Na današnji dan
1980
Umre Bon Scott, pevec zasedbe AC/DC
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

6. 2. 2020
Alcest - Spiritual Instinct
Nuclear Blast, 2019

Francoski dvojec Alcest je jeseni izdal svoj po vrsti že šesti studijski album, ki je obenem tudi njegov prvi pod okriljem največje metal založbe Nuclear Blast. Pa je prehod na večjo, mnogo bolj komercialno usmerjeno založbo kaj vplival na bandovo glasbo? Če zanemarim okoliščino, da smo pred uradnim izidom dolgometražca tokrat za pokušino dobili dva singla namesto enega oziroma nobenega, niti ne. Založba je avgusta najprej objavila videospot za Protection in čez dober mesec še enega za Sapphire. Kot smo že vajeni od Alcest, sta oba videa bolj umetniška: v prvem je ospredju plesalka, v drugem pa band v razširjeni koncertni postavi. Pri obeh in tudi v besedilih je tokrat rdeča nit morje, ki ga na naslovnici – ta je znova nastala izpod spretnih prstov pariškega ilustratorskega tandema Førtifem – predstavljata globoko modro ozadje in sirena (ali sfinga?), sicer pa sta si singla precej različna, a še vedno zvenita zelo značilno za Alcest.

Ko je Neige pred 20 leti začel projekt, je bil še globoko zakoreninjen v black metalu, vendar je že kmalu zatem z Le Secret nakazal svoj vedno bolj samosvoj slog. In čeprav v svojo že od nekdaj bolj zasanjano glasbo že dolgo uspešno vpeljuje shoegaze (pred petimi leti je ta na plošči Shelter celo močno prevladoval), nekateri elementi iz zgodnjega obdobja na najnovejšem izdelku iz hiše Alcest še vedno ostajajo. Na Sapphire so to recimo visoki kriki, tokrat nekoliko potisnjeni v ozadje, in bolj rokerski bobni, kakršne je band prvič uporabil proti koncu skladbe Élévation na že omenjenem EP-ju. Tu je še besedilo v Neigeevem izmišljenem jeziku, ki ga je že nekajkrat uporabil na prejšnjih izidih.

Stilno je Spiritual Instinct vseeno mnogo bližje svojemu predhodniku, ki je pred dobrimi tremi leti zaradi Neigeevega navdušenja nad Japonsko izšel pod naslovom Kodama. S to potezo je band razveselil svoje dolgoletne poslušalce, konkretno pa to pomeni, da je aktualni album spet nekoliko (a spet ne tako zelo) trši, kar je jasno že takoj iz uvodnega komada Les jardins de minuit. Ima vse: razgibane aranžmaje, močno lead kitaro, izmenjevanje petja in visokega kričanja, mirnejše instrumentalne dele in tudi hitrejše z blast beati. Čeprav je prvi komad udaren, uvod v ploščo nikakor ne manjka, saj je lahkoten in sproščen tako kot ostalih pet do konca 41-minutnega albuma. Od teh in tudi dosedanjih pesmi vsaj uvodoma še najbolj odstopa četrta po vrsti, L'île des morts. Pri njej sta si Neige in Winterhalter privoščila več eksperimentiranja z ritmom, kar pa se je po nekaj poslušanjih izkazalo kot dobrodošla sprememba.

Nekaj »trših« elementov premore tudi Protection, pa čeprav je zaradi refrena med nemetalskim poslušalcem najbolj prijaznimi skladbami na albumu. Še bolj to velja za Sapphire, naslovni Spiritual Instinct in še mirnejši Le miroir, ki še najbolj spominja na bandovo srednje obdobje, ki se je nekako zaključilo s tretjim albumom Les Voyages de l'Âme. Ko sem ga recenzirala pred leti, sem v uvodu napisala naslednje: »Neige s svojimi izidi znova in znova dokazuje, da lahko glasbenik s pravo mero srčnosti in volje v letu ali dveh ustvari izdelek, ki ni le še ena od mnogih generičnih izdaj kot po tekočem traku, kakršne ustvarjajo skupine, ki klonijo pritiskom svojih založb.«

Bo ta misel držala tudi za njihov sedmi album? Ali naslednji EP? Kdo bi le vedel. Prepričana pa sem, da bi bil greh, če bi konec meseca zamudili njihov koncert, saj se Alcest 28. februarja, tokrat v vlogi glavnih nastopajočih, vračajo v Kino Šiška.

SORODNE VSEBINE:
27. 6. 2019Alcest oktobra z novim albumom / Novice
7. 4. 2014Sonata Arctica - Pariah's Child / Recenzije
28. 3. 2018Machine Head - Catharsis / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Recenzija
13. 2. 2020
Karg - Traktat
Recenzija
12. 2. 2020
Leprous - Pitfalls
Recenzija
11. 2. 2020
Chains - Sonic Sabbath
Recenzija
6. 2. 2020
Alcest - Spiritual Instinct
Recenzija
5. 2. 2020
Lindemann - F & M
Recenzija
30. 1. 2020
Minenwerfer - Alpenpässe
Recenzija
17. 1. 2020
Týr - Hel
KONCERTI & FESTIVALI
19. 2. 2020
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
20. 2. 2020
KoD: Sabbathlon #3 – Orto Sabbathizem
Orto Bar, Ljubljana
20. 2. 2020
KoD: Teleport, Armaroth, Smrt
Orto Bar, Ljubljana
21. 2. 2020
Extreme Smoke 57, Carnifliate, Kreshesh Nepitash
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
21. 2. 2020
Anti Recesija, Đornata
Crazy Pub, Nova Gorica
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija