RECENZIJE

11. 9. 2015
Kraanium - Chronicles of Perversion
Comatose Music, 2015

Tri leta po odličnem Post Mortal Coital Fixation se norveški brutalci vračajo s svojim četrtim studijskim albumom. Takoj ob novici o njegovi razpoložljivosti sem z navdušenjem in visokimi pričakovanji kliknil na gumbek za »download« in nato nestrpno čakal še nekaj minut, preden me je oblil hladen tuš.
Glavni elementi, ki so me na omenjenem predhodnem albumu tako zelo navduševali, so na Chronicles of Perversion obrnjeni na glavo. Peterica iz Osla se je odločila, da za svoj aktualni album uporabi manj filmskih izsekov, namesto teh pa poveča uporabo pig screamov, svoj brutalni death metal pa je oblikovala bolj tehnično in ga raztegnila v dolžino, tako da enajst komadov skupaj meri preko štirideset minut. Dotična dolžina je za brutaliziranje te vrste prej izjema kot pravilo, kar pa vendarle ne pomeni, da zadeva »po defaultu« ne funkcionira. Chronicles of Perversion zagotovo deluje več kot prepričljivo, toda v mojih ušesih kljub vsemu dosti manj privlačno, saj je prebijanje skozi že slišane, stereotipne in prežvečene death metal riffe in breakdowne na dolgi rok dokaj naporno. Kraanium pač niso Cannibal Corpse, čeprav marsikdaj oziroma marsikateri prijem zveni kot njihov.
Po mojem so Norvežani s Chronicles of Perversion s tehničnega vidika sicer postali boljši, toda z vidika prepoznavnosti in nalezljivosti so več izgubili. Z aktualnim albumom so tako zelo globoko zapluli v morje povprečnosti in solidnosti, da se bodo iz njega stežka potegnili sami, kar pomeni, da bodo pod črto navdušili samo najbolj zagrizene ljubitelje žanra, medtem ko za (nas) ostale, ki tja zajadramo le tu in tam, ponujajo le začasno zadovoljitev slušnih brbončic.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
13. 9. 2019
Tryglav - Night of Whispering Souls
Recenzija
12. 9. 2019
Left Hand Path - Left Hand Path (EP)
Recenzija
6. 9. 2019
An Isolated Mind - I'm Losing Myself
Recenzija
19. 8. 2019
Gaahls Wyrd - GastiR - Ghosts Invited
Recenzija
13. 8. 2019
Dekadent - The Nemean Ordeal
Recenzija
2. 7. 2019
The Stone - Kruna praha (EP)
Recenzija
1. 7. 2019
Snøgg - Chhinnamasta
Recenzija
28. 6. 2019
Shining / Srd - Shining / Srd (split)
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2019
Putrid Pile, Vulvathrone, Anime Torment
MIKK klub, Murska Sobota
16. 9. 2019
Malthusian, Suffering Hour
Mladinski center Postojna
17. 9. 2019
KŠ X: Deafheaven, Touché Amoré, Portrayal of Guilt
Kino Šiška, Ljubljana
17. 9. 2019
Mgła, Martwa Aura, Dagorath
Orto Bar, Ljubljana
17. 9. 2019
Lvmen, Seul Ocean
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
18. 9. 2019
KŠ X: The Curse of Valburga (ljubljanska premiera)
Kino Šiška, Ljubljana