Na današnji dan
2015
Ameriški progresivni death metalci Contrarian izdajo prvenec Polemic
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

16. 1. 2012
Metallica - Beyond Magnetic (EP)
Warner Bros. Records, 2011

Metallica je verjetno najdrznejša metal skupina, ki je kadarkoli obstajala. Glasbena hobotnica, ki ni preplavala le metalskega oceana, temveč je svoje lovke razprla tudi v vode izven metala. Prav tako je verjetno tudi najvplivnejša metal skupina, poleg Iron Maiden, ki so vplivali tudi na Metallico. Praznovanje tridesetletnice obstoja skupine, ki obeležuje tudi nedavno nenavadno sodelovanje z Lou Reedom, ki je obrodilo (prepovedan?) sad Lulu, vmesni vzponi in padci, plutje med inteligenco in neumnostjo ... A »bitje« je navkljub virusom, na primer nenavadnim albumom in izgledu članov, življenjskim nevarnostim, menjavam in odvisnostim članov, še vedno živo in zdravo.
Po izdelku Lulu, ki je bil pisan na kožo le določenemu procentu (neuklonljivih) poslušalcev in mi je porodil vprašanje, kaj bi se izcimilo iz sodelovanja z Nickom Caveom ter vsaj enakovrednimi pesmimi kot je Loverman (Metallica je svojo različico te pesmi odigrala na albumu Garage Inc.), so iz temnega kota privlekli na plano Beyond Magnetic.
Beyond Magnetic je EP, na katerem so se znašli ne povsem obdelani studijski posnetki, ki so bili poslani v kot pri snemanju albuma Death Magnetic. Glede na to se ni lahko otepsti občutka sindroma albuma ReLoad, torej pogrevanja ostankov s prejšnjega studijskega albuma. Zamislite si, da bi enako storili po albumu St. Anger, za katerega naj bi imeli na zalogi še ogromno gradiva (iz tistega obdobja pravzaprav ravno tako obstaja še neizdani The Presidio Album). Po nekaj izjemno nezanimivih nedavnih EP-jih (Six Feet Down Under 1 in 2 ter Live at Grimey's), je »magnetičen podaljšek« vsekakor osvežilen. Komur so bile všeč najintenzivnejše pesmi na albumu, bo užival tudi ob poslušanju štirih dinamičnih pesmi.
Sicer pri vsaki lahko najdemo kakšno neprijetnost, tudi trajanje je včasih trn v ušesih. Standardno strukturirane dolge kompozicije, premazane z oprijemljivostjo in privlačnostjo/magnetizmom. Vsebina Hate Train vas bo občasno spomnila na pesem Fuel, njena struktura z mirnim melodičnim refrenom in čistim zvokom električnih kitar pa na The Unforgiven. Just A Bullet Away je ponoven prikaz za Metallico značilnih mačističnih riffov, nastalih iz razvalin neobjavljene pesmi Shine. Kitarski riff med kiticami poseduje moč glasbene iluzije, nabit je kot revolver (v rokah samomorilca) in je nevaren kot igra ruske rulete, ima pa podoben učinek kot vrtenje bobniča, mogoče bo odpihnil vaše. V pesem se nekje v sredini pritepe tudi miren premor, v slogu Phantom Lord/Master Of Puppets, solo pa odstrelja kar pevec/ritem kitarist James Hetfield. Just A Bullet Away se prisesa v spomin kot klop in ponudi obrise metalne invazije iz prvega desetletja ustvarjanja skupine. Hell And Back ponudi na posluh spretnost Hetfieldove desne roke ter nekaj prehodnih riffov, vezivnega tkiva, ki so kot dvojčki pesmi Cyanide. Slaba lastnost je ravno ta občasni avtoplagiatorski občutek, a pesmi so energične in tekoče, morebiti so celo boljše v tej obliki oziroma preobleki. Tekstopisec James Hetfield je čarovnik, ki tudi na teh pesmih turobne teme, na primer samomor in odvisnost, magično pretvori v pozitivno energijo in voljo do življenja. Besedila, ki občasno izzvenijo nenavadno (»Suck on the barrel, suck on the barrel, suck it 'til it's gone dry" v Just A Bullet Away učinkuje podobno kot verz "Frantic tick tick tick tick tick tick tock" v pesmi Frantic) in inspiracijo iščejo v najtemnejših sferah obstoja in neobstoja. Zadnjo pesem Rebel Of Babylon lahko interpretiramo kot avtobiografski popis njegove lastne odvisnosti (od alkohola).
Na zahodu (pri Metallici) torej nič novega, razen EP-ja Beyond Magnetic. Če te pesmi ne bi bile izdane, a vseeno slišane, bi se pojavilo vprašanje, zakaj niso bile uvrščene na album. A pri Metallici nas ne bi smelo nič več presenetiti, edino kar še niso storili je, da ponovno napišejo in odigrajo nove pesmi v studiu z bivšim članom Daveom Mustaineom. Beyond Magnetic je magnet(ičen) za ušesa.
EP je bil izdan v digitalni obliki v času praznovanja tridesete obletnice obstoja skupine, konec meseca (30. januarja) pa izide tudi v fizični obliki, kot CD.

SORODNE VSEBINE:
5. 1. 2012Metallica / Novice
20. 8. 2012Metallica / Novice
1. 4. 2003Metallica / Novice
8. 12. 2006Metallica / Novice
26. 7. 2004Tribute to Metallica / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
20. 11. 2019
Dark Sphere - Gemini (EP)
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
Recenzija
8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Recenzija
7. 11. 2019
Insomnium - Heart Like a Grave
Recenzija
6. 11. 2019
Mgła - Age of Excuse
Recenzija
29. 10. 2019
Musmahhu - Reign of the Odious
Recenzija
18. 10. 2019
Rammstein - Rammstein
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
KONCERTI & FESTIVALI
20. 11. 2019
Godspeed You! Black Emperor, Mette Rasmussen
Kino Šiška, Ljubljana
20. 11. 2019
Insomnium, The Black Dahlia Murder, Stam1na
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 11. 2019
Dome Of Rock Festival 2019
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
21. 11. 2019
KoD: Decage, Licence to Hate, Nature
Orto Bar, Ljubljana
21. 11. 2019
Zero, Ultima
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
22. 11. 2019
Annihilator
Szene, Dunaj, Avstrija