Na današnji dan
2007
Umre Kevin DuBrow, vokalist skupine Quiet Riot
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

3. 12. 2007
Agnostic Front - Warriors
Nuclear Blast/Mordor, 2007
Ena najbolj odmevnih izjav v hardcoru, še posebej, če je šlo za newyorški hardcore, je bila: »Only the strong survive!« V današnjem času, ko je metalcore enak jokanju in je vse mrtvo, vse ljubezni razočaranja, vsi boji zaman in čisto po prešernovsko »fuck it – we are all dead«, pa ostaja še peščica zvestih oziroma tistih, ki so zvesti kodu časti, ki ga je ameriški hardcore v originalu predstavljal. To so bojevniki in Agnostic Front, eni prvih in še vedno najbolj znanih in aktivnih hardcorovcev, so »warriors«.
Plošča, ki jo je inspiriralo ne samo življenje kot tako in vsakdanji boj človeka v trdih pogojih moderne družbe, temveč bojevniška čast, t. i. »kameradstvo«, je danes več kot dovolj aktualna. Hej, še pomnite Mardukove citate a la »Comradeship through blood and honour?« No, Agnostic Front so mardukovski ekvivalent. Ker so bojevniki. Ampak bojevniki se tudi gibljejo naprej s časom, da jih ne bi preteklost pogoltnila, novi načini bojevanja pa klavrno premagali. Zato so Agnostic Front že tako s thrashem in crossoverjem prepleteni hardcore dvignili še za en nivo. Nisem največji ekspert za skupino, a lahko rečem, da je plošča par korakov naprej kot je bila Another Voice in se celo bolj navezuje na znameniti One Voice. Kitarska dvojica, legendarni Vinnie Stigma (utelešenje tega, kar hardcore predstavlja) in Joseph James uporabljata tako punk-HC riffe kot zmetalizirane, thrashu bližnje linije. Samo poslušajte začetek Addiction – to ni riff, to je izjava, to je boj do zadnjega za ideale, ki jih danes mnogi več ne poznajo, niti jih ne iščejo. Stvar ubija tako kot recimo metalski časi Madball ali pa Biohazard, kasnejših Attitude Adjustment, mnogokrat pa to vleče tudi na legendarne Ryker's. Ritem sekcija Mike in Steve Gallo je po moje pol mlajša kot legendarni Stigma, ampak kaj delata tipa – utelešenje tistih norcev iz filma Warriors, ki celo noč iščejo način, kako preživeti skoraj 100km poti do Coney Islanda čez področje, ki ga nadzira nešteto drugih norcev. Aja, naslov plošče nima zveze z omenjenim filmom, ampak z enim drugim. Berite tekste in gledajte slike, pa vam bo vse jasno. No, pozabil sem tudi legendarnega Rogerja Mireta, vokalista, ki v stotih letih ni niti malo izgubil na moči in jasnosti in še vedno velja – zarolajte si 100 HC bandov in takoj boste spoznali Agnostic Front. Besedila so tipična hardcore, vendar z novejšim pristopom in so zato bolj zanimiva. Tematsko se gibljemo med iskanjem samega sebe, bojem za preživetje, častjo in močjo prijateljstva/enotnosti scene, zapuščanjem preteklosti ipd. Ampak fantje ne jočejo, »they grab the life by the balls and squeeze until they crunch!« (citat je od Biohazard, ampak vseeno). Zvok je popolnoma na nivoju, za produkcijo pa je odgovoren Rogerjev brat, Freddy Madball Cricien, ki je naredil odličen posel. Aja, za konec – gang vokali so tako dobro tempirani, da je joj! Eat that, thrashers!
Dosti je bilo besed, štejejo samo dejanja! In to je vse, kar morate vedeti preden nabavite eno najboljših plošč letos. Go get it or at least die trying!

Ivan
SORODNE VSEBINE:
27. 9. 2004Mnemic - The Audio Injected Soul / Recenzije
18. 10. 2002The Fallen - Front Toward Enemy / Recenzije
10. 7. 2002Manowar - Warriors Of The World / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
15. 11. 2019
Slipknot - We Are Not Your Kind
Recenzija
8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Recenzija
7. 11. 2019
Insomnium - Heart Like a Grave
Recenzija
6. 11. 2019
Mgła - Age of Excuse
Recenzija
29. 10. 2019
Musmahhu - Reign of the Odious
Recenzija
18. 10. 2019
Rammstein - Rammstein
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
KONCERTI & FESTIVALI
20. 11. 2019
Godspeed You! Black Emperor, Mette Rasmussen
Kino Šiška, Ljubljana
20. 11. 2019
Insomnium, The Black Dahlia Murder, Stam1na
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 11. 2019
Dome Of Rock Festival 2019
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
21. 11. 2019
KoD: Decage, Licence to Hate, Nature
Orto Bar, Ljubljana
21. 11. 2019
Zero, Ultima
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
22. 11. 2019
Annihilator
Szene, Dunaj, Avstrija