RECENZIJE

17. 7. 2002
Dream Evil - DragonSlayer
Century Media Records, 2002
Val power metala, ki so ga sprožili Hammerfall, očitno še vedno traja. Dream Evil so najboljši švedski odgovor na to dogajanje. Za kvaliteten prvenec jamči pet izkušenih glasbenikov, samih mojstrov metala: Fredrik Nordström, znani producent in lastnik Fredman Studia (kjer so fantje, jasno da, tudi posneli tole ploščo), Niklas Isfelt, čigar back vokal slišite na prvih dveh Hammerfall albumih, Peter Stalfors, ki je prispeval nekaj komponiranja za Hammerfall prvenec, za bobne je sedel Snovy Shaw (Mercyful Fate, King Diamond), med Švedi pa igra kitaro Grk Gus G., ki je pred tem razgibaval strune pri Mystic Prophecy in Firewind.
Dream Evil igrajo metal, kakršen bi dandanes moral vžgati. In nedvomno tudi je, saj so poskrbeli, da jih tok mainstreama ni potegnil predaleč vase. Tako so power metal preželi z neštetimi elementi, vplivi heavy metala in ponekod dali ostrini prednost pred melodiko. Živahni, spevni in seveda tudi udarni so komadi kot je otvoritveni Killing The Dragon, In Flames You Burn ali pa Kingdom Of The Damned. Pri komadih tega kova vas bodo spreletavali občutki Hammerfal, Stratovarius in celo Europe. Na drugi strani so poskrbeli za še več udarnosti in ostrejše riffe na Save Us, The 7th Day (v navezi s skupinskimi refreni) ter Heavy Metal In The Night. The Chosen Ones je mogočni komad, himna, če hočete, H.M.J. pa je zgrajen po konceptu rock ‘n’ rolla. Na albumu ni izostala niti balada – Losing You vsebuje vse kvalitete dobre, ne osladne balade.
Pritožb čez enoličnost plošče nedvomno ne bo. Prav tako verjetno ni treba omenjati, da si mojstri niso privoščili izdati nedodelanega albuma. DragonSlayer se z lahkoto zavihti tja kamor sodi: v sam vrh letošnjih izdaj in v zbirke metal fanov.

Matija
SORODNE VSEBINE:
27. 5. 2003Dream Evil - Evilized / Recenzije
1. 11. 2006Dream Evil - United / Recenzije
22. 1. 2002Iced Earth - Dark Genesis / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija