RECENZIJE

23. 3. 2006
Gorefest - La Muerte
Nuclear Blast/Mordor, 2005
Zdi se, da nekatere stvari res ne morejo ostati mrtve. In na srečo, ta trditev drži tudi za nizozemske death metal legende Gorefest. Band, ki je svoje čase brez težav polnil festivale in stadione, se je leta 1998 odločil prekiniti z delovanjem, a je zdaj spet nazaj. In pomembno je, da so izdali izredno kvalitetno death metal ploščo.
Dvanajst pesmi je brez težav označenih kot 100% Gorefest. Resda je produkcija moderna, je pa zato učinkovita. Zveni kot izredno uspešen miks False in Erase, čeprav se mi zdi, da združuje najboljše vseh plošč. Ed, Boudewijn, Frank ter Jan Chris so krepko pljunili v roke, odkopali in uspešno oživeli truplo. Nobenih olepšav in podobno kot pri Obituary – samo nadaljujejo, kjer so prej prenehali. Komad For The Masses odpre s tipičnim masivnim kitarskim zvokom, nizkotonskim, ampak melodičnim in takoj v ušesa priletijo prelepi časi Carcass – Heartwork ali pa Napalm Death – Utopia Banished, nato se pridružijo še pristno posneti bobni in Jan Chrisov »Rise!«. Takoj vidiš, da se pred tabo odpira »krasni novi svet«, ki ga Gorefest skozi svoje na novo oživljene oči še vedno gledajo z grozo, cinizmom in hladno realističnostjo. Jan Chris kritizira vojne, politiko, religijo, išče posameznika, da bi ga potegnil iz sive vsakdanjosti, katere oznaka in edina (morda pozitivna) usoda je La Muerte – smrt. Besedila so jasna, neposredna, lahko prepoznavna, vendar ne klišejska. Nizkotonski bass omenjenega pevca se odlično poda k bobnarskim trikom Eda Warbyja, ki še vedno dokazuje, da brutalnost niso samo blasti, temveč finese ne glede na to, za kateri del bobnov gre. Kitare se poslužujejo klasičnih death riffov (When The Dead Walk The Earth), morbidnih dvoglasij in izredno dobrih solaž (Rogue State, Man To Fall). Intenzivnost albuma se iz hitrejših komadov sprevrača v masivnejše pesmi, katerih dobra predstavnica je You Could Make Me Kill. Tako novo, a hkrati tako staro. Stvar se konča z odličnim instrumentalom La Muerte – vse, kar ostane je mrtvo. Naslovnica spominja na False, je pa tudi iz tistih časov.
Če je to samo eden tistih tipičnih »We are back and stronger than ever« povratkov, bomo še videli. Do takrat pa si v miru poslušajmo CD ali pa oglejmo bonus DVD (katerega hiba je nizozemščina). This is the music for the masses... fuckin' A!

Ivan
SORODNE VSEBINE:
10. 10. 2011De La Cruz / Novice
25. 11. 2005Grave Digger - 25 To Live / Recenzije
24. 8. 2007Ride The Sky - New Protection / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
2. 7. 2020
ODPOVEDANO! UK Tech-Fest 2020
Newark, Združeno kraljestvo
2. 7. 2020
Bring Me The Horizon
Volt Festival, Sopron, Madžarska
3. 7. 2020
Skalp, Pelhan
Bar hiša mladih, Pale, Ajdovščina
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Sick Midsummer 2020
Bäckerberg Scharnstein, Avstrija
4. 7. 2020
ODPOVEDANO! Alter Bridge
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija