RECENZIJE

23. 5. 2016
Kvelertak - Nattesferd
Roadrunner Records, 2016

Junija bo minilo že šest let, odkar so Kvelertak izdali samonaslovljeni prvenec, ki jih je skoraj nemudoma izstrelil med prepoznavna glasbena imena širše metal scene. K temu je med drugim bistveno pripomogla njihova precej unikatna mešanica hardcore punka, black metala in hard rocka ter energični živi performansi pod vodstvom frontmana Erlenda Hjelvika.
Drugi plošček z naslovom Meir, ki je sledil tri leta kasneje, je bil sicer prav tako sila uspešen, toda razumljivo ni več nosil elementa povsem nepričakovanega in je vsaj zame osebno predstavljal določen (čeravno ne zelo velik) spust v kvaliteti; kljub temu še zdaleč ni šlo za slab ali zgolj povprečen album. Na njem so Kvelertak tudi nakazali, da posamezni elementi black metala (ali black 'n' rolla, če vam je ljubše), niso nujna sestavina prepoznavnosti njihove glasbe. In zdi se, da se slednje nadaljuje tudi z aktualnim ploščkom Nattesferd. Odličen uvodni komad vas sicer želi prepričati v nasprotno; prepojen z black metalskim pridihom v spomin prikliče trenutke iz prijetno surovega Nattens Madrigala rojakov Ulver. V nadaljevanju se plošček več ali manj žal ne nadaljuje v tej smeri, temveč gre pogosteje za kombinacijo hardcore punka in melodičnega hard rocka z določenimi metalskimi primesmi. Pravzaprav je žal premočna beseda, saj težko rečem, da so komadi, ki sledijo, bistveno slabši. Pravzaprav je vseh preostalih osem komadov, ki sledijo uvodnemu, nadvse prijetnih, celo zabavnih. Opazen je precejšen poudarek na večji melodičnosti in »catchy« komponiranju, kar pa začuda ne prinese silovitejšega padca v agresivnosti samega nastopa (kolikor je to iz studijske izdaje mogoče razbrati) in mislim, da bo kateri koli komad iz ploščka v živo zvenel tako polnovredno in udarno kot preostali Kvelertak »evergreen« repertoar.
Čeprav so me Kvelertak v začetnih letih ustvarjanja pritegnili predvsem z black metalsko obarvanimi komadi kot je npr. Ulvetid, mislim, da pričujočemu ploščku prav nič ne manjka, osebno bi ga celo postavil pred predhodnika Meir. Če ste kadarkoli kazali vsaj kanček zanimanja za glasbo Kvelertak, vsekakor priporočam, da si Nattesferd zavrtite.

SORODNE VSEBINE:
6. 5. 2013Kvelertak - Meir / Recenzije
20. 11. 2009Porcupine Tree - The Incident / Recenzije
28. 11. 2019Vračajo se Kvelertak! / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Recenzija
20. 7. 2020
Living Gate - Deathlust (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana