RECENZIJE

4. 6. 2020
Exhumed / Gruesome - Twisted Horror (split)
Relapse Records, 2020
Avtorica: Tina Urek

Exhumed in Gruesome. Dve veliki imeni, ki sta bržkone znani vsakemu pravemu poslušalcu dobrega brutalnega death metala in grindcora. Prvi so na sceni že od leta 1990, drugi so nastali nekje leta 2014, vodja obeh zasedb pa je Matt Harvey, ki ima za sabo konkretno kariero v death metalu in grindcoru, med drugim pa je tudi deloval v projektu Death DTA. Tam je spoznal Gusa Riosa (trenutno bobnar pri Gruesome), s katerim sta kmalu ustanovila že omenjeno skupino. Ta deluje izključno kot poklon zasedbi Death. Z vsako svojo izdajo so se Gruesome namreč približali enemu izmed albumov kultnega banda. Tako Exhumed kot Gruesome so bili že nekajkrat v Sloveniji, slednji bi morali biti v Ljubljani 1. aprila v družbi Krisiun in Vitriol, a je bil koncert odpovedan. Sama sem jih prvič videla na MetalDays leta 2018, ko sem se z Mattom tudi pogovarjala. Na tem mestu vas ponovno vabim, da si preberete obsežen intervju z Mattom, ki je prava »death metal enciklopedija«.

Že sama naslovnica pove, da so se tako Exhumed kot Gruesome vrnili v stare čase klanja odličnega surovega death metala s pridihom grindcora. Gruesome so se s svojo zadnjo izdajo poklonili albumu Spiritual Healing (Death), a pri Twisted Horror so zraven zaplavali še nazaj v čase Leprosy in Scream Bloody Gore. Na splitu so prispevali dva komada. A Mind Decayed ima v sebi vonj po grindu, a še vedno tisti klasični brutalni death metal. Kruljačina pri vokalu, skoraj thrasherski bobni in žaganje kitar. Ne morem, da ne bi, ampak DERI! Dejansko je komad z dobrimi 5 minutami tudi najdaljši na izdaji in celo poskrbi za menjavo riffov ter kitarsko solažo. In to konkretno! No, sicer pa pri bandu, ki so mu vzor Death, drugega tudi ne bi bilo za pričakovati. Drugi komad, ki nam ga predstavijo, je Led Into the Dark, ki po brutalnosti prav nič ne zaostaja, pa tudi po minutaži doseže dobre štiri minute. Se pa tokrat Gruesome malo umirijo in postrežejo z bolj tradicionalnim komadom – počasnim, trdim, a z udarnim refrenom. Vsekakor zadeva, ki je izpeljana surovo, a dovolj premišljeno, da pritegne tudi zahtevnejšega poslušalca. Če ne drugega, za to poskrbijo »catchy« riffi in solaže. No, meni je tako dodatna pika na i tudi odličen vokal, ki je v takšnih zasedbah izjemnega pomena.


Prva tri mesta na izdaji pa pripadajo Exhumed. Njihovi trije komadi so skupaj dolgi približno toliko kot zadnja dva, tako da skupno pridemo na približno 20 minut predvajalnega časa. Za razliko od Gruesome pa Exhumed začnejo res udarno in tehnično. Rot Your Brain ima ne le izjemno hitre bobne, ampak so take večino časa tudi kitare, ki za razliko od Gruesome tukaj skoraj preglasijo vokal. Definitivno boste že ob prvem poslušanju opazili razliko med bandoma. Na drugem mestu je Buried to Die, dvominutna brutalna streljačina, ki se na splitu tudi najbolj približa death grindu oziroma grindcoru. Drugič – DERI! Šopanje skoraj brez prestanka, kratka solaža in dalje. Odlično. Za zakjuček poskrbijo Exhumed z Dead, Deader, Deadest, ki je še stopnjo bolj grindovski in tehnično izpiljen. Tretjič – DERI!

Split bo vsekakor poskrbel za vse vaše želje in potrebe po dobrem brutalnem death metalu in pa tudi po bolj tehnično izpiljenem death grindu. Vsekakor se veselim, da v prihodnjem letu vidimo Gruesome pri nas in slišimo vsaj del te odlične grozljivke.

SORODNE VSEBINE:
24. 8. 2018Gruesome / Intervju
KONCERTI & FESTIVALI
6. 7. 2020
ODPOVEDANO! Faith No More
Ippodromo Snai, Milano, Italija
10. 7. 2020
Bednja, The Canyon Observer, Guattari
MC Pekarna, Maribor
10. 7. 2020
ODPOVEDANO! 23. festival drugačne glasbe Trnje
Trnje pri Pivki
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska