RECENZIJE

22. 3. 2017
Immolation - Atonement
Nuclear Blast, 2017

Immolation so ena izmed redkih dolgoživih zasedb, ki jim v obsežnem opusu ni uspelo izdati slab(š)ega studijskega ploščka (najsi bo to LP ali EP). Tudi deseti dolgometražec Atonement tega vzorca ne ruši, temveč kvečjemu dokazuje neusahljivo vitalnost banda, kljub (skoraj) trem desetletjem delovanja.
Najbrž se marsikateri (death) metal band sprašuje, kako najbolje uravnotežiti brutalnost, surovost in tehnično dovršenost na eni strani, z melodiko, zapomnljivostjo in prefinjenostjo na drugi strani. No, če bi lahko kdo za to delil napotke, so to gotovo Immolation. Na Atonement je vse našteto ponovno izpiljeno do vrhunca (kot že ničkolikokrat do sedaj) in kljub temu, da gre plošček zelo hitro v uho (vsaj za »standarden« death metal izdelek), z vsakim novim poslušanjem raste in v podrobnostih ponuja vedno nova odkritja, ki jih poslušalec ob predhodnem poslušanju ni zaznal. Niti ena izmed skladb ne izstopa v negativnem smislu, tempo tekom celotnega ploščka ne pojenja, kvečjemu se stopnjuje in to brez znakov pretiranega napora. Predstavljajte si, da ste na vrhuncu svoje mladosti in fizične pripravljenosti ter se udeležite maratona. Ste zdravi, dobro ste trenirali in ciljate na svoj osebni rekord. Ko pa prispete na cilj rekord sicer dosežete, vendar hkrati ugotovite, da vas je nekdo, ki je najmanj dvakrat starejši od vas, prehitel za skoraj pol ure. Povrh vsega sami komaj stojite na nogah, medtem ko omenjena oseba deluje živahno, kot da še ne bi odtekla svojega dela. Prepričani ste, da je na delu doping, vendar testiranje po teku pokaže, da slednje ne drži. No, nekako tako se verjetno počuti marsikatera izmed mladih, nadebudnih death metal zasedb, ko posluša Immolation. Vseeno pa uživanje ob glasbi izpod rok veteranov verjetno krepko odtehta morebitne tovrstne frustracije.
Atonement je sicer zelo težko rangirati v izjemnem opusu banda, vsekakor pa krepko prekaša svojega (sicer zelo solidnega) predhodnika Kingdom of Conspiracy. Kljub temu, da za nami ni še niti prva četrtina leta, si upam trditi, da bo Atonement eden izmed najresnejših favoritov za death metal album leta.

SORODNE VSEBINE:
13. 6. 2013Immolation - Kingdom Of Conspiracy / Recenzije
10. 4. 2008In Flames - A Sense Of Purpose / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
3. 7. 2020
Skalp, Pelhan
Bar hiša mladih, Pale, Ajdovščina
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Sick Midsummer 2020
Bäckerberg Scharnstein, Avstrija
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Alter Bridge
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki