RECENZIJE

23. 5. 2016
Kvelertak - Nattesferd
Roadrunner Records, 2016

Junija bo minilo že šest let, odkar so Kvelertak izdali samonaslovljeni prvenec, ki jih je skoraj nemudoma izstrelil med prepoznavna glasbena imena širše metal scene. K temu je med drugim bistveno pripomogla njihova precej unikatna mešanica hardcore punka, black metala in hard rocka ter energični živi performansi pod vodstvom frontmana Erlenda Hjelvika.
Drugi plošček z naslovom Meir, ki je sledil tri leta kasneje, je bil sicer prav tako sila uspešen, toda razumljivo ni več nosil elementa povsem nepričakovanega in je vsaj zame osebno predstavljal določen (čeravno ne zelo velik) spust v kvaliteti; kljub temu še zdaleč ni šlo za slab ali zgolj povprečen album. Na njem so Kvelertak tudi nakazali, da posamezni elementi black metala (ali black 'n' rolla, če vam je ljubše), niso nujna sestavina prepoznavnosti njihove glasbe. In zdi se, da se slednje nadaljuje tudi z aktualnim ploščkom Nattesferd. Odličen uvodni komad vas sicer želi prepričati v nasprotno; prepojen z black metalskim pridihom v spomin prikliče trenutke iz prijetno surovega Nattens Madrigala rojakov Ulver. V nadaljevanju se plošček več ali manj žal ne nadaljuje v tej smeri, temveč gre pogosteje za kombinacijo hardcore punka in melodičnega hard rocka z določenimi metalskimi primesmi. Pravzaprav je žal premočna beseda, saj težko rečem, da so komadi, ki sledijo, bistveno slabši. Pravzaprav je vseh preostalih osem komadov, ki sledijo uvodnemu, nadvse prijetnih, celo zabavnih. Opazen je precejšen poudarek na večji melodičnosti in »catchy« komponiranju, kar pa začuda ne prinese silovitejšega padca v agresivnosti samega nastopa (kolikor je to iz studijske izdaje mogoče razbrati) in mislim, da bo kateri koli komad iz ploščka v živo zvenel tako polnovredno in udarno kot preostali Kvelertak »evergreen« repertoar.
Čeprav so me Kvelertak v začetnih letih ustvarjanja pritegnili predvsem z black metalsko obarvanimi komadi kot je npr. Ulvetid, mislim, da pričujočemu ploščku prav nič ne manjka, osebno bi ga celo postavil pred predhodnika Meir. Če ste kadarkoli kazali vsaj kanček zanimanja za glasbo Kvelertak, vsekakor priporočam, da si Nattesferd zavrtite.

SORODNE VSEBINE:
6. 5. 2013Kvelertak - Meir / Recenzije
30. 10. 2007Devildriver - The Last Kind Words / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
4. 12. 2020
Rome
Orto Bar, Ljubljana
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija
31. 12. 2020
Brant Bjork, MaidaVale
p.p.c., Gradec, Avstrija