RECENZIJE

16. 1. 2012
Metallica - Beyond Magnetic (EP)
Warner Bros. Records, 2011

Metallica je verjetno najdrznejša metal skupina, ki je kadarkoli obstajala. Glasbena hobotnica, ki ni preplavala le metalskega oceana, temveč je svoje lovke razprla tudi v vode izven metala. Prav tako je verjetno tudi najvplivnejša metal skupina, poleg Iron Maiden, ki so vplivali tudi na Metallico. Praznovanje tridesetletnice obstoja skupine, ki obeležuje tudi nedavno nenavadno sodelovanje z Lou Reedom, ki je obrodilo (prepovedan?) sad Lulu, vmesni vzponi in padci, plutje med inteligenco in neumnostjo ... A »bitje« je navkljub virusom, na primer nenavadnim albumom in izgledu članov, življenjskim nevarnostim, menjavam in odvisnostim članov, še vedno živo in zdravo.
Po izdelku Lulu, ki je bil pisan na kožo le določenemu procentu (neuklonljivih) poslušalcev in mi je porodil vprašanje, kaj bi se izcimilo iz sodelovanja z Nickom Caveom ter vsaj enakovrednimi pesmimi kot je Loverman (Metallica je svojo različico te pesmi odigrala na albumu Garage Inc.), so iz temnega kota privlekli na plano Beyond Magnetic.
Beyond Magnetic je EP, na katerem so se znašli ne povsem obdelani studijski posnetki, ki so bili poslani v kot pri snemanju albuma Death Magnetic. Glede na to se ni lahko otepsti občutka sindroma albuma ReLoad, torej pogrevanja ostankov s prejšnjega studijskega albuma. Zamislite si, da bi enako storili po albumu St. Anger, za katerega naj bi imeli na zalogi še ogromno gradiva (iz tistega obdobja pravzaprav ravno tako obstaja še neizdani The Presidio Album). Po nekaj izjemno nezanimivih nedavnih EP-jih (Six Feet Down Under 1 in 2 ter Live at Grimey's), je »magnetičen podaljšek« vsekakor osvežilen. Komur so bile všeč najintenzivnejše pesmi na albumu, bo užival tudi ob poslušanju štirih dinamičnih pesmi.
Sicer pri vsaki lahko najdemo kakšno neprijetnost, tudi trajanje je včasih trn v ušesih. Standardno strukturirane dolge kompozicije, premazane z oprijemljivostjo in privlačnostjo/magnetizmom. Vsebina Hate Train vas bo občasno spomnila na pesem Fuel, njena struktura z mirnim melodičnim refrenom in čistim zvokom električnih kitar pa na The Unforgiven. Just A Bullet Away je ponoven prikaz za Metallico značilnih mačističnih riffov, nastalih iz razvalin neobjavljene pesmi Shine. Kitarski riff med kiticami poseduje moč glasbene iluzije, nabit je kot revolver (v rokah samomorilca) in je nevaren kot igra ruske rulete, ima pa podoben učinek kot vrtenje bobniča, mogoče bo odpihnil vaše. V pesem se nekje v sredini pritepe tudi miren premor, v slogu Phantom Lord/Master Of Puppets, solo pa odstrelja kar pevec/ritem kitarist James Hetfield. Just A Bullet Away se prisesa v spomin kot klop in ponudi obrise metalne invazije iz prvega desetletja ustvarjanja skupine. Hell And Back ponudi na posluh spretnost Hetfieldove desne roke ter nekaj prehodnih riffov, vezivnega tkiva, ki so kot dvojčki pesmi Cyanide. Slaba lastnost je ravno ta občasni avtoplagiatorski občutek, a pesmi so energične in tekoče, morebiti so celo boljše v tej obliki oziroma preobleki. Tekstopisec James Hetfield je čarovnik, ki tudi na teh pesmih turobne teme, na primer samomor in odvisnost, magično pretvori v pozitivno energijo in voljo do življenja. Besedila, ki občasno izzvenijo nenavadno (»Suck on the barrel, suck on the barrel, suck it 'til it's gone dry" v Just A Bullet Away učinkuje podobno kot verz "Frantic tick tick tick tick tick tick tock" v pesmi Frantic) in inspiracijo iščejo v najtemnejših sferah obstoja in neobstoja. Zadnjo pesem Rebel Of Babylon lahko interpretiramo kot avtobiografski popis njegove lastne odvisnosti (od alkohola).
Na zahodu (pri Metallici) torej nič novega, razen EP-ja Beyond Magnetic. Če te pesmi ne bi bile izdane, a vseeno slišane, bi se pojavilo vprašanje, zakaj niso bile uvrščene na album. A pri Metallici nas ne bi smelo nič več presenetiti, edino kar še niso storili je, da ponovno napišejo in odigrajo nove pesmi v studiu z bivšim članom Daveom Mustaineom. Beyond Magnetic je magnet(ičen) za ušesa.
EP je bil izdan v digitalni obliki v času praznovanja tridesete obletnice obstoja skupine, konec meseca (30. januarja) pa izide tudi v fizični obliki, kot CD.

SORODNE VSEBINE:
13. 4. 2011Metallica / Novice
10. 6. 2002Metallica / Novice
3. 9. 2002Metallica / Novice
2. 5. 2003Metallica / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 12. 2019
Malorshiga - Kvlt ov Vitis et Olea
Recenzija
10. 12. 2019
Inferi - The End of an Era | Rebirth
Recenzija
5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
Recenzija
2. 12. 2019
Vulvathrone - Whoreification
Recenzija
27. 11. 2019
Dragonforce - Extreme Power Metal
Recenzija
26. 11. 2019
Bölzer - Lese Majesty (EP)
Recenzija
20. 11. 2019
Dark Sphere - Gemini (EP)
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
KONCERTI & FESTIVALI
15. 12. 2019
Archspire, Beneath the Massacre, Vulvodynia, Inferi
Orto Bar, Ljubljana
16. 12. 2019
Numenorean, Gaerea, Grob
Center mladih Koper
19. 12. 2019
Iron Median
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
19. 12. 2019
KoD: Morost, Sarcom, Brutart
Orto Bar, Ljubljana
20. 12. 2019
Ways Of A Heretic, Drobovina, Relentless Youth
Orto Bar, Ljubljana
20. 12. 2019
Kaoz, Cowboys From Hell
Figa Rock Bar, Izola