RECENZIJE

15. 4. 2015
Corpus Christii - PaleMoon
Folter Records, 2015

Le redko se zgodi, da se ne strinjam z ocenami oziroma kritikami poljubnega albuma v Metal Arhivih. Po navadi je tam objavljenih dovolj mnenj, da se v povprečju tudi sam s svojim znajdem v zlati sredini med ostalimi. No, v primeru najnovejšega studijskega albuma portugalskih black metal razgrajačev Corpus Christii sta zaenkrat objavljeni samo dve recenziji, s čimer z vidika številčnosti še ni zadoščeno objektivnim kriterijem za kakršno koli posploševanje, a vseeno me je zbodlo dejstvo, da se oba avtorja strinjata z visoko oceno albuma. Še posebej me je zmotil tisti del, ki govori o inovativnosti.
Ob poplavi številnih bandov, ki v svoji glasbi (bolj ali manj uspešno) kombinirajo različne elemente n-žanrov, so bandi kova Corpus Christii z leti dejansko postali eksoti v sceni, v kateri so včasih prevladovali. Zato zmeraj znova rad slišim, če se band še vedno drži lastnih korenin in posledično spominja na to, kje s(m)o enkrat vsi začeli. Tako me potem pri bandih, ki jih spremljam že več let, od albuma do albuma, njihov nerazvoj ne moti preveč, saj znam neatraktivnost glasbe same nadomestiti z drugimi glasbenimi in neglasbenimi elementi, ki odlikujejo ta določeni band. Ker pa pri Portugalcih slednja okoliščina ne velja, saj jim prisluhnem le vsake toliko, ko slišim, da se bodo spet ustavili na kakšnem odru v bližini, kjer jih bom ujel s kakšnim meni bolj zanimivim bandom (tokrat konec aprila skupaj z The Stone), do njih seveda nimam nobenega pravega/pristnega odnosa. Za PaleMoon to pomeni, da je dejavnik zabave zaradi izvedbe hitrega in surovega black metala stare šole relativno visok, medtem ko me vsi drugi glasbeni in neglasbeni dejavniki pustijo dokaj ravnodušnega. Vseh devet blackmetalskih napadov plus en intermezzo zvenijo dokaj generično, strukturno je album izredno predvidljiv in posledično tudi dokaj kratkoživ.
Moj osebni facit za album, ki ima vse in hkrati ne ponuja nič pretresljivega: PaleMoon je album za zabavo, za hiter fiks, napumpanje vratnih mišic pred petkovim/sobotnim obiskom najljubše diskoteke ali percepcijo v živo.

SORODNE VSEBINE:
30. 4. 2015The Stone / Corpus Christii / Muert / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
13. 9. 2019
Tryglav - Night of Whispering Souls
Recenzija
12. 9. 2019
Left Hand Path - Left Hand Path (EP)
Recenzija
6. 9. 2019
An Isolated Mind - I'm Losing Myself
Recenzija
19. 8. 2019
Gaahls Wyrd - GastiR - Ghosts Invited
Recenzija
13. 8. 2019
Dekadent - The Nemean Ordeal
Recenzija
2. 7. 2019
The Stone - Kruna praha (EP)
Recenzija
1. 7. 2019
Snøgg - Chhinnamasta
Recenzija
28. 6. 2019
Shining / Srd - Shining / Srd (split)
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2019
Putrid Pile, Vulvathrone, Anime Torment
MIKK klub, Murska Sobota
16. 9. 2019
Malthusian, Suffering Hour
Mladinski center Postojna
17. 9. 2019
KŠ X: Deafheaven, Touché Amoré, Portrayal of Guilt
Kino Šiška, Ljubljana
17. 9. 2019
Mgła, Martwa Aura, Dagorath
Orto Bar, Ljubljana
17. 9. 2019
Lvmen, Seul Ocean
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
18. 9. 2019
KŠ X: The Curse of Valburga (ljubljanska premiera)
Kino Šiška, Ljubljana