Na današnji dan
2014
Primordial izdajo osmi plošček Where Greater Men Have Fallen
NAGRADNE IGRE
Traja do: 22. 11. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

19. 5. 2015
Ensiferum - One Man Army
Metal Blade Records, 2015
Avtorica: Tina Urek

Ensiferum so v začetku leta pri založbi Metal Blade Records izdali že šesti studijski album. One Man Army je pri kar nekaj tujih recenzentih dobil precej negativne odzive in pa tudi novo ime: Old Man Army. Zakaj? Album naj bi bil le »nadaljevanje« predhodnika Unsung Heroes oz. naj bi se držal stalnih vzorcev zasedbe. Pa vendar sem se zaradi spremljanja banda še iz časov Jarija odločila, da tej vojski namenim nekaj besed. In naj že takoj na začetku povem, da album ne razočara in je perfektna izdaja za vse redne oz. navdušene poslušalce!
Kljub temu da Ensiferum z One Man Army niso odkrili tople vode, so absolutno pokazali, da zmorejo še veliko več, in vsaj mene so veliko bolj navdušili s to izdajo kot pa s predhodnikom. Na albumu lahko poleg klasičnih Ensiferum komadov zopet prisluhnete gang vokalom, clean vokalom tako kitarista Markusa kot klaviaturistke Emmi, pri zadnjem finskem komadu pa gostuje Netta Skog (ex-Turisas). Kot je tudi že značilno, je za besedila poskrbel basist Sami Hinkka, za glasbo pa v osnovi kitarist Markus Toivonen. Sicer pa plata ponuja enajst komadov, če boste v svojo zbirko dodali še posebno izdajo, pa vas bodo pričakale še štiri bonus skladbe, od teh tri priredbe. Posameznih pesmi ne bom razčlenjevala, je pa potrebno omeniti, da ima prav vsaka svoj unikaten pridih in power, ki vas ne bosta pustila suhih. Tudi dobrih enajst minut dolgi Descendants, Defiance, Dominance, ki se sicer začne bolj umirjeno in instrumentalno, se razvije v odlično mojstrovino. Ne vem zakaj, morda celo zaradi vse pogostejšega vokala Markusa, me določeni deli komadov oz. kar celi komadi precej spomnijo na začetna obdobja Ensiferum, ko je bil glavna oseba še Jari Mäenpää. Kar pa je seveda mišljeno v zelo pozitivnem smislu. Že samo prepletanje različnih vokalov, kitarsko virtuoziranje in odlično vpeljevanje simfoničnih delov me večkrat spomni prav na začetke.
Enostavno povedano, Old Man Army definitivno ni album starih prdcev, ki ne vedo več, kaj bi sami s sabo, temveč je virtuozna mojstrovina ene izmed vodilnih folk metal zasedb, vsaj na finski sceni. Vsak komad je odlično dodelan, nikjer ni pretiravanj, niti s strani klaviatur, ki me ponavadi precej zmotijo. Zasedba sploh še ni za odpis, zato upam, da imajo v rokavu skrit še kakšen as.


SORODNE VSEBINE:
16. 8. 2018Nothgard z novim videospotom / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 11. 2020
Jarboe feat. Peter Emerson Williams
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana
4. 12. 2020
Rome
Orto Bar, Ljubljana
10. 12. 2020
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
11. 12. 2020
30 let Interceptor & Fuck off Commercial
Orto Bar, Ljubljana
12. 12. 2020
Nightwish
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
24. 12. 2020
Evanescence, Within Temptation
Zenith, München, Nemčija