Na današnji dan
1992
Pantera izda šesti album Vulgar Display of Power
NAGRADNE IGRE
Traja do: 21. 2. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

29. 3. 2006
Ensiferum - Dragonheads EP
Spinefarm Records, 2006
Avtor: Jaka Bulc
Markus Toivonen in njegova finska druščina nas dve leti po odličnem Iron zopet razveseljujejo s svojo sedaj že preizkušeno mešanico poskočnih folk ritmov in agresivno naspidiranega metala v stilu Norther ali Children Of Bodom. Tokrat smo za pokušino dobili šest komadov v obliki EPja Dragonheads, ki počasi napoveduje tudi nov studijski album.
Tisti, ki ste »nosilce mečev« ujeli na vsaj enem od dveh koncertov, na katerih so v Ljubljani igrali v preteklih dveh letih, verjetno že veste, da je skupino kmalu po izdaji druge plošče zapustil vokalist in kitarist Jari Mäenpää (sedaj Wintersun). Nadomestilo so Ensiferum kmalu našli v Petriju Lindroosu, članu finskih Norther. Na koncertih razlike med obema praktično ni bilo opaziti, na Dragonheads pa se pokaže, da je Jari vseeno kanček boljši vokalist od Petrija. Vokali na dotičnem EPju so sicer zelo dobri, a jima v primerjavi s prvima Ensiferum izdajama manjka malce globine in agresije. Nasploh bi to pomanjkanje agresije lahko izpostavili kot največjo slabost Dragonheads. Tiste hitrosti, surove moči in posebnega občutka prvih dveh izdaj, ki je v vseh nas prebudil vikinškega bojevnika, ni več v takih neizmernih količinah kot smo jih bili vajeni. To pa je tudi edina stvar, ki jo ploščku lahko očitam – kot, da je kdo pričakoval, da nas bodo Ensiferum razočarali.
Dragonheads EP je sestavljen v tipični maniri folk/viking skupin. Poleg metal komadov je tu še obvezna počasnejša skladba s čistimi vokali in kratek akustični instrumental. Kalevala Melody sicer ne dosega fenomenalnega Ferrum Aeternum, je pa zato Finnish Medley veliko boljši od Tears z Iron. Skratka, kul komada za ustvarjanje prave atmosfere, razgibanosti in celotnega značaja plošče. White Storm je pesem, ki smo jo imeli priložnost slišati že na prej omenjenih demo posnetkih in končno jo imamo priložnost slišati tudi v dodelani verziji. Zaradi njene starosti je še najbolj podobna komadom s prvenca, kar je seveda odlično. Dva nova komada sta bolj srednjega tempa, drugače pa popolnoma v njihovi maniri. Na tone nalezljivih melodij, nekaj akustičnih delov, kakšen hiter thrashy riff in pa seveda nepogrešljivi skupinski vokalni chanti. Po Breaking The Law in Battery nas tokrat Ensiferum presenetijo z zelo dobro Amorphis priredbo Into Hiding.
Dragonheads bo gotovo pomagal Ensiferum fanom prebroditi še nekaj časa do izdaje nove plošče, je pa tudi priporočljiv nakup za vse fane zvrsti. Z Ensiferum pač tako ali tako ne morete zgrešiti.

Jaka
SORODNE VSEBINE:
2. 5. 2007Ensiferum - Victory Songs / Recenzije
25. 5. 2006Kalmah - The Black Waltz / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 2. 2021
Soen - Imperial
Recenzija
22. 2. 2021
Endezzma - The Archer, Fjord and the Thunder
Recenzija
19. 2. 2021
Luminescence - L#I
Recenzija
18. 2. 2021
Wayfarer - A Romance with Violence
Recenzija
17. 2. 2021
Silent Obsession - Lost (EP)
Recenzija
16. 2. 2021
Inmate - The Salt
Recenzija
15. 2. 2021
Chains - Musica Macabra
Recenzija
11. 2. 2021
Of Blood and Wine - Of Blood and Wine
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška