je band izbral, vendar pa po drugi strani ni nujno, da bo ta tudi nagovoril ali zadovoljil dovolj poslušalcev. Osebno bi si želel več hard rock/psychedelic/70s zvokov, ki so napovedani z že omenjenim Mors Vocat, več srhljive atmosfere v slogu Fangs In the Flesh ali več globokih ritmov, ki težko udarijo po poslušalcu med Empire of Guilt ali še težje med zaključnim Escape From Reality. Včasih določenim albumom manjka prava rdeča nit, pri dotičnem albumu pa je te za moje pojme preveč, saj band sicer ponuja zelo zanimive izlete v druge žanre.
Če ste torej žalostni in bi radi svojo žalost delili ali jo potisnili še globlje, potem si privoščite Mors Vocat trikrat na dan, sicer pa vsem življenja in lepih ter veselih stvari željnim priporočam le zmerno uživanje.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
19. 8. 2019
Gaahls Wyrd - GastiR - Ghosts Invited
Recenzija
13. 8. 2019
Dekadent - The Nemean Ordeal
Recenzija
2. 7. 2019
The Stone - Kruna praha (EP)
Recenzija
1. 7. 2019
Snøgg - Chhinnamasta
Recenzija
28. 6. 2019
Shining / Srd - Shining / Srd (split)
Recenzija
27. 6. 2019
Lord Vicar - The Black Powder
Recenzija
26. 6. 2019
SinHeresY - Out of Connection
Recenzija
6. 6. 2019
Različni izvajalci - Metal 4 Lignit (kompilacija)
KONCERTI & FESTIVALI
21. 8. 2019
Grai, Anabioz
MC Pekarna, Maribor
22. 8. 2019
Kaltenbach Open Air 2019
Spital am Semmering, Avstrija
22. 8. 2019
TrNOVfest: Metalsteel, King Foo
CSK France Prešeren, Ljubljana
23. 8. 2019
Iron Reagan
Rock Town, Cordenons (Pordenone), Italija
23. 8. 2019
FMK Kunigunda: Noctiferia
Huda luknja, Velenje
23. 8. 2019
Metallica, Ghost, Bokassa
Olimpijski stadion, München, Nemčija