RECENZIJE

26. 3. 2009
Antigama - Warning
Relapse Records, 2009
Pozor, pozor! Tehnično-ekperimentalen grindcore s Poljske na vidiku! Antigama, ki so se pred kratkim ustavili tudi pri nas, so prinesli nekaj svežega vetra iz sveta tech-grinda. Tokrat je govora o bandu, za katerega je Warning že peta plošča, poleg tega pa so izdali še dvakrat toliko splitov.
Na prvi pogled se zdi tracklista precej tipična, saj so komadi v povprečju dolgi slabi dve minuti, kar pa ne pomeni, da bodo s tem dobili minus točke. Ob poslušanju je sprva nekoliko težje ugotoviti, kdaj se je začel drugi komad, saj se le ti prelivajo eden v drugega kot vode na porečju amazonke. Redko kateri ima očiten konec, če pa ga že ima, ima naslednji dokaj neočiten začetek. Nekaj vedno mora biti. Instrumentalne linije niso prisotne le za ustvarjanje »rabauke«, saj se lepo sliši kitara, ki v nekaterih riffih pokaže svojo ustvarjalno moč in saj prikaže tematsko korektne zvoke, ki jih ni treba uprizoriti z efekti. Tudi bobni so zgodba zase. Same linije so tako neravne, kot tudi »straight line« udarniške, brez katerih te zvrsti seveda ne poznamo. Dober je tudi zadnji komad, ki je v bistvu sedem minut dolg outro (synth only) in tudi ta se mi je zelo dopadel.
Kot rečeno, so se nekaj časa nazaj ustavili pri nas in imel sem priložnost, da jih vidim v živo. Bobnarski set res ni od muh. Kar pa se tiče nastopa, sem razočaran. Popolnoma neenergičen nastop, ki je s sabo nosil več statike kot tretji kolokvij na študiju fizike. Na albumu je to popolnoma druga zgodba, saj je vse dosti bolj jasno in čisto, pa tudi moji zvočniki sevajo več energije kot so je takrat tisti na odru. Vokal je precej jasen in čist (za grind), je pa tudi monoton, kar me toliko ni motilo. Tudi vokalist je bil na odru bolj kot snajperist, saj cel koncert menda ni premaknil nog za nanometer. Takrat so sicer nastopali brez basa, ki pa ga težko slišimo tudi na plošči.
Po omenjenem koncertu sem bil skeptičen, toda ploščo sem si vseeno priskrbel in za razliko od nastopa nisem bil razočaran. Za vse, ki imate radi malo več eksperimentiranja in svobode je to prava stvar. Kar naprej s poslušanjem.

P.S.: Obisk koncerta na lastno odgovornost.

David
SORODNE VSEBINE:
31. 7. 2009Misery Index - Traitors / Recenzije
25. 4. 2001Relapse Records / Novice
28. 4. 2008Burn - Global Warning / Recenzije
13. 3. 2009Obscura - Cosmogenesis / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija