RECENZIJE

30. 10. 2013
Exhumed - Necrocracy
Relapse Records, 2013

Exhumed, že vsem dobro znani death-gore metalci so po vrnitvenem albumu All Guts, No Glory letos izdali nov album z naslovom Necrocracy. Exhumed so definitivno band, ki med svojim dolgoletnim ustvarjanjem niso razočarali, in so tudi po tem, ko so 2005 sklenili pot, leta 2010 prišli nazaj med žive in dokazali, zakaj sodijo v sam vrh death metala. Z Necrocracy so šli na novo pot, in sicer so se oddaljili od umazane ter nerazločljive produkcije in grinda ter nam tokrat postregli z zelo čistim in razločnim zvokom. Vendar pa se glavne stvari niso spremenile: dvojni vokal še vedno poka bobniče, riffi so mastni in brutalni, bass pride zelo lepo do izraza in popestri glasbo, snare pa še vedno poka kot bi moral! Ob prvem poslušanju plate sem že takoj opazil, da so komadi zelo catchy, kar se mi pri prejšnih ni zgodilo. Že sam naslov izdelka nam pove, da so se lirično usmerili na politiko, še vedno pa je notri »gore and splatter«, kot se za Exhumed spodobi.
Z uvodno stvaritvijo Coins Upon The Eyes pokažejo, da intro ni potreben, ampak kar skočijo takoj na brutalen blast beat in nor death metal groove. Zanj so ustvarili tudi zelo nazoren videospot, usmerjen na nasilje čez novejšo zgodovino in pohlep voditeljev. Z menjavanjem melodičnih in počasnih riffov ter z brutalnimi hitrimi deli se pokažejo njihovi melodični vplivi švedske death metal šole, kot so Carcass in Entombed, ter seveda njihove kalifornijske korenine čistega brezkompromisnega death metala, kar samo popestri celotno glasbeno sliko izdelka. Naslovni komad albuma – Necrocracy postreže z bobnarsko-basovskim introm, ki preide v nekaj še bolj ekstremnega in krvavega – prava Nekrokracija! Z komadom Dysmorphic pa uveljavijo novost med kreacije Exhumed, in sicer akustični interlude, preden se znova poda v pravi mosh raztur. Proti koncu plate si sledijo hitrejši in bolj neusmiljeni komadi, kjer bi izpostavil meni najljubšega (So Passes) The Glory Of Death. Definitivno moja najljubša skladba celotnega albuma, saj se z njo vračajo na staro pot z novim, čistim zvokom, ki razjasni celotno sliko, kaj so postali in kako so glasbeno napredovali.
Na kratko: Exhumed so s to plato brez dvoma presenetili svoje poslušalce, saj so se iz »straight-forward death-grind krvavega in s črevom prekritega banda« dvignili na še višji glasbeni in kompozicijski nivo. S tem podvigom so me vsekakor še bolj navdušili kot na svojem nastopu letos na Metal Days! Exhumed še vedno držijo pravo pot ustvarjanja, verjamem pa, da pristašem njihovih originalnih zvokov ta album morda ne leži - meni pa veliko bolj kot prej.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 8. 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
KONCERTI & FESTIVALI
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana