RECENZIJE

8. 11. 2007
Arch Enemy - Rise Of The Tyrant
Century Media, 2007
Ubijalski dvojec bratov Amott je spet na delu. Po krajši študijski odstotnosti se je mlajši Christoffer vrnil k Arch Enemy in tako z Michaelom spet tvorita najudarnejši bratski in enega najbolj »nevarnih« kitarski duov v metalskem svetu nasploh. Tudi s katerim drugim kitaristom, ki je medtem nadomeščal mlajšega Amotta, bi bilo kitarsko delo Rise Of The Tyrant fantastično, a med bratoma se plete kemija posebne vrste.
Na Rise Of The Tyrants Arch Enemy nadaljujejo s tradicijo zadnjih albumov in moderno obarvanim pristopom povezovanja melodičnega death metala ter heavy metalskih korenin. Predvsem v solažah in kitarskih duelih kitarska junaka današnje generacije vključujeta duh tradicionalnih heavy metalskih virtuozov, točno pa tudi vesta, kdaj odigrati klasični old-school, kdaj pa novodobni riff. Spevnost v markantnih refrenih z melodično izpeljanimi linijami nadgradi »surova« Angela, ki banda sicer vokalno ne pripelje na instrumentalni nivo, vseeno pa ostaja nepogrešljiv del njihove zvokovne podobe. V nasprotju z bandi kot In Flames in Soilwork, Arch Enemy ostajajo zasidrani v tradicionalnem metalu in se ne poslužujejo »procesa modernizacije« z nižje uglašenimi kitarami, prevladujočimi modernimi riffi, čistimi vokali, ampak ta bolj ali manj ostaja zgolj v okviru produkcije in občasnih klaviaturskih zvokov, ki igrajo precej stransko vlogo.
Album premore kopico odličnih himen, tako srednjega kot naspidiranega, rušilnega tempa; Blood On Your Hands, Revolution Begins, The Last Enemy, Rise Of The Tyrants, po tradiciji pa se najde tudi kak povprečnejši komad. »They arose and they're still rising!«

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2003Arch Enemy - Anthems Of Rebellion / Recenzije
5. 9. 2005Arch Enemy - Doomsday Machine / Recenzije
18. 9. 2017Arch Enemy / Jinjer / Galerija
2. 9. 2003Nevermore - Enemies Of Reality / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija