RECENZIJE

13. 1. 2012
Ozzy Osbourne - God Bless Ozzy Osbourne (DVD)
Eagle Rock Entertainment, 2011

Vsi so živeli, le redkim pa je bilo dano preživeti. On je eden izmed njih. Ozzy. Živa legenda, ikona, neumirljivi vokalni oče metala, ki se je mimogrede, zanimivo, v petinštiridesetih letih dolgih las ostrigel le enkrat. Na milimeter. Ko je umrl Randy Rhoads.
Vse in še več je bilo napisano o njem, Black Sabbath, njegovih ekscesih in ostalih pripetljajih, ki so ga naredili za to kar je, a dotični dokumentarec je nekaj posebnega. Zakaj? Režiral in produciral ga je Ozzyjev lastni sin, Jack, ki se je iz afro grdega mozoljavca, ki smo mu bili priča v MTV-jevski napaki The Osbournes pred devetimi leti, prelevil v sprejemljivega ter ponižnega intelektualca, ki se zaveda kakšno srečo ima v življenju (kar v opombah tudi poudari). Prav zato je moral pobrskati po preteklosti svojega očeta, ki se začne davnega 1947 v britanskem metalnem Birminghamu (slovenska verzija industrije iz najbolj metalskega mesta v Angliji so kovinske Ravne na Koroškem, kjer je metalno-jeklarska industrija ponos, preživetje in simbol regije že od konca 19. stoletja ter seveda v malo manjši verziji tudi gorenjske Jesenice), ko je mladi sin relativno revnih staršev sedel v šolske klopi. V le-teh se, pričakovano, ni kaj prida znašel, znašel pa se je v zaporu, kjer je dobil svoj prvi tatu: legendarni napis Ozzy na členkih prstov na rokah. Vse dobro znana zgodba o začetkih Black Sabbath in prvih devetih letih v bandu je poglavitno predstavljena, kot tudi celotno obdobje osemdesetih, kjer je poudarjen del o prvih dveh ploščah z Randyjem Rhoadsom. Ozzy komentira vse posnete videospote, scanje po kipih, žretje netopirjev in golobov (ki se nikoli ni zgodilo), dosti o svojih pripetljajih z drogami pa prispeva tudi hčerka Kelly.
V dokumentarcu je Ozzy predstavljen bolj osebno kot kadarkoli prej. Brez olepšav. Zanimivo je, ko se v nekem trenutku ne spomni rojstnih dni svojih prvih dveh otrok (iz prvega zakona), ne datuma, ne leta. Nore zgodbe s turnej pripovedujejo nekdanji člani banda, Tommy Lee in ostali. Ozzy pri šestdesetih končno naredi izpit za avto (ter se prvič v življenju legalno odpelje po glavni cesti), vsak dan trenira v telovadnici in je prvič trezen. Nehal je kaditi (no, že pred desetimi leti) popolnoma »čist« pa je že celih sedem let. Mogoče najzanimivejši odsek dokumentarca predstavljajo minute, ko spregovorijo Ozzyjev brat ter dve sestri, Ozzy pa obišče svojo rojstno hišo, osnovno šolo, prvi prostor za vaje itd.
Odličen (družinski) dokumentarec, ki generalno predvsem popravlja vtis in stereotipe o družini Osbourne v primerjavi s kapitalno napako The Osbournes, predvsem pa očeta heavy metal vokala in največjega The Beatles fana vseh časov predstavi kot človeka. Človeka z imenom John Michael Osbourne. Ozzy.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2020
Cult of Fire, Malokarpatan
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija