Na današnji dan
2015
Kanadski death metalci Tales of the Tomb debitirajo z EP-jem Volume One: Morpras
NAGRADNE IGRE
Traja do: 22. 11. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

26. 11. 2004
Fates Warning - FWX
Metal Blade/Panika Records, 2004
Če bi današnje Fates Warning primerjali z njihovimi začetki, nikoli ne bi uganili, da gre za isti band. Ameriški progresivci so v dvajsetletni karieri šli skozi različna »stilska« obdobja, vendar ne glede, kateri album vzameš v roke, povsod je kvaliteta pisana z velikim k-jem. Seveda pa se dosti fanov zgodnjega obdobja ne more spoprijateljiti z njihovim trenutnim delovanjem in tudi obratno.
FWX stilsko nekje nadaljuje v okvirih, ki so jih postavili z zadnjima dvema albumoma Pleasant Shade Of Grey in Disconnected, vseeno pa je spet opaziti kar nekaj sprememb, za katere vedno poskrbijo. Album kot celota je dosti bolj kompakten od predhodnika, je brez zelo dolgih skladb, eksperimentiranja je z izjemo modernejših elektronskih zvokov in loopov manj, je pa metalski faktor na splošno močnejši kot je bil v zadnjih letih. Jim Matheos v nekaterih skladbah vključuje akustično kitaro, v nasprotju z mnogimi progresivnimi kitaristi pa se on ne osredotoča na preigravanje nadstandardnih solaž, ampak na dokaj enostavno riffovsko preigravanje. A melodije in emocije, ki jih pri tem spravi iz svojega instrumenta so odlične, v kombinaciji s še bolj čutnim vokalom Raya Alderja pa sploh nekaj neverjetnega. Skupna značilnost vseh skladb je melanholično ozračje, naj si gre za mirnejše skladbe, A Handful Of Doubt, »baladni hit« Another Perfect Day, dinamične Left Here, River Wide Ocean Deep ali metalsko Stranger (With A Familiar Face), ki po ritmu spominja na Queensryche klasiko Needle Lies.
Jim, Ray, Joey Vera in Mark Zonder so v zadnjih štirih letih drugod posneli veliko dobrih albumov, a ko pridejo skupaj vedno ustvarijo magijo, ki Fates Warning dviga nad njihove ostale projekte; s FWX pa so se dvignili tudi nad lastno ustvarjanje v zadnjem desetletju. Legenda živi naprej.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2000Fates Warning - Disconnected / Recenzije
6. 9. 2004Amon Amarth - Fate Of Norns / Recenzije
25. 4. 2005Powerwolf - Return In Bloodred / Recenzije
15. 9. 2005Losa - The Perfect Moment / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 11. 2020
Jarboe feat. Peter Emerson Williams
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana
4. 12. 2020
Rome
Orto Bar, Ljubljana
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija