RECENZIJE

1. 10. 2008
Iced Earth - The Crucible Of Man (Something Wicked Part 2)
Steamhammer/SPV, 2008
Da je Mat Barlow nezamenljiv pri Iced Earth je bilo več kot očitno na letošnjih festivalskih nastopih. Čeprav je Tim Owens verjetno danes najboljši heavy metal pevec, je Matov vokal eden in edini Iced Earth vokal, z njegovo karizmo pa so Iced Earth na odru tudi nekaj povsem drugega kot z njegovo nekajletno zamenjavo. Kar se tiče nastopov v živo je zamenjava vsekakor prišla v pravem času, kar pa ne velja ravno za studijske aktivnosti ameriških heavy metal velikanov.
Prvi del Something Wicked koncepta ni pokazal, da bi tu res lahko bili priča življenjskemu projektu Jona Schafferja (mogoče je sam uresničil svoje cilje, a od zunaj to definitivno nikoli ne bo priznan kot vrhunec njegovega ustvarjanja), material za zaključni del pa je tudi že bil pripravljen. Tako ni bilo potrebno biti kak znanstvenik, da ne bi že vnaprej predvidevali, da Matova studijska vrnitev ne bo veličastna; kar bi si vsi želeli. In tako je dejansko tudi izpadlo. The Crucible Of Man ni le konceptualno nadaljevanje Framing Armageddon, tudi stilsko sta si albuma čisto blizu. Schaffer je v ospredje postavil počasnejše, epsko zastavljene skladbe, grajene na njegovih tipičnih riffih (a tu v večjem delu skoraj v »slow motion« izvedbi) in vokalu. A kaj, ko večina materiala v sebi nima prave privlačnosti in naboja, manjka dinamike in tudi Barlow v veliko skladbah ne razvije do konca svojih značilnih mogočnih linij. Kompozicijsko je Framing Armageddon vseeno bil malo močnejši. V prvem delu se album nikakor ne razvije, ima nekaj dobrih trenutkov, nekatere skladbe v drugem delu nakazujejo, da bi vse skupaj lahko izpadlo dosti bolje, le konec albuma z udarno Divide And Devour ter polbaladno Come What May (fantastičen refren) je res vrhunski. Tu pa tudi Barlow končno zablesti z izrednimi linijami.
Something Wicked koncept glasbeno ni izpadel tako kot bi lahko, oziroma kot bi se po fantastični Something Wicked trilogiji iz leta 1998 lahko nadejali. Vsekakor ima nekaj odličnih trenutkov, manjka pa nekaj tistega, kar je vedno odlikovalo Iced Earth – predrznost, moč, dinamika.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
24. 3. 2004Iced Earth - The Glorious Burden / Recenzije
21. 12. 2006Iced Earth - Alive In Athens DVD / Recenzije
22. 1. 2002Iced Earth - Dark Genesis / Recenzije
13. 3. 2001Iced Earth - The Melancholy EP / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija