RECENZIJE

9. 12. 2016
Enslaved - The Sleeping Gods – Thorn (kompilacija)
By Norse Music, 2016

Med albumoma Axioma Ethica Odini (2010) in RIITIIR (2012) so norveški kralji vikinškega progresivnega metala izdali dva EP-ja, ki sem ju takrat povsem spregledal. Razlog za to je po mojem v glavnem ta, da je bil RIITIIR po albumu Axioma Ethica Odini tako zelo hitro napovedan, da vmes sploh nisem predvideval še dodatnih izdaj. No, ko je končno tudi do mene prišla vest o teh dveh »polvečercih«, je njuna aktualnost zbledela, zanimanje zanju pa tudi povsem izginilo. Vsaj do letošnjega leta, ko je band napovedal izdajo obeh EP-jev na enem ploščku.
Upoštevajoč kronologijo se začne tale kompilacija z The Sleeping Gods. Na podlagi prvega komada zna poslušalec prehitro narobe sklepati o glasbeni vsebini dotičnega EP-ja, saj ta ni enostavno nadaljevanje sloga, začrtanega na predhodnem albumu. Uvodni komad Heimvegen bi človek lahko sicer brez težav uvrstil na že večkrat omenjeni Axioma Ethica Odini, a nadaljnji komadi so vse kaj drugega kot le »stran B« tega ploščka. Drugi Alu Misyrki je odlična mešanica starejših in bolj surovih Enslaved iz obdobja celovečerca Blodhemn, neposrednega motörheadovskega pristopa ter sodobne različice progresivnega viking metala. Nato sledi že kar drugo presenečenje, in sicer več kot šestminutni atmosferični industrial komad Synthesis. Sledi močno rokerski instrumental Nordlys z izredno mehkim in čistim zvokom, s čimer se ponovno vračamo v sodobni čas in prostor, v katerem band trenutno ustvarja in od katerega se z naslovnim The Sleeping Gods ponovno krepko oddaljimo. Slednji je namreč pravi folk/viking komad stare šole brez distorziranih kitar z enostavno melodijo in zborovskim petjem.
S Thorn oziroma s komadoma Disintegrator in Striker postanejo potem stvari spet bolj resne (beri: metalske). Ponovno se nahajamo med v uvodu omenjenima dolgometražcema, od teh pa se Thorn v glavnem razlikuje po svoji neposrednosti ali enostavnosti. Oba komada vsebujeta dosti manj prehodov in riffov, sta omejena in posledično dosti bolj monotona. Vendar za moje skromno uho nikakor ne dolgočasna (k temu dodobra pripomore avantgardni pristop v slogu Angst Skvadron), zato dvigneta skomine po poslušanju novodobnih Enslaved še za dodaten odtenek v primerjavi s celotno kompilacijo.
Priporočam vsem fanom, ki so do zdaj ti dve izdaji morda izpustili.

SORODNE VSEBINE:
11. 7. 2017Enslaved - Roadburn Live / Recenzije
9. 8. 2012Enslaved / Novice
19. 1. 2012Enslaved, Ghost Brigade / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
13. 3. 2018
Dimmu Borgir - Interdimensional Summit (single)
Recenzija
7. 3. 2018
Crawl / Leviathan - Crawl / Leviathan SPLIT
Recenzija
2. 3. 2018
Jarun - Sporysz
Recenzija
27. 2. 2018
Tribulation - Down Below
Recenzija
21. 2. 2018
Watain - Trident Wolf Eclipse
Recenzija
13. 2. 2018
Shining - X - Varg utan flock
Recenzija
7. 2. 2018
Ambasador Rous - Lejs je nej več isti (EP)
Recenzija
6. 2. 2018
Trivium - The Sin And The Sentence
KONCERTI & FESTIVALI
19. 3. 2018
Satyricon, Suicidal Angels
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2018
KoD Extra: Hellsword, Teleport, Challenger
Orto Bar, Ljubljana
23. 3. 2018
Metal klavnica XLIX
MIKK klub, Murska Sobota
23. 3. 2018
Stoner Boner: TSO, Borgonaut, Goragorja
Center mladih Koper
23. 3. 2018
Black Wizard, Anciients
MKNŽ, Ilirska Bistrica
23. 3. 2018
HairX
Nostalgija vintage cafe, Ljubljana