RECENZIJE

6. 1. 2010
Nile - Those Whom The Gods Detest
Nuclear Blast/Mordor, 2009

Marsikomu album Ithyphallic ni bil všeč, čeprav je ob tako razgibani plošči težko govoriti, da je Nil meandriral in da je od istoimenega banda ostala le senca prejšnjih dejanj in slavnih dosežkov. Hm, morda bi se dalo govoriti, da je – sodeč po skeptikih – band Nile tako kot egipčanski imperij, o katerem najpogosteje poje, že preživel svojo zlato dobo in doživel zaton. Ithyphallic je pač res izstopal, a ni bil slab. Daleč od tega. A kaj, ko takšne plošče zbudijo skepso in pomisleke, ali so »faraoni« death metala še sposobni doseči panteon starejših uspešnic. A tudi dvom lahko izgine in tudi bo, ko slišite, kakšno neverjetno ploščo so posneli vsem znani brutalneži.
Nile so z vsako ploščo (včasih bolj, včasih manj uspešno) rinili meje žanra naprej. Ugotovili so, da je hitrost lahko super orožje, a da brez masivnih in počasnejših kontrastov ni tako močno. Tega so se držali na plošči Those Whom The Gods Detest, kjer boste slišali tako dinamični death metal, da bodo pokale stene skupaj z zvočniki vašega sterea. Oziris se je definitivno dvignil, kadar sta Karl Sanders in Dallas Toller-Wade ustvarjala superiorne riffe. Komadi so zakladnica idej, ki črpa iz vpliva zasedb kot je Morbid Angel na eni strani, ali pa Black Sabbath na drugi strani. Riffi so čudoviti, polni raznih »hookov« oziroma kaveljcev, s katerimi vas prebudijo in povlečejo v svet, ki ga zadnja plošča slikovito (tako zvokovno kot besedno) opisuje. Poslušajte Kafir ali pa naslovno pesem. Pogrešate instrumentale? Nile so poskrbeli, da jih ne boste več. Ali se vam zdi, da komad proti koncu mora imeti kontinuiteto zvoka in strukture, kot jo je pričel album In Their Darkened Shrines? Zadovoljni boste, da se držijo recepta.
Kaj pa je sploh novega? Najprej so to besedilne razlage, ki obsegajo več strani in naredijo knjižico z besedili izredno koristno in nujno za poglobitev v snov, ki koketira tako z Egipčani kot s Hetiti, islamom, Lovecraftom itd. Mnogo več je ambientalnih delov, ki dosežejo maksimalne učinke. Če se vam zdi, da Nile blestijo predvsem v epsko dolgih pesmih, potem bo vaš nasmeh dolgotrajen. Na albumu so – drznem si reči – kar štirje epi. In sploh niso dolgočasni. Instrumenti zvenijo jasno, a surovo, in vsak član zasedbe je presegel svoje prejšnje dosežke. Produkcija Erika Rutana in Neila Kernona se je izkazala za zvezo, stkano s pomočjo bogov in čeprav so Nile tisti, ki jih bogovi prezirajo, lahko gotovo povem, da se – občasno in z občutkom skritega zadovoljstva – bogovi zasedbi Nile nasmihajo več kot dovolj široko. Odlično v vseh pogledih!

Ivan

SORODNE VSEBINE:
10. 12. 2007Nile - Ithyphallic / Recenzije
24. 1. 2007God Among Insects / Novice
25. 9. 2013Twilight Of The Gods / Novice
7. 11. 2005Primal Fear - Seven Seals / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 9. 2020
Marax - Still Think You're Holy? - A Tribute to Eliminator (EP)
Recenzija
23. 9. 2020
Finntroll - Vredesvävd
Recenzija
18. 9. 2020
Teufel - Temni Grad Smrti (EP)
Recenzija
16. 9. 2020
Uada - Djinn
Recenzija
10. 9. 2020
Nefarious Vermin - Elongated Misery
Recenzija
7. 9. 2020
Mephistophelian - Anotos
Recenzija
4. 9. 2020
Iz ropotarnice: Morgul - Lost in Shadows Grey
Recenzija
24. 8. 2020
Ozzy Osbourne - Ordinary Man
KONCERTI & FESTIVALI
25. 9. 2020
12. MetalWitch
ČinČin Tobačna, Ljubljana
25. 9. 2020
ODPOVEDANO! Eruption
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2020
Vulvathrone
Dvorišče MC Pekarna
26. 9. 2020
Deathfest 2020
Bukarešta, Romunija
26. 9. 2020
Metalitalia.com Festival 2020
Live Music Club, Trezzo sull'Adda, Italija
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana