RECENZIJE

5. 12. 2013
Fyrnask - Eldir Nótt
Temple of Torturous, 2013

Nemčija ni zgolj dežela thrash in heavy metala, premore tudi ogromno tradicionalnih black in doom bandov. Resda nima monopola v oziru na bolj eksperimentalne podzvrsti metala, v katerih trenutno prednjačijo glasbeniki pretežno obpacifiških ameriških zveznih držav, kar pa zopet ne pomeni, da na nemških tleh ni vzklila nobena takšna skupina. In to še kakšna.
Fyrnask je one-man band, o katerem je, podobno kot o kanadskih Gris ali francoskih Blut Aus Nord, znanega zelo malo. Vsem trem je prav tako skupen precej močan individualen glasbeni slog, velik smisel za grafično podobo (tako naslovnic kot fotografij njihovih članov), zvočno pa so si zasedbe kljub temu zelo različne, čeprav vse v svojem bistvu izhajajo iz black metala. Fyrnd na svojem tretjem ploščku Eldir Nótt znova usklajuje ambientalne pasaže z drakonskimi riffi, ki skozi povsem čisto produkcijo nikoli ne bi prišli tako do izraza, kot jim to omogoča rahlo zamazan in zadušen zvok distorziranih kitar. Lep primer tega je po malce daljšem intru že kar prva pesem Vigil. Nekje proti sredini nato zapade v bolj mirne, šamanske ritme in zmes kitarskih in klaviaturskih disonanc, ki jih nato preglasi osrednji riff in srce pesmi pri 6:45, zaključi pa jo nekakšen rog v stilu romunskih Mar?olea. Tako nekako je v grobem oblikovana tudi struktura albuma, ki na trenutke vzbuja asociacije na ameriške Velnias, predvsem na njihov zadnji album RuneEater, pa še te vzporednice so najverjetneje zgolj naključne. Eldir Nótt namreč slika svojo zgodbo, svojo krajino - prelepo kruto podobo neizprosne narave ter njene premoči nad človeško aroganco - s pesmimi, ki so z izjemo par mirnejših instrumentalov (če izvzamem enostavno zborovsko petje), polnih posnetkov dežja, vetra in prasketanja ognja (Suonnas Sedir, Samas stigr ter outro Sút), zvrsti primerno dolge skoraj devet do dvanajst minut. Zaradi tega je najbolj priporočljivo poslušanje ploščka kar v celoti, saj se album lahko poslušalcu le tako popolnoma razodene. Je namreč zaobljena celota neobvladljivega kaosa, kot jo predstavlja skupina belih golobic na naslovnici v Dürerjevem stilu. Vsaka sili v svojo smer neba in kljub svoji odločnosti ne bo ušla nikamor, saj je njeno mesto nikjer drugje kot ob njenih sestrah. Njen avtor David V. D'Andrea je z risbo torej (znova) potrdil floskulo, da je manj enostavno več. Plošček v zvoku resda ni tako minimalističen kot njegova naslovnica, niti ni preveč zasičen z različnimi zvoki, vendar je obema skupna neverjetna prodornost posameznikove ustvarjalnosti.
Iskanje ravnovesja med toliko elementi se lahko načeloma kaj hitro izjalovi, toda Fyrnd je z aktualnim izidom dokazal ravno nasprotno. Od precej generičnega demota Fjorvar Ok Benjar ter prek prvenca Bluostar, ki je kazal precejšen vpliv rojakov Helrunar, je Fyrnd z Eldir Nótt tokrat dosegel prepoznavno, svojstveno zvočno podobo. Plošček seveda ni namenjen ozkoslišnim, je pa zagotovo nekaj za ljubitelje starejših Negura Bunget ali tiste, ki se najdejo v glasbi Velnias. Predvsem pa je nekaj za vse, ki se ne bojijo širiti obzorij prek glasbe.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Recenzija
20. 7. 2020
Living Gate - Deathlust (EP)
Recenzija
17. 7. 2020
Tristwood - Blackcrowned Majesty
Recenzija
8. 7. 2020
Behemoth - A Forest (EP)
Recenzija
6. 7. 2020
F.T.D. / Iritator / Trobec - 3-Way Scum (split)
KONCERTI & FESTIVALI
5. 8. 2020
ODPOVEDANO! Headbanger's Holiday 2020
Vallelunga, Pulj, Hrvaška
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Pietra Sonica Fest #12
Osoppo (UD), Italija
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Sauzipf Rocks Festival 2020
Döbriach, Avstrija
7. 8. 2020
STREAM: European Metal Festival Alliance
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana