RECENZIJE

6. 7. 2018
Ghost - Prequelle
Loma Vista Recordings, 2018

Da so Ghost izdali nov album, to vedo zdaj menda že vsi. Tako tisti, ki so nad bandom navdušeni, kot tudi tisti, ki jih organsko ne premorejo. Po 12 letih delovanja je to bandov četrti album, nosi pa naslov Prequelle. In še en podatek, ki nima s samo glasbo nobene neposredne veze: album kot za šalo osvaja prva mesta različnih glasbenih lestvic evropskih držav.

In zakaj je tako? Zakaj je aktualni celovečerec iz hiše Ghost spet tako zelo popularen? Marsikdo je razlog za ponovni uspeh pripisal okoliščini, da naj bi Ghost zveneli še bolj popish in manj metalsko kot v preteklosti. Da se je zasedba po razkritju identitet posameznih članov odrekla določenemu deležu metala v svoji glasbi, zagotovo ne moremo zanikati. Toda enostavno zamahniti z roko in trditi, da so pač postali pop metal band, je pa tudi daleč od resnice. Prequelle je po eni strani logično nadaljevanje predhodnika Meliora, po drugi strani pa ponuja dosti več počasnejših, sentimentalnejših trenutkov, ki jih nekateri radi – kot predhodno že ugotovljeno – klasificirajo kot pop.

A komadi, kot so Faith, See the Light, Life Eternal ali predhodno kot single izdan Rats, bi se lahko brez težav znašli tudi na Meliori, saj vsebujejo več kot dovolj kitarskih delov, ki jih nekateri sicer tako zelo pogrešajo. Teh je več kot dovolj tudi v komadu Dance Macabre, čeprav ta pod črto izpade že tako zelo mehko in všečno pocukrano, da bi se brez večjih težav lahko znašel tudi na kakšni »Kuschel-Rock« kompilaciji. A vse to je nekaj, kar smo lahko od Ghost tudi pričakovali, zaradi česar me ne preseneča, da na Prequelle prevladujejo baladne kompozicije, ki svoj vrhunec doživijo v začetku druge polovice albuma s Pro Memoria, ki se z odličnim orkestralnim vložkom postavlja ob bok zelo všečnemu He Is z že omenjenega predhodnika.

Toda aktualni celovečerec kljub številnim pričakovanim in zaželenim elementom vseeno preseneti, in sicer z dvema instrumentaloma. Ta pa se ne nahajata na začetku in koncu albuma v oblika intra in outra, temveč stojita pomešana med drugimi komadi. Prvi je Miasma, ki zaključuje prvo polovico albuma. Ta sam po sebi ni nič posebnega, saj gre za tipičen izdelek z imenom Ghost do trenutka, ko nastopi seksi saksofon. Drugi instrumental nosi naslov Helvetesfönster in se nekoliko naslanja na balado Pro Memoria, a z izrazitim klavirskim vložkom ustvari povsem lastno identiteto.

Pod črto predstavlja Prequelle pester nabor pesmi, ki naredijo album dovolj raznolik, tako da ta ne dolgočasi in si ga želi človek zavrteti večkrat. Koliko hitov se nahaja na njemu pa bo pokazal čas, saj dejansko vsak od njih vsebuje dovolj potenciala za to.

SORODNE VSEBINE:
26. 10. 2015Ghost - Meliora / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Recenzija
20. 7. 2020
Living Gate - Deathlust (EP)
Recenzija
17. 7. 2020
Tristwood - Blackcrowned Majesty
KONCERTI & FESTIVALI
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje