RECENZIJE

6. 4. 2004
Debauchery - Kill Maim Burn
MDD Records, 2003
V zadnjem času v Nemčiji prihaja na površje veliko novih bandov, zelo veliko pa se jih v nasprotju z nemško tradicijo usmerja proti tršim zvokom (beri death metalu) in ne klasičnemu oziroma power metalu, kot je bil to primer v preteklosti. A če v power metalu opažamo, da se več kot pol sveta zgleduje po nemških bandih, je v death metalu situacija nasprotna, bandi nastajajo pod vplivi ali švedske ali ameriške death metal šole. Nič drugače ne velja tudi za Debauchery, ki zvenijo tipično ameriško.
Kvartet je komaj dobro začel in že izdal prvenec Kill Maim Burn, za sabo pa ima kar nekaj nastopov, tudi z znanimi skupinami kot sta Napalm Death in Hate Plow. Debauchery prisegajo na riffovsko orientiran death metal srednjega tempa. Ne samo glasba, še bolj globok, kruleč vokal spominja na Chrisa Barnesa in njegove Six Feet Under. Vendar tudi Thomas večkrat pokaže, da zna iz sebe spustiti visok, kričeč glas. Redki so, ki »groovajo« kot Debauchery. Njihovi žagajoči kitarski riffi so enostavni, a zelo učinkoviti, pri dajanju ritma pa so zelo usklajeni z bobni. Veliko je prehodov, s solažami pa Kill Maim Burn ni ravno bogat. Na gas stopijo zelo redko, tempo raje še upočasnijo in na ta način se pri Hordes Of Chaos že spogledujejo z doomom.
Tukaj ni prostora za filozofiranje, koncept je enostaven. Originalnost sicer ni ravno njihova vrlina, imajo pa konstantnost kar se kvalitete tiče. In ta je na nivoju, ki bi moral zadovoljiti kroge fanov Six Feet Under in Obituary. Začetek je obetaven, v prihodnosti pa si lahko obetamo še več.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
2. 10. 2002The 69 Eyes - Paris Kills / Recenzije
22. 5. 2006Killing Machine - Metalmorphosis / Recenzije
28. 4. 2008Burn - Global Warning / Recenzije
7. 6. 2002Dio - Killing The Dragon / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
28. 3. 2021
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija