RECENZIJE

24. 3. 2004
Iced Earth - The Glorious Burden
Steamhammer(SPV)/Panika Records, 2004
Iced Earth je definitivno eden najboljših ameriških heavy metal bandov. Po odhodu s Century Media je band izbral založbo SPV Records, dosti bolj šokanten pa je bil odhod pevca Matthewa Barlowa lansko leto poleti. Zamenjal ga je Tim Ripper Owens (bivši vokalist Judas Priest), ki se je s tem albumom izkazal za solidno zamenjavo za Matthewa.
The Glorious Burden, deveti Iced Earth album, je izrazito epsko-zgodovinsko obarvan, saj besedila govorijo večinoma o hrabrosti in žrtvovanju. Najbolj izrazito je predstavljena ameriška zgodovina (himna, Declaration Day, When The Eagle Cries, Valley Forge, Gettysburg), tematika pa nanese tudi na starejšo zgodovino (Attila), Napoleonovo osvajanje Evrope (Waterloo) in 1. svetovno vojno (Red Baron/ Blue Max). Album je izdan v treh verzijah: ameriški (brez pesmi Waterloo in akustične verzije When The Eagle Cries), evropski (brez himne, Greenface in akustične verzije When The Eagle Cries), ter kot limited edition dvojni CD z vsemi skladbami. Jon Schaffer je uspel (bolj kot Judas Priest) pokazati, da je Ripper izredno kvaliteten vokalist. Ta kvaliteta se pokaže tako pri kričeče visokih, kot pri nizkih vokalnih linijah. Tim pokaže tudi odličen občutek za melodijo, moč in čustvenost. Pri bandu kot je Iced Earth se seveda ve, da so vsi opravili svoje delo kakovostno, k močnejši sporočilnosti in epski atmosferi albuma pa pripomorejo tudi akustične kitare in odličen Praški filharmonični orkester. Med boljše dele albuma spadajo pesmi Declaration Day, Attila ter močna balada When The Eagle Cries, na drugi strani pa lahko omenim, da Američani niso kaj preveč prikrajšani, ker na njihovi izdaji ni pesmi Waterloo. Za najpomembnejši del albuma, pa lahko označim 32-minutno skladbo Gettysburg (1863). Ta je razdeljena na tri dele, imenovane The Devil To Pay, Hold At All Costs in High Water Mark. Vsak od teh predstavlja Schafferjevo interpretacijo enega dne tridnevne bitke pri Gettysburgu.
Po zamenjavi Barlowa z Owensom je bilo pričakovati, da se bo zvok Iced Earth vsaj na določenih mestih spremenil, kar se tudi je. Zato tudi ne preseneča dejstvo, da prvi vtis pri nekaterih Iced Earth fanih ni najbolj pozitiven. Kljub temu pa lahko rečem, da je The Glorious Burden odličen album in smo z njim že v zgodnjem začetku leta dobili enega močnejših kandidatov za heavy metal album leta 2004.

Simon
SORODNE VSEBINE:
29. 4. 2004Feinstein - Third Wish / Recenzije
25. 3. 2004Grip Inc. - Incorporated / Recenzije
13. 9. 2005Helloween - Mrs. God (single) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 8. 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
22. 8. 2020
Big Bad Wolf, Britof
TrainStation SubArt, Kranj
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana