RECENZIJE

20. 6. 2012
Aus Der Transzendenz - Breed Of A Dying Sun
I, Voidhanger Records, 2012

Pri avstrijskem bandu Aus Der Transzendenz in njihovem prvencu Breed Of A Dying Sun so me že od vsega začetka navdajali mešani občutki in dobršna mera skepse. Prvič, ta filozofsko navdahnjena peterica naj bi igrala black metal, a namesto pentagramov, kozjeglavov, obrnjenih križev in gorečih cerkva se na naslovnici nahaja precej neobičajen motiv. Po v verige vklenjenega možiclja na sliki namreč sega ogromna roka, ki ga bo, kot izgleda, med prhutanjem angelskih kril in lesketanjem zvezdic ponesla v nebo. Precej krščanska simbolika, mar ne? Kaj naj to pomeni? Je to resnično black metal, ali pa bo šlo za neke vrste novodobno post black/shoegaze hipijevsko vižo?
Kot pa se izkaže že po prvih zvokih naslovnega komada, nas naslovnica prav transcendentalno pretenta in zavaja. Tu gre vseeno za black metal, z občutnim poudarkom na atmosferi ter z rahlim depresivnim podtonom. Produkcija je prvinsko slaba in grda, z vokali, ki nerazločno odmevajo – kot glas kričečega iz dna vodnjaka, ki mu voda že zaliva grlo. Inštrumental brni z občasnimi izleti v ambientalne sfere, spominjajoče na Alcest, spet drugič zadoni z resonanco, ki skuša oponašati album Memoria Vetusta II francozov Blut Aus Nord, ki so jim očitno velika inspiracija.
Čeprav albumu ni mogoče očitati, da je monoton, saj se tempo skladb nenehno spreminja od ležernega do bliskovitega v trenu očesa ter ponudi nekaj zanimivih riffov, bi težko rekel, da te glasba napolni z adrenalinom ali navda z zanimanjem. Namestno tega vzbuja bolj neke vrste zasanjanost. Ta album je dober primer tako imenovane glasbe za predvajanje v ozadju, soundtrack za filozofske miselne avanture med sprehajanjem po neskončnem temnem gozdu ali poležavanjem na verandi gorske koče.

SORODNE VSEBINE:
1. 2. 2016Dissvarth marca s prvencem / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 8. 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
KONCERTI & FESTIVALI
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
22. 8. 2020
Big Bad Wolf, Britof
TrainStation SubArt, Kranj
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana