RECENZIJE

18. 4. 2019
Aftermath - There is Something Wrong
Zoid Entertaiment, INGrooves in TLG, 2019

Aftermath so progressive thrash metal band iz Chicaga, ki je nastal že daljnega leta 1985. Poznani so predvsem zaradi zelo tehničnih in progresivnih elementov, ki ponavadi niso ravno značilni za thrash metal.

There is Something Wrong je konceptni album, ki se osredotoča na prebujanje mase, zato da bi ljudje prepoznali skupnega sovražnika. Iz besedil je to jasno razvidno, saj v vsaki pesmi preidejo takoj k bistvu in sporočilo ni nikoli dvoumno. Pesmi so med seboj povezane preko raznih elektronskih dodatkov v slogu, ki včasih spominja na uvod v pesmi skupine Fear Factory. In ravno v teh povezovalnih elementih poslušalec takoj občuti zmedo in tesnobo današnje dobe. To tesnobo se da občutiti že od samega začetka albuma, vendar bandu nekako ni uspelo besedila ustrezno povezati z glasbo.

To lahko opazimo predvsem v prvih štirih pesmih, ki dajejo občutek, kot da so bile nametane, kar seveda ni najboljša izbira pri konceptnih albumih. False Flag Flying kar dobro potrjuje to dejstvo. Gre za prvo pesem na albumu (pred njo je samo uvodni komad Can You Feel It), vendar je tudi najmanj udarna izmed vseh enajstih. Težko si predstavljam, da lahko taka pesem dovolj prevzame poslušalca, da bi poslušal celoten album. Kar bi bilo res škoda, saj je v nadaljevanju marsikatera pesem vredna omembe. Sledita sicer dve bolj hitri in udarni pesmi, vendar nobena na začetku albuma ni taka, da bi poslušalcu vzbudila zanimanje. Šele peta pesem Smash Reset Control, za katero so Aftermath izdali tudi besedilni video, začenja nakazovati, da je na albumu mogoče še kaj odkriti, predvsem zaradi (končno!) nekoliko progresivnega vmesnega dela pesmi. In res se album v nadaljevanju popolnoma spremeni, saj sledi verjetno ena najboljših pesmi. Gaslight je res komad, kakršnega človek pričakuje, ko sliši besedno zvezo progressive thrash metal. Kitarski riffi, značilni za thrash metal, so postavljeni na progresivne in hitro spreminjajoče se ritme. To ustvarja v poslušalcu občutek napetosti in zmede, kar popolnoma ustreza glavnemu sporočilu besedila: »Zbudi se!«.

Sledi nekaj res dobrih pesmi, v katerih se da opaziti vso tehniko in kompleksnost, ki označuje to zasedbo. Po drugi strani pa razni deli pesmi niso ravno povezani v celoto. Včasih dajejo občutek, da so se Aftermath osredotočali predvsem na to, da bi bile pesmi pripravljene po receptu thrash metala: hiter tempo, udaren riff, igran na nizkih tonih, in večkratna uporaba double blast udarcev na bobnih. Nujno pa je treba izpostaviti še pesem, po kateri nosi album naslov: There is Something Wrong. Nič čudnega, da so album poimenovali po tej pesmi, saj zajema vse uporabljene tehnike in sloge iz prejšnjih pesmi. Poleg tega se tudi res dobro ujema z besedilom, v katerem so zajeta vsa bistvena sporočila albuma. Kar se tiče glasbe, so razni deli pesmi med seboj dobro povezani, tako da tvorijo homogeno celoto.

Omembe vredna pa je tudi Expulsion, to je zadnja pesem albuma, saj se jo da opisati z enim samim občutkom: zmeda. Sicer je dejanskega metala v tej pesmi res malo, vendar si bo tisti, ki mu še vedno ni jasno, da je današnji svet izredno kaotičen, po tem zaključku albuma takoj premislil in začel razmišljati. Sicer ni pesem, ki bi jo poslušalec poslušal sâmo, saj se zelo dobro ujame v celoto s prejšnjo There is Something Wrong in navsezadnje tudi s celotno tematiko albuma.

Skratka, bandu je v besedilih prebujanje mase res uspelo, saj so le-ta jasna, agresivna in direktno posredujejo sporočilo. Nedvomno so besedila tega albuma izredno premišljena, ravno tako kot povezovalni deli med eno in drugo pesmijo. Žal jim z glasbo to ni povsod uspelo. Mogoče bi v nekaterih delih res lahko vložili nekaj več truda v povezanost med raznimi deli pesmi zato, da bi z glasbo še bolj poudarili kompleksno tematiko albuma. Kompleksnost je tako žal vidna le v nekaterih delih, čeprav je prisotna skozi celoten album. Vendar glede na to, da poslušalec vseeno prejme sporočilo, je album res vreden poslušanja. Z nekoliko širšim posvečanjem celoti pa bi bil lahko izvrsten in mogoče celo eden najboljših albumov, ki so izšli v prvih mesecih letošnjega leta.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška