Na današnji dan
1986
Metallica izda legendarni album Master Of Puppets
NAGRADNE IGRE
Traja do: 7. 3. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

28. 1. 2021
Amaranthe - Manifest
Nuclear Blast, 2020
Avtorica: Mateja Felc

Švedsko-danska naveza se drži običajnega dvoletnega premora med posameznimi albumi, ki (namerno ali ne) padejo na soda leta. Leto Gospodovo dvatisočdvajseto je bilo torej čas za izid ploščka Manifest. Elyze Ryd, ki z ikoničnim čopom in glasovnim razponom spominja na švedsko Ariano Grande, zopet vriska poleg growlow Henrika Englunda Wilhemssona, ki je že pred časom zamenjal Andreasa Solveströma. Družbo na vokalih jima s čistim petjem dela Nils Molin, nadomestek Joacima Lundberga izpred štirih let. Kljub zamenjavam so Amaranthe od leta 2008 do danes uspešno obdržali harmonijo treh različnih vokalov, torej svoje bistvo, ki jih loči od ostalih. In ko smo že pri pevcih pomagačih, velja omeniti še četico gostov, ki so sodelovali pri novi stvaritvi. Vse to v nadaljevanju.

Powermetalci so posneli še en power Amaranthe plošček, ki ga neustrašno odprejo s komadom Fearless. Kot v večini pesmi je tudi tu kmalu zaznati elektronske elemente, ki jih je malce manj v Make it Better in malce več v Scream My Name. Elyze in Henrik ne zapravljata časa in se skladno z naslovom eksplozivno dereta v poslušalca. Viral in Adrenaline začneta malenkost bolj umirjeno, sta pa definitivno dva izmed bolj catchy komadov. S pesmijo Strong vajeti prevzame ženska polovica, saj Elyzi svoj krepak glas doda Noora Louhimo iz finskega banda Battle Beast.

Po The Game, pesmi s še enim zelo spevnim refrenom, sledi druga finska pomoč. V umirjeni in čustveni Crystalline z violončelom v prvi bojni liniji stoji Perttu Kivilaakso iz Apocalyptice, Elias Holmlid iz Dragonland pa svoj delež doda s klaviaturo. Ko pa ženski angelski glas potihne, nastopita singla Archangel in BOOM, pri katerem sodeluje Heidi Shepherd iz Butcher Babies. Sicer pa sta to dva komada, ki zvenita tako, da bi ju verjetno lahko umestili v kakšno računalniško videoigro. Po začetnem rohnenju in ropotanju komada Boom, ki se zdi brez repa in glave, lepo pride do izraza Nilsovo soliranje in po svoje popravi zadevo. Nič na svetu ni popolno, tudi ta album ne, kar potrjuje še naslednja pesem Die and Wake up. Sama po sebi sicer ni ne dobra ne slaba, sliši pa se kot en del, ki so ga morali »sklampati« skupaj, da so lahko izdali plato kot celoto.

Konec je bolj obetaven z Do or Die, kjer s svojo kitaro zasolira Jeff Loomis iz Arch Enemy. V single verziji komada, ki ga najdemo na omejeni izdaji albuma, se s svojimi mogočnimi growli pridruži še Angela Gossow. Del omejene izdaje je tudi priredba 82nd All The Way, ki jo v originalu izvaja Sabaton. Kljub izjemnim glasovnim razponom Amaranthovih pevcev pa je končni izdelek z growli in elektronskimi dodatki kar pod pričakovanji.

Album je vsekakor odmerek energije »za v žilo« in amaterskim-pevcem-v-avtu prijazen, saj so Henrikovi growli le začimba. Amaranthe izdelki so pisani na kožo powermetalcem in ostalim, ki si želijo odpočiti od nenehnega rohnenja. Večkrat bi sicer lahko štrom prihranili za kitare namesto za elektronske računalniške vložke. A nič na svetu ni popolno in nihče ne bo nikdar z vsem zadovoljen. Glavno je, da kombinacija švedska-Ariana – Mario-Galunič-na-steroidih – Bedanec-2.0 ostane čim dlje skupaj. Metalci bi v prihodnje radi še kakšno uro žagalsko-elektronskega fiksa.

SORODNE VSEBINE:
29. 6. 2020Amaranthe in Viral / Novice
11. 4. 2008Belphegor - Bondage Goat Zombie / Recenzije
1. 10. 2000Stratovarius - Infinite / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 3. 2021
Abigor - Totschläger (A Saintslayer's Songbook)
Recenzija
1. 3. 2021
Decline The Fall - Our Own Demise
Recenzija
24. 2. 2021
Soen - Imperial
Recenzija
22. 2. 2021
Endezzma - The Archer, Fjord and the Thunder
Recenzija
19. 2. 2021
Luminescence - L#I
Recenzija
18. 2. 2021
Wayfarer - A Romance with Violence
Recenzija
17. 2. 2021
Silent Obsession - Lost (EP)
Recenzija
16. 2. 2021
Inmate - The Salt
KONCERTI & FESTIVALI
9. 3. 2021
In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
ODPOVEDANO! Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
18. 3. 2021
STREAM: Noctiferia plays Reforma - Tribute to Laibach
Kino Šiška, Ljubljana
20. 3. 2021
ODPOVEDANO!Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
1. 4. 2021
ODPOVEDANO! Inferno Metal Festival 2021
Rockefeller, John Dee, Oslo, Norveška