RECENZIJE

10. 12. 2011
Cynic - Carbon-Based Anatomy (EP)
Season Of Mist, 2011

Novi dokument živih legend. Tematsko obarvani EP Carbon-Based Anatomy je novo poglavje v progresivni glasbeni Bibliji. Na njem ostajajo sledi albuma Traced In Air, dopolnjujejo ga najsvetlejši žarki (dokaj hladno sprejetega) predhodnjega EPja Re-Traced, preobraža pa ga pevski pristop. Popolnoma so izpuščeni globoki death metalski (growl) vokali, o izrazitem (robotskem) vokalu, ki spominja na zvoke umetne inteligence v znanstveno-fantastičnih filmih tukaj ni ne duha ne sluha ... Le čist, naraven vokal in fluidno petje (razen nekaterih blagih občasnih zametkov petja z efektom – Box Up My Bones). Celotno delo tudi v drugih ozirih spominja na novelo Preobrazba Franza Kafke (zdrav navdih črpa tudi iz drugih del, a o tem v nadaljevanju).
Izdelek diha s polnimi pljuči svežega navdiha, tudi v instrumentalnem območju. Spreminjanje oblike ponazarja tudi čudovita naslovnica, poimenovana Mindscape II, ki jo je ustvaril (kot vse dosedanje) pokojni umetnik Robert Venosa. Za isto ceno torej lahko dobite likovno in glasbeno umetnost v eni celoti. Izdelek vsebuje šest impresivnih, vsebinsko bogatih, novih studijskih posnetkov, kar ga loči od preostalih (dandanašnjih) EPjev. Nobenih nadležnih živih posnetkov, priredb in podobne navlake. No, edino kar se tiče priredb drži v roki dvorezni meč. Naslovna pesem je namreč reinterpretacija Aeon Spoke (ena od kopice skupin bobnarja Reinerta in pevca/kitarista Masvidala) pesmi Homosapien v Cynic obliki. Zaradi (še ene) spremembe zasedbe pa je tokrat moč slišati kitarsko delo, ki ga je odigral izključno samo Paul Masvidal. S prelivom bobnarskih ritmov Seana Reinerta (=ReinART), ki ima (poudarjene in nepoudarjene) udarce v posesti vseh prstov na rokah in nogah, pa se vse skupaj spoji v eterično EPopejo EPskih razsežnosti. V dvajsetih minutah opravimo potovanje (če nekoliko citiram pisca besedil Masvidala) »od ustnic šamanske vedeževalke/vračinje iz amazonske džungle – kar je ponazorjeno z ženskim vokalom, ki ga je (kot na albumu Traced In Air) prispevala Amy Correia – v vesolje ali neskončnost«.
Anatomija Carbon-Based Anatomy je večplastna: naslovno pesem, Box Up My Bones ter Elves Beam Out sklenejo »povezovalci« Amidst The Coals, instrumental Bija! in Hieroglyph, vsi skupaj pa eksplicitno ponazarjajo obisk progresivnega rocka v njihov vedno razvijajoči (se) zvok. Zapuščanje njihovega temeljnega zvoka in (nadaljnje) raziskovanje glasbenih prostranstev in odpravljanje onstran zvočnega univerzuma, verjetno ne bo naletelo samo na odobravanje. Ta mini album je glasbeni ekvivalent filmov The Fountain in 2001: A Space Odyssey (predvsem zaključek tako tega filma kot glasbenega dela). Zvočna Odisejada (Odiseja je še eno delo, s katerim bi lahko vzpostavili vzporednice – iskanje poti, spoznavanje stvari itd.), na kateri se pesmi prelivajo kot Niagarski slapovi. Navkljub formatu v katerem je izšlo, je delo bogato in se ponaša z dušo. Hkrati je kompleksno in ponuja glasbo, ki se zarije v ušesa, kot noj z glavo v zemljo ter tekstovno vsebino, ki spodbuja k razmišljanju. Cynic tako ostajajo resnične nerazblinjene sanje.
Cynic nas bodo 11.12.2011 prvič obiskali v naši državi in med drugimi v živo predstavili tudi pesmi iz tega mini albuma. Spektakel za ušesa se obeta v ljubljanski Gala Hali.

SORODNE VSEBINE:
17. 1. 2018Cynic objavili novi single / Novice
6. 3. 2009Cynic - Traced In Air / Recenzije
19. 12. 2011Cynic / Chimp Spanner / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Recenzija
8. 10. 2019
Rotting Christ - Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ (knjiga)
Recenzija
3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
Recenzija
2. 10. 2019
Vulvodynia - Mob Justice
Recenzija
1. 10. 2019
Inter Arma - Sulphur English
Recenzija
27. 9. 2019
Darkthrone - Old Star
Recenzija
26. 9. 2019
Abbath - Outstrider
KONCERTI & FESTIVALI
18. 10. 2019
Black (Metallica Tribute Band)
Max Klub, Velenje
18. 10. 2019
Neuradni 3. rojstni dan Radia Bob – Šujo & Gorjanec DJ Night
Biljardna hiša Ljubljana
18. 10. 2019
Rad Bi Bil Normalen Festival
Ravne pri Cerknem
18. 10. 2019
Gutalax, Spasm, Guineapig
Orto Bar, Ljubljana
19. 10. 2019
Distoržn: Moshead, Obduction, Kholn
TrainStation SubArt, Kranj
19. 10. 2019
Crazy Thrash Night: Black Reaper, Lintver
Crazy Pub, Nova Gorica