RECENZIJE

27. 6. 2017
Nightbringer - Terra Damnata
Season of Mist Underground Activists, 2017

Končno. Končno sem se prepričal, da po številnih besedah hvale tudi sam posežem po black metalu iz hiše Nightbringer, ki danes že spoštljivih 18 let konkretno ruži po obličju Zemlje. Po odlično sprejetem albumu Ego Dominus Tuus so imeli Američani kar veliko dela s tem, da se s Terra Damnata približajo predhodniku ali ga celo presežejo; kljub nepoznavanju si upam trditi, da je duetu/sekstetu to uspelo.
Peti studijski album zloveščih glasbenikov s koreninami iz Evrope, od koder band tudi očitno črpa največ navdiha za svojo glasbo, ponuja zelo veliko še bolj hitrega black metala, ki se le poredko ustavi in poslušalcu ponudi kratek premor, da enkrat, največ dvakrat globoko zadiha, preden se norija nadaljuje. S tem vsem tistim, ki poznajo band že dalj časa, po mojem nisem povedal kaj dosti novega, saj sem bil deležen podobnega opisa ravno s strani kolegov, ki so mi band priporočali. Nadnaravni in neumorni šus pa tudi ni tisto, kar me pri Terra Damnata fascinira, saj znajo šus delati tudi Dark Funeral, pa zaradi njih v preteklosti še tudi nisem začel pisati hvalospevov. In čeprav sem na spletu prebral nemalo mnenj, ki trdijo, da zvenijo sodobni Nightbringer ravno kot dotični Švedi, bi jih prej primerjal s sodobnimi Marduk in njihovim še posebej uspelim Frontschwein. Če Nightbringer že zvenijo švedsko, potem jim slednja primerjava zagotovo govori bolj v prid.
Druga primerjava, ki se je po mojem tudi ne branijo, je primerjava z avstrijskimi Abigor, s katerimi so Američani v začetku tega leta izdali skupen split. Podobnosti z avstrijsko trojico slišim predvsem pri visokotonažnih kitarah, ki proizvajajo tiste nalezljive in melodične pasaže, zaradi katerih Terra Damnata ne zveni le kot kup hrupa in trušča, temveč kot dobro naoljena violina, ki se ne boji uporabe nekaterih disharmoničnih prijemov – tako kot se tudi spodobi za Avstrijce.
Seveda pa na aktualnem ploščku iz hiše Nightbringer ne slišimo ves čas samo grmenja in bliskanja, temveč vmes tudi večkrat zapiha veter, ki s seboj prinese nežne klaviaturske oziroma orgelske melodije in še nemalo katero drugo obliko ambientalnega vzdušja.
Čeprav torej Nightbringer s počasnejšimi aranžmaji na eni in simfoničnimi aranžmaji na drugi strani dodobra praskajo po površju modernega black metala, je njihov zadnji album daleč od tega, da bi ga lahko na kakršen koli način stlačili v predalček »popularen«. Ta je ves čas temačen, grd in povsem brezkompromisen.

SORODNE VSEBINE:
26. 9. 2016Imperium Dekadenz - Dis Manibvs / Recenzije
23. 9. 2014Nightbringer / Novice
17. 5. 2012Acherontas, Nightbringer / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
21. 2. 2018
Watain - Trident Wolf Eclipse
Recenzija
13. 2. 2018
Shining - X - Varg utan flock
Recenzija
7. 2. 2018
Ambasador Rous - Lejs je nej več isti (EP)
Recenzija
6. 2. 2018
Trivium - The Sin And The Sentence
Recenzija
2. 2. 2018
Ater Era - Clades
Recenzija
1. 2. 2018
Enslaved - E
Recenzija
31. 1. 2018
The 3rd Attempt - Egocidal Path
Recenzija
29. 1. 2018
Endezzma - The Arcane Abyss
KONCERTI & FESTIVALI
24. 2. 2018
Belokranjska železarna vol. 21 : The Stone, Vigilance, Amalgam,
MKK Bele krajine, Črnomelj
24. 2. 2018
Nuclear Aggressor, Devil's Bridge, Licence To Hate
Klub kanalske mladine, Kanal
24. 2. 2018
Ape Unit, Horsebastard, L.UL.U, Double Me
Kontejnr, Postojna
24. 2. 2018
Metal Strike: Stimulans, Bronza, Smrt
Kmkc Kompleks, Ravne na Koroškem
24. 2. 2018
Jegulja, Ambra
Baza 13, Kočevje
24. 2. 2018
Angel Witch
DAGDA Live Club, Retorbido, Italija