RECENZIJE

15. 4. 2015
Corpus Christii - PaleMoon
Folter Records, 2015

Le redko se zgodi, da se ne strinjam z ocenami oziroma kritikami poljubnega albuma v Metal Arhivih. Po navadi je tam objavljenih dovolj mnenj, da se v povprečju tudi sam s svojim znajdem v zlati sredini med ostalimi. No, v primeru najnovejšega studijskega albuma portugalskih black metal razgrajačev Corpus Christii sta zaenkrat objavljeni samo dve recenziji, s čimer z vidika številčnosti še ni zadoščeno objektivnim kriterijem za kakršno koli posploševanje, a vseeno me je zbodlo dejstvo, da se oba avtorja strinjata z visoko oceno albuma. Še posebej me je zmotil tisti del, ki govori o inovativnosti.
Ob poplavi številnih bandov, ki v svoji glasbi (bolj ali manj uspešno) kombinirajo različne elemente n-žanrov, so bandi kova Corpus Christii z leti dejansko postali eksoti v sceni, v kateri so včasih prevladovali. Zato zmeraj znova rad slišim, če se band še vedno drži lastnih korenin in posledično spominja na to, kje s(m)o enkrat vsi začeli. Tako me potem pri bandih, ki jih spremljam že več let, od albuma do albuma, njihov nerazvoj ne moti preveč, saj znam neatraktivnost glasbe same nadomestiti z drugimi glasbenimi in neglasbenimi elementi, ki odlikujejo ta določeni band. Ker pa pri Portugalcih slednja okoliščina ne velja, saj jim prisluhnem le vsake toliko, ko slišim, da se bodo spet ustavili na kakšnem odru v bližini, kjer jih bom ujel s kakšnim meni bolj zanimivim bandom (tokrat konec aprila skupaj z The Stone), do njih seveda nimam nobenega pravega/pristnega odnosa. Za PaleMoon to pomeni, da je dejavnik zabave zaradi izvedbe hitrega in surovega black metala stare šole relativno visok, medtem ko me vsi drugi glasbeni in neglasbeni dejavniki pustijo dokaj ravnodušnega. Vseh devet blackmetalskih napadov plus en intermezzo zvenijo dokaj generično, strukturno je album izredno predvidljiv in posledično tudi dokaj kratkoživ.
Moj osebni facit za album, ki ima vse in hkrati ne ponuja nič pretresljivega: PaleMoon je album za zabavo, za hiter fiks, napumpanje vratnih mišic pred petkovim/sobotnim obiskom najljubše diskoteke ali percepcijo v živo.

SORODNE VSEBINE:
30. 4. 2015The Stone / Corpus Christii / Muert / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
17. 1. 2020
Týr - Hel
Recenzija
30. 12. 2019
Batushka - Панихида
Recenzija
27. 12. 2019
Condemnatio Cristi - At Peace with War
Recenzija
24. 12. 2019
Ofdrykkja - Gryningsvisor
Recenzija
20. 12. 2019
Carnifliate - Disgusting Festivities
Recenzija
12. 12. 2019
Malorshiga - Kvlt ov Vitis et Olea
Recenzija
10. 12. 2019
Inferi - The End of an Era | Rebirth
Recenzija
5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
KONCERTI & FESTIVALI
30. 1. 2020
KoD: Big Bad Wolf, Haunted, Black Reaper
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2020
KoD Extra: Koncert učencev MetalRock Akademije
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2020
Voltumna, Their
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
31. 1. 2020
Dark Circle Fest VII
Mladinski Kulturni Center Palach, Reka, Hrvaška
7. 2. 2020
Medication Time, Agregat
Kontejnr, Postojna
8. 2. 2020
Dream Theater
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska